Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Національна бібліотека України для дітей у Всесвітній день дитини провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України»


    У Всесвітній день дитини – 20 листопада 2015 року – Національна бібліотека України для дітей за сприяння Міністерства культури України та у партнерстві з Київським національним університетом культури і мистецтв, Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей для дітей провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України».

    На конференції відбулася презентація колективної монографії Національної бібліотеки України для дітей «Історія розвитку бібліотек України для дітей (кінець XIX-XX ст.)».

    На пленарному та секційних засіданнях «Бібліотека для дітей в системі життєдіяльності дитини», «Бібліотека для дітей і бібліотекар в контексті історичного розвитку» розглядалася роль спеціалізованих бібліотек для дітей у формуванні ефективних бібліотечно-інформаційних послуг дитячому населенню України у контексті культурно-історичного розвитку України та сучасних суспільно-політичних подій: децентралізації та реформуванні українського суспільства, захисті прав дитини на диференційоване бібліотечно-інформаційне обслуговування

    Конференцію відкрила А. І. Гордієнко – генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури України. Учасників привітали народний депутат України, засновник Фонду «Рідна країна», доктор політичних наук – Томенко М. В., голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), голова наглядової ради Національної бібліотеки України для дітей, Герой України, доктор філософії в галузі політології – Червонописький С. В., генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей, президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України – Зніщенко М. П., засновник та багаторічний директор НБУ для дітей, Герой України – Кобзаренко А. С.

     На пленарному засіданні з основною доповіддю про роль спеціалізованих бібліотек для дітей у системі бібліотечного обслуговування населення України: за матеріалами наукового дослідження «Історія державних бібліотек України для дітей» виступила генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей – А.І. Гордієнко. Родзинкою виступу була презентація колективної монографії «Історія розвитку бібліотек України для дітей (кінець XIX-XX ст.)».

     Роль і значення Національної бібліотеки України для дітей у бібліотечній системі України розкрила заступник генерального директора з науково-методичної роботи – Турбаніст Т.М.

     Сучасні виклики гуманітарної кризи в Україні і роль бібліотек у їх подоланні у своєму виступі охарактеризувала професор кафедри книгознавства і бібліотекознавства Київського національного університету культури і мистецтв, кандидат педагогічних наук – Медведєва В. М.

     Історичне значення становлення бібліотечного соціального інституту як цілісної системи з організації знань і читання дітей: за матеріалами проведеного дослідження розкрила Каліберда Л. П. – головний методист науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України для дітей, кандидат історичних наук.

    Про моделі бібліотечно-інформаційного обслуговування в зарубіжних країнах та трансформацію бібліотечних установ в Україні в умовах децентралізації та євроінтеграції розповів Саприкін Г.А. – директор Державної бібліотеки України для юнацтва, кандидат педагогічних наук, доцент.

    Наукове значення виходу у світ монографії «Історія розвитку бібліотек України для дітей (кінець XIX-XX ст.)» для всієї бібліотечної спільноти підкреслила Поперечна Л.А. – керівник прес служби Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського.

    Партнерство з бібліотечними установами висвітлили у своїх виступах Матвійчук О. Є. – доцент кафедри методики суспільно-гуманітарної освіти та виховання Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук – Бондар Н. І., заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею літератури України – Штолько М. А., завідувач науково-інформаційного відділу Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України.

    У роботі секційних засідань «Бібліотека для дітей в системі життєдіяльності дитини», «Бібліотека для дітей і бібліотекар в контексті історичного розвитку» взяли участь фахівці національних бібліотек України, Державної бібліотеки України для юнацтва, обласних бібліотек для дітей, Київського національного університету культури і мистецтв. Під час роботи секцій відбулося обговорення заявленої тематики, зокрема розглянуто історичний досвід діяльності бібліотек для дітей з бібліотечного обслуговування дитячого населення регіонів України ( Ліпей О.В. – заступник директора з наукової роботи Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г. Шевченка, Рудая П.М. – заступник директора Чернівецької обласної бібліотеки для дітей), формування та забезпечення доступу до бібліотечно-інформаційних ресурсів бібліотек для дітей (Лугова Л. А. – директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, Загоруйко Н. М. – завідувач відділу комплектування фондів Національної бібліотеки України для дітей), методично-аналітичну діяльність обласних бібліотек для дітей (Жайворонок Т. А. – директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна), бібліографічні видання про бібліотечних діячів як складову української бібліотекознавчої біографістики (Лісова Л. М. – директор Комунального закладу «Рівненська обласна бібліотека для дітей Рівненської обласної ради»), особливості підготовки та підвищення кваліфікації працівників бібліотек, що обслуговують дітей (Черноус В. Ю. – директор Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т. Г. Шевченка) та інші питання.

    Учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України» були розроблені рекомендації.




 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей