Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Родинне свято у дитячій бібліотеці

Всеукраїнський день бібліотек Національна бібліотека України для дітей відсвяткувала у колі друзів: на Бібліотечний ярмарок для дитини і родини 30-го вересня завітало близько 100 родин, тобто, близько 300 дітей та дорослих. Наймолодшим гостям родинного свята ще не виповнилося й одного року – таких немовлят було декілька. Дуже багато було дошкільнят з мамами й татами, і що потішило – татусів було немало. Гостей зустрічали бібліотекарі-хостеси у фірмових футболках і вручали кожній родині програму ярмарку, щоб не розгубитися у великій кількості заходів.

В гості завітали й ті, хто бібліотеку любить та добре знає, і нові читачі, які почули про бібліотечний ярмарок і прийшли з наміром щось придбати та розважитися. Купити щось було складнувато, адже бібліотека «продавала» тільки власні послуги, але цього «товару» на стендах відділів було хоч відбавляй. Тому на оглядини ярмаркових «прилавків» та спілкування з бібліотекарями-продавцями було відведено півгодини з початку ярмарку. Та ярмаркові стенди працювали геть аж до 15-00, коли ярмаркові розваги повним ходом продовжувалися у відділах. Велику зацікавленість викликали електронні бібліографічні інтерактивні ресурси «Пригоди дерев’яного хлопчиська», «Подорож країною казок Редьярда Кіплінга», аудіобібліотечка «Почитайка» на стенді довідково-бібліографічного відділу. Відділ обслуговування читачів 5-9 класів пропонував свої клуби, гуртки, а також технічні можливості – роботу з iPad-ом освоїли майже усі школярі, що відвідали ярмарок. Біля стенду відділу для наймолодших читачів було не проштовхнутися – левова частка гостей прийшла саме з дошкільнятами. Тут роздивлялися книги та читали найбільшу рекордну рукописну Срібну читацьку Книгу! Відділ мистецтв активно спілкувався зі своїми прихильниками, які майже одразу після цього переміщувалися до відділу, щоб попробувати все, про що тільки-но почули: поспівати з караоке, послухати музику, потанцювати, пограти на фортепіано. Найбільшу кількість послуг запропонував відділ соціокультурної діяльності: три театральні студії, гуртки «Палітра» та «Весела майстерня», заняття з казкотерапії тощо.

Відділ зберігання та реставрації фондів зацікавив відвідувачів колекцією книг, які читали бабусі й дідусі нинішніх читачів. Біля цього «прилавку» увесь час було багатолюдно. Молоді - 20-25-річні батьки впізнавали книжки, які їм читали колись у дитинстві, і деякі книжки забажали взяти додому, щоб почитати своїм малюкам.

Назвати найпопулярнішу серед ярмаркових розваг дуже складно. Адже гості віддали належне усім заходам. Серед батьків популярністю користувався інтелектуальний тренажер «Бібліодрайв». На ньому потренувалися більше 15 родин. Також батьки активно «атакували» запитаннями психолога бібліотеки і записувалися на консультації та заняття у групах казкотерапії для малюків. Малюки пошанували мультфест «Від книжки до мультика» у Кімнаті Казок та лялькову виставу «Чарівна знахідка». Виставу прийшлося повторити аж чотири (!) рази (при двох запланованих) – був справжній аншлаг!

Караоке у відділі мистецтв не простоювало, а музичний калейдоскоп, якій підготували спеціально для цього свята, прослухали з задоволенням і батькі і діти. А в перерві літературна кав’ярня ледь встигала обслуговувати усіх бажаючих перекусити. Поруч працював кінозал в режимі «non-stop», і можна було переглянути бібліотечне відео, а потім привітати бібліотекарів з професійним святом та залишити побажання – два спеціальні стенди розмістили прямо у кав’ярні.

Але, мабуть, найприємніше за все було спостерігати ось такі сцени сімейного читання в читальних залах.

Привітати бібліотеку зі святом прийшов загін скаутів з організації «Плай», та на честь свята вони вирішили здійснити благочинну акцію і відремонтувати пошкоджені книжки. А щоб зробити це правильно і не зашкодити книжкам, на допомогу їм прийшов палітурник бібліотеки Олександр Степанович Старчик.

А ще дитячі бібліотекарі додавали читання у центрі столиці: приєдналися до акції Української бібліотечної асоціації на Хрещатику. Зранку читачі Національної бібліотеки України для дітей, що відвідують гурток «Весела майстерня», разом зі своїм керівником Світланою Копйовою розмалювали палатку УБА, а головний бібліотечний десант прибув на Хрещатик о 16-00 в самісінький пік дощу. Але дощ не став на заваді бібліотекарям, щоб поспілкуватися з перехожими, роздати їм рекламні буклети бібліотеки та листівки «Додай читання!».
Додати читання у своє життя вчора у центрі столиці за годину чергування дитячих бібліотекарів погодилися приблизно 70 перехожих: молодь, підлітки, дітлахи з батьками, майбутні батьки, бабусі та дідусі – приблизно стільки буклетів та листівок роздали бібліотекарі.

Були й ті, кого не вдалося переконати додати читання, дехто сказав, що й читати не вміє… А одна молода родина з хлопчиком дошкільного віку з великим здивуванням дізналася, що бібліотека ще працює і туди ходять діти! Ходять! – переконували їх бібліотекарі. От якби ж вони змогли побачити фінал нашого свята, то зрозуміли б усе без слів: деяких дітей доводилося довгенько вмовляти йти додому, а дехто просто плакав вголос. А один хлопчик років семи бігав навколо тата й мами і радісно вигукував: «А ми взяли аж чотири книжки! А ми взяли чотири книжки!!!»

Тож до зустрічі у бібліотеці!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей