Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Дитячий книжковий світ на «Зеленій хвилі»

     XX Одеська міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Зелена хвиля» відзначила свій ювілей уже традиційним «Містечком видавництв» на Дерибасівській, а також півтора сотнями заходів для дорослих та дітей, конкурсами, музикою і кіно, які органічно вписалися в її книжковий простір.


     Одеський книжковий форум зібрав понад 100 книговидавців з усієї України, які представили широку палітру книг. Особливо багатолюдно було біля яток із книгами для дітей, що їх пропонували київські, одеські, львівські, харківські видавництва. Майданчик для спілкування авторів з юними читачами розгорнувся і в книгарні «Бук», де діти разом з автором, головним редактором львівського «Видавництва Старого Лева» Мар'яною Савкою виготовляли «Босоніжки для стоніжки». Яскравою була презентація повісті-казки Володимира Рутківського «Гості на мітлі». Львівські автори Галина Вдовиченко запропонувала майстер-клас із пробудження за мотивами своєї книжки «Засинай. Прокидайся», а Катерина Михалицина - книгу «Хто зростає у парку?», киянка Лариса Ніцой представила книгу «Дві бабуськи у незвичайній школі, або Скарб у візку», в якій піднімає проблему соціалізації дітей з особливими потребами. Головний герой книги – Олежко, який пересувається на інвалідному візку. Проте хлопчик веде активне соціальне життя і разом із друзями стає учасником неймовірних пригод. Одеситка Інна Іщук провела майстер-клас «Створюємо казки», на якому малюки вигадували і записували (або малювали) свою першу казку. Дитячий театр «Балаганчик» представив інсценізації творів дитячих письменників Одеси.


     В рамках «Зеленої хвилі» відбулася вікторина за романом Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра», яку організували Том Сойєр і Гекльберрі Фінн разом із компанією «Чарівний цвіркун» та інформаційним центром «Вікно в Америку» за підтримки Одеської національної наукової бібліотеки. Та найголовнішою подією міжнародної виставки-ярмарку було нагородження переможців літературних конкурсів, - як «дорослих» письменників, що пишуть для підростаючого покоління, так і самих дітей. Вручаючи призи, голова оргкомітету Корнійчуковського фестивалю, голова правління ГО «Агентство регіонального розвитку» Галина Безікович повідомила, що цього року було подано понад тисячу робіт із різних міст та країн, що підтверджує престиж і значущість Одеського фестивалю.

     «Завдяки підтримці міської влади, друзів та партнерів нашого фестивалю, ми змогли гідно відзначити наших переможців та видати збірки кращих творів, які будуть надіслані до бібліотек», - підкреслила вона.

     Варто зазначити, що дипломи за кращі твори отримали майже 50 юних літераторів з Одеси, Києва, Харкова, Херсона, Миколаєва, Дніпра.


     Нагороди «дорослим» переможцям IV Міжнародного конкурсу на кращий твір для дітей «Корнійчуковська премія» вручив лауреат Шевченківської премії, голова журі Володимир Рутківський, повідомивши, що в цьому році було важко визначити переможців, оскільки на конкурс надійшло досить багато цікавих і якісних робіт. У номінації «Проза для дітей молодшого віку» з рукописом книги «Друге життя Касандри Котової» перемогла Ніна Воскресенська; у номінації «Проза для дітей старшого віку і юнацтва» перше місце посів рукопис книги «Місто тіней» Мії Марченко; в номінації «Поезія для дітей» переможцем стала збірка «Лякація» Івана Андрусяка.


     Як відомо, дитячу книжку неможливо уявити без ілюстрацій. На IV конкурс дитячого цифрового малюнка «iParus» надійшло 900 робіт, присвячених творам одеських письменників. Учасники конкурсу - діти від шести років з Одеси, Одеської області, Дніпра, Києва, Миколаєва, Харкова та Херсона. Переможці отримали призи від магазину «Цитрус».

     А наступного дня вже самі члени журі «Корнійчуковської премії» - Володимир Рутківський, секретар Національної спілки письменників України Анатолій Качан, Інна Іщук, Любов Купцова, Сергій Дмитрієв, Олексій Надемлинський, - звітували перед відвідувачами всеукраїнського дитячого центру «Молода гвардія». Тут, на березі моря, під шум чорноморських хвиль, відбулася довірлива розмова про здобутки і стан дитячої літератури. І, судячи з запитань і відповідей, користь від цієї зустрічі була обопільною.

Інна Іщук, голова Одеського обласного об’єднання дитячих письменників.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей