Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Тернистими шляхами однодумців: особисте життя

      У 1883 році у Змієві на вчительських курсах Борис Грінченко познайомився з молодою вчителькою Марією Миколаївною Гладиліною. Ця зустріч у його житті була найважливішою. Щирі задушевні розмови, спільні інтереси, листування зблизило їх так, що вони називали одне одного лише по-родинному: «Сестро Марусю», «Брате Борисе». Письменникові, самотньому в той час, важко було переносити бачене і пережите, а однодумців, щирих і вірних, не зустрічалось. І тільки з Марією Миколаївною танула його самота. Вони були однодумцями і однолітками. Він палко і щиро закохався у цю розумну, добру й відверту дівчину, яка стала йому вірним другом і соратником у всіх справах. На початку 1884 р. вони одружуються. Того ж року народилась донечка Насточка. Молоді батьки між собою і дочкою спілкувалися тільки українською. Самі писали для донечки перші книжечки, потім український рукописний буквар та рукописну читанку «Квітка». За ними Борис Дмитрович вчив і інших дітей читати, тому що всі підручники на той час були російськомовні. Б. Грінченко викладав у приватній школі Х.Д. Алчевської, у с. Олексіївці Катеринославської губернії. Донька Настя бавилася з селянськими дітьми, частенько до села приїздили Алчевські. Тоді Настя бавилася з Христинкою, онукою Христини Данилівни.
      Після шести років вчителювання Грінченки попрощалися із селом Олексіївка. Насті прийшла пора продовжити навчання. У той час у Катеринославі не було такого середовища серед інтелігенції, де б можна було знайти спільне за інтересами товариство. Друзі з Чернігова були зацікавлені переїздом до них Грінченка, особливо ж В. Самійленко, М. Коцюбинський — його соратники з «Братства тарасівців».
      З 1894 року родина переїхала до Чернігова. Б. Грінченко влаштувався на посаду ділознавця оціночної комісії і почалася «неволя канцелярська». Але за доносом Бориса Дмитровича було звільнено.
      Після звільнення Грінченка із Земської управи, родина опинилися у скрутному матеріальному становищі. Через деякий час друзі допомогли влаштуватися йому у Чернігівському музеї української старожитності завзятого колекціонера Василя Тарновського. Музей на той час був одним із найбагатших зібрань з історії, мистецтва, літератури, етнографії та археологічних знахідок в Україні. Тільки експонатів з іменем Тараса Шевченка нараховувалось 758.
      Борис Грінченко із властивою йому працьовитістю взявся за діло. Разом із Марією Миколаївною цілими днями і вечорами проводив упорядкування нагромаджених безцінних скарбів української старовини. У 1900 році був складений і виданий великий том «Каталога музея украинских древностей». Багато довелось їздити по Україні й розшукувати нові невідомі експонати.
      Маленька кімнатка Грінченків на Чернігівському шосе дивувала гостей: господарі її завжди щось писали, редагували. Марія Грінченко, письменниця (псевдонім Марія Загірня), перекладач із десятка мов, брала на себе більшу частину редакційної роботи. А поряд них Настуся зростала, писала поезії, перекладала з англійської, єврейської, французької.
      У 1902 році Борису Дмитровичу запропонували взяти участь у створенні словника української мови. І сім’я Грінченків вирішила відгукнутися на запрошення. Вони переїжджають до Києва. Матеріальні умови в Києві були набагато кращими, але це не змінило ні характеру, ні працьовитості письменника. Він повністю поринув у роботу над словником, який мав бути закінчений до першого листопада 1904 року.
      Донька Грінченків Настя, переїхавши у Київ разом з батьками, вступила до восьмого класу гімназії Дубинської. Дівчина цікавилась українським національним рухом, перекладала, робила спроби писати, захоплювалась музикою. Після закінчення гімназії Настя поїхала до Львова, де записалася на філософський факультет і слухала лекції професорів М. Грушевського, Ф. Колесси, К. Студинського. Незабутнє враження справила на неї зустріч з І. Франком. Крім того, Настя познайомилася з членами РУП (революційна українська партія), і це її повністю захопило. Приїжджаючи додому в Київ, не дивлячись на перевірку, вона привозила підпільну літературу. Анастасія обрала революційний шлях, ставши активною учасницею соціал-демократичного робітничого руху. Архівні документи засвідчують її пряму причетність до збройних виступів у роки першої російської революції, в яких вона брала участь зі своїм нареченим. Саме за це її було запроторено до буцегарні. Батьки з розумінням ставилися до революційної діяльності доньки і витратили немало зусиль, щоб звільнити її з в’язниці за станом здоров’я.
      Невдовзі надійшла трагічна розв’язка: Настя Грінченко померла 1908 року, а за нею і її крихітний син, єдиний онук письменника. Борис Грінченко тяжко пережив нещастя, у яке потрапила його родина. Він починає хворіти і у вересні 1909 року виїздить разом із дружиною на лікування до Італії. Південне місто Оспедаленні стало його останнім життєвим притулком. 6 травня 1910 р. не стало видатного українського письменника, вченого, освітнього і громадського діяча. Похорони відбулися 9 травня у Києві на Байковій горі.
      «Життя порожнє, все опустіло. Нема чим жити. Лишилася тільки праця, і я житиму для праці», — записала Марія Грінченко.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей