Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Життєвий та творчий шлях

«Тринадцять разів я був багатий і тринадцять разів упадав у злидні, причому жодного разу не відчув перехід із королівського кабінету у в’язницю».

(Д. Дефо)

      Данієль Дефо англійський письменник і публіцист. Відомий, у першу чергу, як автор пригодницького роману «Робінзона Крузо». У біографії Дефо слід виділити три періоди за переважаючим родом занять: до сорока років він був комерсантом, після сорока – журналістом і приблизно з шістдесяти років – письменником.

      Народився Данієль наприкінці 1659 року чи на початку 1660 року – точна дата біографам і донині невідома. Його батько – Джеймс Фо – був торговцем. Майбутній письменник здобув освіту у відомій на той час дисентерській академії Чарльза Мортона у Стоук-Ньюігтоні, де вивчав богослов’я, а також класичні й нові мови, історію, географію та математику. Батько хотів бачити свого сина священиком, але Даніель розмірковував інакше.

      На очах у юнака руйнувався старий феодальний порядок, починалася епоха панування класу буржуа і він з головою поринув у сферу приватного підприємництва і торгівлі. Починаючи з 1680 року, він як торговий посередник між імпортерами і комерсантами, багато подорожував Європою, особливо довго пробув в Іспанії та Португалії. На жаль, успішного та вдалого комерсанта з нього не вийшло: зазнав він і дрібних поразок, і великого банкрутства.

      Літературну діяльність письменник почав у 1697 році як публіцист памфлетом «Нариси проектів», у якому пропонував ряд політичних та економічних реформ.

      У 1700 році на сороковому році життя, Данієль Фо стає професійним журналістом, починаючи випускати щотижневу газету «Огляд». У 1702 році він опублікував анонімно памфлет «Як найшвидше розправитися з дисентерами». За це був ув’язнений і, після сплати великого штрафу, тричі виставлявся біля ганебного стовпа. У в’язниці Фо написав «Гімн ганебному стовпу» (1703), який натовп, що зібрався підтримати письменника, співав як народну пісню на знак пошани до автора. Його звільнення з ув’язнення стало можливим лише завдяки згоді стати таємним агентом влади.

      Саме 1703 рік став роком народження феномену Дефо в літературі. До свого родового прізвища Фо він додає частку «де», і з цього часу енергійний торговець і популярний памфлетист Фо перетворюється на відомого першокласного журналіста-новатора, репортера, ведучого редактора, автора сенсаційних статей і до того ж вмілого майстра правдивої вигадки.

      Загалом письменницька діяльність Дефо була досить різнобарвною – від поезій до масштабних романів з яскраво представленою моральною тенденцією («Робінзон Крузо» (1719), «Мемуари кавалера», «Капітан Сінгльтон» (1720), «Молль Флендерс», «Полковник Джек», «Щоденник чумного міста» (1722), «Леді Роксана» (1724)). Його перу належить величезна кількість публіцистичних статей, нарисів, історичних та етнографічних праць. Він став першим письменником-професіоналом в Англії початку XVIII століття.

      Хочеться наголосити, що письменник активно продовжував свою творчу та інтелектуальну діяльність і в поважному віці. В цей час Дефо насолоджувався своїми статками і спокійним розміреним життям у власному домі в Ньюінгтоні, поблизу Лондона, в оточенні трьох доньок. Його син, вже одружений, жив окремо і також займався літературою.

      Але останній рік життя Дефо став розплатою за його вчинки. Він отримав жорстоке, хоча, можливо, й заслужене покарання з боку ошуканого ним видавця. Останній почав переслідувати письменника, а одного разу навіть напав на нього зі шпагою у руках; на радість, Дефо зміг обеззброїти свого супротивника. Під впливом цих постійних погроз та переслідувань цілком розбитий хворобою 70-річний старий збожеволів. Переляканий погрозою помсти, він утік від родини й переховувався під чужим ім’ям у різних містах Англії, постійно переїжджаючи з одного місця на інше. Нарешті, у 1731 році, Дефо повернувся до Лондона, де самотньо поселився в одному з віддалених кварталів Сіті, у Мурфілді. Раптова амнезія обернулася поневіряннями і втратою зв’язків із близькими. Тут відірваним від родини він і помер. Усі речі, що залишилися після нього, були продані квартирною господаркою з аукціону, щоб погасити витрати на похорон. Так, 26 квітня 1731 року на 71 році життя, пішов у вічність знаменитий автор «Робінзона», жива легенда англійської літератури.

      

      

      

      


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей