Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Інтеграційний захід «День толерантності: творимо милосердя разом»

    24 листопада бібліотека стала домівкою для дітей, які переїхали до Київської області з окупованих територій. Тема дня — толерантність. Не лише у цей день ми можемо бути толерантними до інших: батьків, дітей, дорослих. І як важливо нам сприймати один одного, бо іноді дорослі забувають, що були дітьми, а діти ще ніколи не відчували себе дорослими.

    У дитячій бібліотеці дорослі, як у казці, залишаються дітьми у душі, щоб зберегти той промінчик доброти та тепла, який живе у кожній людині. Тому й творили милосердя ми усі разом: діти, дорослі, бібліотекарі. Приємні сюрпризи розпочалися з самісінького ранку: кожній дитині вручили подарунковий пакет від організаторів події, а потім усіх почастували сніданком.

    Розпочалося свято урочисто у актовій залі. Господиня бібліотеки Алла Іванівна Гордієнко привітала гостей та висловила сподівання, що день проведений у стінах головної дитячої бібліотеки країни стане незабутнім для дітей.

    З добрими побажаннями та вітальним словом до гостей звернулися організатори свята: Ірина Сваволя, координатор регіонального компоненту проекту Ради Європи; Руслан Колбаса, директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення; Анна Фломбойн, представник служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації.

    Урочиста частина несподівано для дітей приховувала сюрприз: веселу музичну лялькову виставу «Музичне дерево», яку показав дітям ляльковий театр бібліотеки.

    По завершені урочистостей усіх гостей – 80 дітей та 20 дорослих — поділили на групи, щоб було зручніше брати участь у цікавих подіях, які тривали протягом усього дня.

    Для початку екскурсія бібліотекою, яка схожа на справжній казковий палац. Діти захоплено розглядали цікаві скульптури, барельєфи та панно – керамічні витвори художниці Ольги Рапай, космічні люстри, та стелю, яка дивиться просто у небо. Але з таким же захопленням роздивлялися й книжки як незвичайні велетенські віммельбухи, об’ємні книжки у форматі 3D, так і просто звичайні казки, історії, пригоди. На обох абонементах був просто аншлаг – діти не могли відірватися від книжок.

    І звичайно ж – улюблені мультики, які в нашій бібліотеці можна дивитися у багатьох куточках: у Кімнаті Казок, у відділі документів іноземними мовами, де переглядали найпопулярніший мультик про собачку, яка замість гавкати мявкала, хрюкала та мукала.

    Відділ мистецтв вразив дітей безліччю можливостей для релаксу: етнографічний куточок «Українська хата», караоке, прослуховування музики, а наостанок ще й справжня дискотека!

    У найбільшому читальному залі бібліотеки відбулися уроки «Учуся захищати себе! Права та обов’язки – завжди поруч». Так, не дивуйтеся, саме уроки, але незвичайні, казкові! І проводила їх не просто вчитель, а лауреат всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації «Правознавство» Наталія Дністрянська. Тому урок був не зовсім схожим на заняття в школі, а швидше на казкову пригоду.

    Після такої насиченої програми гостей пригостили обідом, адже на них чекало ще багато подій. Друга половина дня розпочалася годинами толерантності у різних відділах бібліотеки.

    У відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку для відбулася патріотична година «Нам час для України жити». Діти читали, ознайомлювались із сучасними книжками — віммельбухами, білінгвами, розгадували вікторину «Казкова плутанка». У відділі маленьким гостям дуже сподобалася загадкова Кімната Казок, в якій так цікаво гратися, дивитися мультики, відпочивати. А ще навколо неї можна навіть танцювати! Що й зробили усі разом: влаштували танцювальний флешмоб на пісню Тіни Кароль «Україна — це ти».

    У читальному залі відділу обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку в рамках роботи пункту європейської інформації відбулася пізнавальна бесіда-гра «Ми всі різні, але рівні». Діти поглибили знання про культурне різноманіття Європи та поняття «толерантність», а разом із веселим м’ячиком Толеранчиком навчалися відрізняти добрі вчинки, притаманні толерантній людині, від поганих.

    У відділі документів іноземними мовами влаштували «Живу бібліотеку» — надзвичайно цікавий формат спілкування з людьми з інших країн, які розмовляють іншою мовою, відрізняються від нас зовнішністю. На зустріч завітали давні друзі бібліотеки представники Африканської ради в Україні та її президент Іссо Садіо Діалло. Це була одна з незабутніх подій дня. Хоч спілкувалися суржиком із французької, англійської, російської та української – зрозуміло було все.

    А далі відбувся майстер-клас з африканських танців, представники Африканської ради пригощали усіх бажаючих африканським чаєм і кавою.

    У творчій частині дня дітям запропонували на вибір цілу низку майстер-класів. Можна було зробити патріотичний сувенір у Бібліо-АРТ-майстерні, або ж сплести собі патріотичний браслетик зі стрічок. А якщо не бажаєш сам щось робити – завітай до салону аквагриму, де тобі зроблять казковий макіяж. В іншому куточку дівчаткам робили вишуканий розпис хною у техніці мехенді.

    В рамках заходу було проведено експрес-опитування учасників цього заходу: дітей та батьків, з метою виявлення рівня їх толерантності. Результати опитування.

    Завершився цей насичений день невеличким концертом, який підготували гості свята — вихованці кримськотатарського культурно-освітнього центру «Кримська родина». Прекрасні виступи дівчаток вразили дітей. І хоча всі були стомлені та емоційно збуджені кількістю подій, подарунків, насиченістю спілкування, під час концерту в залі панувала тиша, яка вибухнула оваціями.

Дякуємо всім за це свято спілкування, дружби, толерантності!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей