Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Марафон непересічних бібліотечних ідей-2013

Програма «Бібліоміст» оголошує про проведення онлайн-конкурсу “Марафон непересічних бібліотечних ідей-2013” з метою виявлення найбільш сучасних та інноваційних послуг в українських публічних бібліотеках, а також поширення інформації про такі послуги за допомогою найпопулярніших у країні соціальних медіа.
Тривалість конкурсу: 26 липня 2013 р. - 15 вересня 2013 р.
Переможці будуть оголошені на Національному ярмарку бібліотечних інновацій у Києві (24-25 вересня 2013 р.)

До участі у конкурсі запрошуються всі публічні бібліотеки України, окремі бібліотекарі/співробітники бібліотек, у тому числі спеціалізованих та наукових бібліотек, студенти старших курсів – майбутні бібліотекарі (бакалаври, спеціалісти, магістри з бібліотечної справи/соціальних комунікацій, які отримали чи отримають відповідні дипломи у 2013-2014 рр.), а також національні/регіональні бібліотечні асоціації в Україні.

Перебіг конкурсу буде висвітлюватися на окремій вкладці «Марафон ідей-2013» на блозі програми «Бібліоміст» «Бібліотечний автобан» (http://bibliote4nyj-autoban.blogspot.com/p/2013.html), а також у соціальному сервісі мікроблогів Twitter з хештегом #сучаснабібліотека.

Номінації конкурсу:

1. Найактивніший бібліотекар-твіттерянин:
Переможець визначається за кількістю і змістовним наповненням  твітів на бібліотечну/навколобібліотечну тематику протягом 2013 року та кількістю прихильників (читачів) у сервісі Twitter.

2. Бібліотечний піонер Pinterest-у:
Переможець визначається за кількістю, змістом та графічною якістю доданих зображень, що висвітлюють бібліотеку/бібліотечне обслуговування/ ІКТ у сучасних бібліотеках в Україні та за кордоном, а також кількістю Pinterest-дошок і прихильників у соціальному сервісі зображень Pinterest за 2013 р.

3. Наймобільніша бібліотека/наймобільніший бібліотекар:
Переможець повинен запропонувати (та успішно інтегрувати до щоденної роботи бібліотеки) такі нові види бібліотечного обслуговування, як, наприклад, обслуговування користувачів бібліотеки через мобільні телефони або смартфони / гаджети / пристрої для читання електронних книжок, використання можливостей сервісу розсилки SMS повідомлень “Frontline SMS” для просування сучасних бібліотечних послуг  та залучення нових користувачів, створення спеціальних бібліотечних послуг з використанням QR коду та інших геолокаційних соціальних послуг та мереж, таких як AlterGeo і Foursquare і т.д.

4. Бібліотека ВКонтакті з користувачами:
Переможець визначається за кількістю прихильників (фанів), а також кількістю, змістовним наповненням та оригінальністю онлайн-повідомлень як бібліотекарів, так і прихильників бібліотеки на сторінці чи в групі бібліотеки у соціальній мережі  Facebook або ВКонтакті.
! Увага – розглядатимуться лише сторінки та групи бібліотеки у соціальних мережах, жодні бібліотечні/особисті акаунти не розглядатимуться.

5. Майстер бібліотечної інфографіки:
Переможець (бібліотекар або команда бібліотекарів, які розробили авторську інфографіку на бібліотечну або навколо-бібліотечну тематику, наприклад, за допомогою таких безкоштовних онлайн-інструментів, як http://bit.ly/11VR6Yi, http://bit.ly/11VR8zC) визначається за графічною якістю та змістовним наповненням розробленого інфографічного плакату. В залежності від кількості та якості розроблених плакатів, програма «Бібліоміст» може надати додаткове фінансування на друк та поширення найкращих авторських інфографічних робіт під час Національного ярмарку бібліотечних інновацій у Києві.

6. Кращий бібліотечний онлайн-канал на популярному сервісі безкоштовних відео YouTube:
Переможець визначається за кількістю та якістю рекламних/навчальних відео-роликів та репортажів про сучасні бібліотеки/інноваційні бібліотечні послуги/історії успіху користувачів бібліотеки/бібліотеки, як центру місцевої громади на бібліотечному каналі  сервісу YouTube.
!Важливо: всі завантажені відео-роліки та репортажі з життя бібліотек повинні бути короткими (3-максимум 3,5 хвилини) та супроводжуватися коротенькими, але інформативними текстовими описами про те, де саме і що відбувається, а також містити назву бібліотеки, назву послуг, що рекламуються (для буктрейлерів – автора та назву книги, що рекламується), імена авторів відео (якщо є).

7. Найактивніший бібліотекар-вебінарщик:
Переможець визначається за кількістю (віртуально) відвіданих та/або проведених вебінарів та інтернет-конференцій на бібліотечну/навколобібліотечну тематику, що відбулися протягом 2013 року. Розглядається участь у національних, регіональних та міжнародних вебінарах та е-конференціях. 

8. Найоригінальніша бібліотечна інновація року:
Опис найоригінальнішої бібліотечної інновації/нової бібліотечної послуги для користувачів може бути представлений як:

  • онлайн-публікація на блозі/ мікроблозі бібліотеки або бібліотекаря;
  • коротке (до 3-х хвилин) відео, викладене на сервісі YouTube або іншому безкоштовному відеохостингу;
  • презентація у форматі *.ppt/*.prezi, відкрита для загального перегляду та розміщена сервісі SlideShare або іншому безкоштовному хостингу презентацій;
  • онлайн-публікація на вебсайті бібліотеки;
  • онлайн-публікація у будь-якому журналі/іншому виданні, присвяченому бібліотечній справі або інформаційним технологіям/у професійній бібліотечній або навколобібліотечній онлайн-спільноті або групі.
Розглядаються відео/публікації/статті українською, російською та англійською мовами.
Залежно від кількості та якості представлених конкурсних заявок, програма «Бібліоміст» може прийняти рішення про зміну кількості номінацій та переможців конкурсу.

Як взяти участь у конкурсі:

  1. Надіслати коротку електронну анкету-заявку на адресу innovations2013@irex.ua, останній термін прийому заявок від учасників – 15 вересня 2013 року.
  2. залишити коментар з коротким (1-2 речення) описом інноваційної послуги та/або посиланням на відповідну публікацію бібліотеки чи бібліотекаря/назвою та посиланням на бібліотечний канал або акаунт на спеціальній сторінці конкурсу блога «Бібліотечний автобан», що називається «Марафон ідей-2013» (http://bibliote4nyj-autoban.blogspot.com/p/2013.html)
  3. якщо заявник є користувачем соціального сервісу мікроблогів Twitter, дати відповідне посилання на свою роботу через свій акаунт у Twitter-і  з хештегом #сучаснабібліотека. Якщо заявник не є користувачем Twitter, таке повідомлення чи посилання зробить за нього програма «Бібліоміст».

завантажити заявку на участь

Всі переможці конкурсу (вісім номінацій) отримають дипломи переможців та цінні подарунки (смартфони/ планшети/пристрої для читання електронних книг) від програми «Бібліоміст».  

Журі конкурсу:  до складу журі увійдуть по одному представнику від програми «Бібліоміст» і міністерства культури України , а також фахівець з новітніх медіа Володимир Гребьонкін.

Програма «Бібліоміст» не несе відповідальності за технічні проблеми на безкоштовних платформах та сервісах Facebook, ВКонтакті, YouTube, SlideShare, Blogger, Twitter, Pinterest та ін., які можуть так чи інакше вплинути на перебіг та результати онлайн-конкурсу.

Зі всіма додатковими запитаннями та пропозиціями щодо конкурсу прохання звертатися на адресу innovations2013@irex.ua

Бажаємо натхнення та перемоги!

Джерело: http://www.bibliomist.org

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей