Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Історичні та біографічні твори

      Розпочинала Чередниченко як дитяча письменниця, але згодом звернулася до художньо-біографічної прози. Ще перебуваючи в Осетії, вона пише своє ліричне і достовірне документальне оповідання «Останній листок» (1936) про Архипа Тесленка, творчість і життя якого знала досконало. Ще у Полтаві в роки громадянської війни готувала до друку його чотиритомник. В періодиці ще раніше виходили її нариси і статті про Тараса Шевченка і Лесю Українку, Івана Манжуру і Михайла Максимовича, Ольгу Кобилянську, Наталю Кобринську, Дмитра Яворницького та ін.
      У жовтні 1939 року, під час святкування 125-річчя з дня народження М. Лермонтова, з’явилося оповідання «Історія одного вірша» - про те, як Лермонтов написав вірш «На смерть поета». Знання епохи допомогли письменниці відбити правдиву картину тих днів . Того ж року була написана історико-біографічна повість «В Картезіанському монастирі», присвячена біографії і стосункам французької письменниці Жорж Санд і польського композитора Фредеріка Шопена. Твір є вдалою спробою психологічного проникнення в духовний світ людини. Повість була опублікована в останніх двох номерах «Літературного журналу» за 1940 рік. У цей час письменниця почала працювати над великим твором «Під одним плащем», у якому йдеться про творчі взаємини двох видатних поетів – Адама Міцкевича та Олександра Пушкіна. Ця історико-біографічна повість - один з кращих творів В. Чередниченко. З роману «Молодість Григорія Сковороди», над яким вона довго працювала, залишилися лише фрагменти, що охоплюють період навчання майбутнього видатного українського філософа і письменника в Києво-Могилянській Академії та його короткочасне перебування в Петербурзі. Особлива увага приділяється змалюванню оточення, в якому формувався світогляд філософа.
      Варвара Іванівна у той час засобами художнього слова прагнула відтворити героїчне й трагічне минуле України. З біографії письменниці відомо, що у роки Другої світової війни, перебуваючи в евакуації, вона працює в українському радіокомітеті в Саратові, пише й виступає по радіо, в пресі з публіцистичними статтями й нарисами про героїв українського народу Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Богуна, Семена Палія та ін. Саме фастівському полковникові Палію письменниця присвятила свій роман «Фастів». Роботу над ним Чередниченко розпочала десь наприкінці 1942 року, вивчала історичні матеріали про Палія. Написала нарис «Фастівський полковник Семен Палій славний предок українського народу», який передавався по радіо 13 грудня 1942 р., і лише у 1945 році була написана перша частина роману. Назва твору визначилася темою, оскільки основна сюжетна лінія присвячена відбудові Фастова та його ролі у відродженні Правобережжя. І хоча важливі історичні події часто розгортаються за межами міста, воно крізь твір залишається уособленням героїчної боротьби українського народу. Від початку і до кінця роман пройнятий ідеєю національного самоусвідомлення. А вийшов він у світ тільки у 1971 році.
      В. Чередниченко залишила вагомий фонд рукописних матеріалів – нотатки, фрагменти, розробки і варіанти романів. З романами їй чомусь не таланило. У рукописах залишилися неодноразово перероблені «Пани і підпанки» – написаний в евакуації роман про життя тулу, і осетинський історичний – «Дерев’яна голова».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей