Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Художники-ілюстратори «Робінзона Крузо»

      Коли 25 квітня 1719 року в книжкових лавках Лондона з’явилася книга Д. Дефо «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо» на її фронтисписі був представлений портрет Робінзона. Він, мальований невідомим художником, здавався справжнім портретом героя книжки. Згодом багато хто з художників, ілюструючи «Робінзона», брали його за взірець для своїх малюнків.

      В 1720 році у Франції вийшли перші дві частини «Робінзона» з гравюрами на міді Беркара Пікара, які були першими ілюстраціями до «Робінзона». В кінці XVII – початку XIX століть особливою популярністю користувалися гравюри Т. Стотхарда. Пізніше з’явилися малюнки французького художника Жана Гранвіля.

      Серед російських художників оригінальні ілюстрації до роману створив Дмитро Кардовський. У 1922 році він написав цикл акварельних малюнків до «Робінзона Крузо». В 1974 р. з ілюстраціями Миколи Попова роман вийшов в серії «Библиотека всемирной литературы», і в 1975 р. художник отримав Гран-прі Міждународного бієнале ілюстрації (BIB) у Братиславі. В 1986 р. побачив світ «Робінзон» з ілюстраціями Ігоря Ільїнського.

      До тематики «робінзонади» активно зверталися і українські митці. Серед них і Тарас Григорович Шевченко, який створив образ Робінзона, перебуваючи на засланні у 1856 р. Шевченківський малюнок вражає поєднанням фізичної і духовної сили. Адже на ньому погляд Робінзона спрямований на велику книгу, від якої йде сяйво. Це Біблія, яка допомагає йому побороти свою самотність.

      У Львові в 1929 році в серії «Золота бібліотека української дитини» був виданий роман, ілюстрований талановитим художником Антіном Манастирським. У 1934 та 1936 рр. твір видавався з ілюстраціями українського графіка Йосипа Дайца.

      Тема Робінзона та його пригод цікава і багатьом сучасним художникам. Так, у 1985 році в одеському видавництві «Маяк» вийшов роман з ілюстраціями Олександра Литвинова (переклад М. Шишмарьової). У 2003 році у Львові видавництво «Аверс» видало твір із малюнками Іветти Ключковської, яка створила цикл із понад 100 ілюстрацій. У харківських видавництвах «Фактор» книга вийшла з ілюстраціями Олени Полященко (2003), «Пегас» – Вадима Петрова та Тетяни Пліски (2004), Михайла Курдюмова (2010). У 2009 р. видавництво «Країна мрій» видала роман, ілюстрований Ольгою Московченко.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей