Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Підсумки проблемно-цільового навчання

18-22 травня відбулось проблемно-цільове навчання на тему «Інформаційно-бібліографічний потенціал бібліотек для дітей та його використання у контексті вимог сучасності» для завідуючих та провідних фахівців відділів довідково-інформаційного обслуговування обласних та центральних міських бібліотек для дітей. До заходу долучилися працівники Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних бібліотек для дітей та ЦБС для дітей м. Одеси.

В рамках навчання обговорювались різні аспекти модернізації бібліографічної діяльності в контексті вимог сучасності:

- віртуальні бібліотечно-бібліографічні сервіси бібліотек для дітей України у системі сучасного інформаційного простору;

- основи інформаційних знань у бібліотеці для дітей: сучасні технології та інновації;

- інструктивно-регламентуюча складова функціонування електронних ресурсів;

- корпоративна взаємодія у формуванні інформаційних ресурсів та стимулюванні дитячого читання («Корпорація бібліотек для дітей з аналітичного розпису періодичних видань», «Віртуальна бібліографічна довідка», «КЛЮЧ», «Почитайко», «Кращі Інтернет-ресурси…», «Україніка», «Електронна бібліотека»).

В ході навчання відбувся бібліотечний брифінг «Сучасне бачення і тенденції розвитку бібліотек для дітей сьогодення» з генеральним директором Національної бібліотеки України для дітей А.І. Гордієнко.

Відбулися зустрічі, на яких висвітлювалися важливі питання інформаційної безпеки:

- з відомим письменником, видавцем, активним учасником Комплексного інформаційно-організаційного проекту «Український простір» Вадимом Карпенком, який розкрив тему «Упорядкування українського національного інформаційного простору: культурний аспект»;

- зі співробітником Українського інституту національної пам’яті, кандидатом історичних наук Сергієм Громенком, який ознайомив з сучасними підходами до історичної термінології, популяризації патріотичної літератури та відзначення історичних пам’ятних дат в Україні.

Слухачів ознайомили з діяльністю Академії Української Преси та презентували онлайн-гру «Медіазнайко», створену за підтримки програми Бібліоміст, та новий інтерактивний журнал для дітей «MediaGuide», створений за підтримки програми MyMedia/DANIDA та У-Медіа. Захід проведено Юлією Гузою, редактором порталу «Медіаосвіта та медіаграмотність» та Еллою Баран, аспіранткою Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка з метою удосконалення роботи бібліотек для дітей з напряму формування медіаосвіти та медіаграмотності користувачів.

Під час проблемно-цільового навчання проведено комплекс заходів з розвитку рекомендаційної бібліографії у бібліотеках для дітей та з питань дитячого читання. Присутні прослухали наступні лекції: «Ідеологія в книзі для дітей: нові виклики чи забутий досвід?» кандидата історичних наук Наталії Марченко; «Сучасна дитяча книжка. Зарубіжний досвід бібліотерапії» літературного критика, письменниці Валентини Вздульської; «Рекомендаційна бібліографія в бібліотеках для дітей: специфіка, сучасний стан та завдання» завідувача науково-бібліографічним відділом НБУ для дітей Наталії Гажаман. Обмінялись досвідом з питання «Практичне використання бібліографічних ресурсів та їх роль у залученні до читання». Відвідали семінар на тему «Науково-бібліографічна діяльність бібліотек: сучасний стан та тенденції розвитку» у Національній Парламентській бібліотеці України, де розглядалися питання сучасного стану та проблем метабібліографії в Україні, основні напрями бібліографування, типові помилки та неточності, яких припускаються в процесі укладання бібліографічних посібників тощо.

На творчій дискусії «Бібліотечна ігроманія» та ярмарку бібліографічних ідей «Бібліографічна мозаїка: інтерактивні форми та інноваційні проекти» учасники навчання ділилися своїми новаторськими напрацюваннями, бібліографічними родзинками та досвідом роботи зі створення інтерактивних ресурсів. Національна бібліотека України для дітей презентувала нові електронні розробки «Голос і душа пісенної України: Маруся Чурай», «Славетна постать музичної України» (до 200-річчя від дня народження українського композитора, автора національного гімну М. М. Вербицького) та бібліотечні уроки з інформаційної культури. Фахівцями обласних бібліотек було представлено: «Використання сучасних інформаційних технологій та сервісів для популяризації історико-культурної спадщини регіону» (Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. А. П. Гайдара); «Сайт Черкаської обласної бібліотеки для дітей як засіб інформаційного забезпечення користувачів»; «Інформаційно-бібліографічний відділ» (Львівська обласна бібліотека для дітей); «Бібліографічна мозаїка: інтерактивні форми та інноваційні проекти» (Харківська обласна бібліотека для дітей); «Мозаїка бібліографічних ідей» (Рівненська обласна бібліотека для дітей); «LEARNINGAPPS.ORG – сервіс для створення розвиваючих інтерактивних ігор в бібліотечній практиці» (Житомирська обласна бібліотека для дітей).


Учасники навчального процесу виявили себе не лише ініціативними, творчими, завзятими професіоналами, а й поділились своїми захопленнями. Завідувач відділу методичного та інформаційно-бібліографічного обслуговування Чернівецької обласної бібліотеки для дітей Ніна Кадюк вразила всіх своїми роботами з декоративного розпису: перед від’їздом на навчання в рамках проекту «Звичайні люди незвичайного міста» у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулося урочисте відкриття її персональної виставки.


Завершилося навчання підведенням підсумків та урочистим врученням дипломів підвищення фахового рівня.

Дякуємо всім за активну участь у навчанні!

До нових віртуальних та реальних зустрічей!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей