Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
До 145-річчя від дня народження видатного італійського педагога Марії Монтессорі

Виховувати вільну та незалежну дитину, cупроводжуючи та спостерігаючи за нею, а не намагаючись вести її за собою, допомогти їй соціалізуватися, навчитися жити, працювати в колективі, самостійно вирішувати конфлікти – такі основні принципи педагогічної системи Марії Монтессорі. Ця тема висвітлювалася у Національній бібліотеці України для дітей 12 листопада під час проведення науково-практичного семінару для працівників дошкільних навчальних закладів «Педагогічна система Марії Монтессорі», присвяченого 145-річчю від дня народження видатного італійського педагога.

Учасниками семінару були вихователі дошкільних навчальних закладів Шевченківського, Подільського та Святошинського районів м. Києва, а також бібліотекарі Національної бібліотеки України для дітей.

До учасників звернулася генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Гордієнко Алла Іванівна з побажанням плідної і цікавої співпраці. Вона також наголосила, що основною метою виховання підростаючого покоління є всебічний гармонійний розвиток особистості, в якому велику роль відіграють і дитячі бібліотеки, і заклади освіти.

Під час самого семінару Касяненко Оксана Сергіївна, завідувач сектору професійних документів та ділового спілкування Національної бібліотеки України для дітей, розповіла про життєві віхи Марії Монтессорі та основні принципи її педагогічної системи.

Цікавим був виступ Прибильської Наталії В’ячеславівни, директора «НВК Монтессорі» з поглибленим вивченням англійської мови, інструктора Українського освітнього Монтессорі центру, яка розповіла про історію Монтессорі-центрів на території колишнього СРСР та зародження закладів альтернативної освіти, що працюють за методикою видатного італійського педагога в Україні та м. Києві.

Шквал емоцій у учасників семінару викликала доповідь директора школи Монтессорі «УМІ» м. Києва Ракоци Юрія Михайловича про власний досвід роботи в системі педагогіки Марії Монтессорі. Безліч прикладів та власні висновки зробили його виступ дуже яскравим.

Як виявилося, елементи педагогіки Монтессорі використовуються і в дитячих бібліотеках України, зокрема і в Національній бібліотеці України для дітей. Про це розповіла Кулініч Дарина Анатоліївна, провідний бібліотекар відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку.

І чудовим завершенням семінару та узагальненням усього вищевикладеного став виступ Гончаренко Алли Миколаївни, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка. Вона презентувала альтернативну програму підтримки розвитку дитини дошкільного віку «Стежина до дитини» та акцентувала увагу присутніх на елементах даної програми, дотичних до педагогіки Марії Монтессорі.

Великий інтерес учасників семінару викликала книжкова виставка робіт про педагогічну систему Марії Монтессорі та видань Всеукраїнського Монтессорі-центру.

Семінар став прикладом взаємодії та співпраці Національної бібліотеки України для дітей, науковців педагогічних вузів та педагогів-практиків дошкільних навчальних закладів міста Києва як класичної системи освіти, так і альтернативної.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей