Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Де живе Чакалка?

14-го березня 2013 року у відділі обслуговування дошкільників, учнів 1-4 класів та організаторів дитячого читання в рамках місячника видавництва «Грані – Т» відбулася зустріч з відомим дитячим письменником Іваном Андрусяком.

Автор чудових книжок для дітей відомий не лише в Україні, а й за її межами. Він лауреат першої премії конкурсу видавництва «Смолоскип», літературних премій «Благовіст», імені Бориса Нечерди, журналу «Кур'єр Кривбасу», першої премії конкурсу творів для дітей «Золотий Лелека», міжнародної премії «Corona Carpatica».

Маленькі читачі бібліотеки змогли задати письменникові безліч запитань та отримати на них цікаві і інколи дуже несподівані відповіді. Тут якраз діти і дізналися, що одним з улюблених місць проживання Чакалки може бути кухня, якщо там зберігають цукерки. Вночі, коли усі мешканці квартири сплять, Чакалка тихенько хрумкає солодощі. Дітей дуже хвилювало, чи зможе Чакалка виправитися і стати хорошою? Так, відповів автор, в останній книжці «Кабан дикий - хвіст великий... Друга історія Стефи і її Чакалки» це вже цілком позитивний персонаж – Марія Іванівна Чакалка, вчителька природознавства, яка дуже любить діток і розповідає їм багацько цікавого про світ природи. Ось такі перетворення!

Іван Андрусяк, спілкуючись з маленькими читачами, розповів їм про свої книжки для дошкільнят і молодших школярів. Автор поцікавився у читачів, про що б вони хотіли прочитати в його наступних книжках. Поради були досить несподівані: це і герої казок - водяники, відьми, чорти, летючі змії; і герої мультфільмів - попугай Ріо, Джек-Холод, Лоракс, Геркулес, Ральф, і навіть Джеймс Бонд. Дітей зацікавив фольклорний образ Чакалки, звідки він з’явився. Автор розповів дітям, що Чакалка – це казкова істота, якою на Слобожанщині й Полтавщині в давнину батьки лякали своїх неслухняних дітей: мовляв, та прийде вночі, забере таку дитину в мішок і понесе в темний ліс. Саме так і стається з героями повісті, які втрапляють у казкову «школу чакалок і бабаїв», де їм дозволено робити все, що заманеться. Письменник наголошує на тому, що добро й любов перемагають неодмінно, й завдяки їм дитина може навіть «перевиховати» казкове страшидло.

На виставці «Книжки видавництва «Грані - Т» були представлені всі книжки автора, які є в фонді бібліотеки. Іван Андрусяк розповів маленьким читачам, що в його книжках часто головними персонажами є тварини, зокрема заєць. Це книжки «Зайчикова книжечка», «Хто боїться Зайчиків», «Кабан дикий – хвіст великий» та ін.

Проте сам письменник своїм «головним» дитячим твором вважає невеличку повість «Дядько Барбатко сміється», в якій у формі поетичної казки розповідається дитині про любов і біль, про зв’язок людини і природи, про красу і складність життя.

На цій зустрічі Іван Андрусяк презентував свою нову книжку «Вісім днів із життя Бурундука», яка увійшла до престижного щорічного каталогу найкращих дитячих видань світу «Білі ворони 2013». Цей каталог включає 250 найкращих книжок світу.

Вітаємо Вас, пане Іване, і чекаємо нових захоплюючих книжок!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей