Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Робінзонада

      Ідеї та образи Робінзона Крузо відобразилися у творчості письменників і мислителів багатьох поколінь. Вони знайшли відгук у «Кандіді» Вольтера, у працях про виховання Ж.-Ж. Руссо, у «Фаусті» Й.В. Гете. Перша літературна переробка «Робінзона Крузо» була опублікована в Німеччині (1779 р.) І. Кампе, котрий написав свій твір «Новий Робінзон».

      Переробка роману про Робінзона, який було видано в журналі «Ясная поляна» і підписаний Львом Толстим, швидше нагадує російську казку. У переробленому Олександрою Анненською романі про Робінзона, головний герой по суті слабка людина, але інтелектуальна та освічена. В 1880 році з’являється книга Олександра Яхонтова «Приключение Робинзона Крузо». Ще однією переробкою роману є твір Миколи Блінова «Жизнь Робинзона. В чем счастье?» (1879). А в 1925 році виходить роман Злати Ліліної в якому Робінзон Крузо – первісна людина, яка не знає ні що таке цивілізація, власний дім, зброя, вогонь та писемність.

      Книга Дефо спонукала багатьох творчих особистостей до наслідування. Використовуючи чудове сюжетне зерно роману, автори інших книг розповідали про пригоди своїх героїв, які потрапили в подібну ситуацію. Зразками романів-робінзонад є твори: «Острів Фельзенбург» Й. Шнабеля (1751), «Швейцарський Робінзон» Й. Вісса (1812-1827), «Відлюдник Тихого океану» Ж. Псішарі (1824), «Мауглі» Р. Кіплінга (1894-1895), «Таємничий острів» Жуля Верна (1874), «Російський Робінзон» С. Турбіна (1879), «Олена-Робінзон» Е. Гранстерма (1892), «Полярний Робінзон» П. Інфантьєва (1911), «Дівчинка-Робінзон» Є. Мюлера (1913), «Новий Робінзон» Луї Ружелона (1930), «Повелитель мух» У. Голдінга (1954).

      Сучасні письменники теж створюють робінзонади. Так, російська письменниця Л. Петрушевська у творі «Нові Робінзони» (1989) зображує відчуття сучасної людини, котра змушена тікати від абсурдного й жахливого світу на лоно природи, аби врятуватися морально й фізично.

       Українська «робінзонада» теж варта уваги. Це і педагогічна новела Стефана Коваліва «На прічках» (1900), й історична мандрівничо-пригодницька повість «Син України» (1919) Ігора Федіва та Валентина Золотопольця, і твір Юрія Тиси «Рейд у невідоме» (1956), гумореска Остапа Вишні «Перша подорож», повісті «Шхуна «Колумб» та «Лахтак» Миколи Трублаїні, «Курилові острови» Юрія Збанацького, «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка, новела Олеся Гончара «Залізний острів» із роману «Тронка».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей