Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Про IBBY

    Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) є некомерційною організацією, що являє собою міжнародну мережу представників з усього світу, які прагнуть об’єднання дитини і книги.

     Місія:
     — сприяти за допомогою дитячих книг міжнародному співрозумінню;
     — надати дітям з усього світу можливість доступу до книг з високими літературними та художніми стандартами;
     — заохочувати видання і поширення дитячих книг високої якості, особливо в країнах, що розвиваються;
     — надавати підтримку тим, хто займається дитячою літературою;
     — стимулювати дослідження і наукові доробки в галузі дитячої літератури;
     — захищати і відстоювати права дитини відповідно до Конвенції ООН про права дитини.

    IBBY БУЛА ЗАСНОВАНА в Цюріху (Швейцарія) в 1953 році. Сьогодні вона складається з 80 національних секцій з усього світу та представляє країни з добре розвиненою галуззю книговидання і програмами з розповсюдження грамотності, а також інші країни з кількома відданими своїй справі професіоналами, які займаються роботою з просування дитячої книжкової продукції.


    Національні секції організовані по-різному і діють на національному, регіональному та міжнародному рівнях. У тих країнах, які не мають національних секцій, можливе індивідуальне членство в групі IBBY. Членами національних секцій є автори та ілюстратори, видавці і редактори, перекладачі, журналісти і критики, вчителі, викладачі університетів та студенти, бібліотекарі і книгорозповсюджувачі, соціальні працівники і батьки.

    ПОЛІТИКА І ПРОГРАМИ IBBY визначаються її виконавчим комітетом і президентом національної секції, обраним на два роки у рамках Статуту IBBY. Щоденним управлінням справами IBBY займається Секретаріат в Базелі (Швейцарія). Щорічні внески з національних секцій є єдиним джерелом регулярних доходів IBBY. Для підтримки діяльності IBBY необхідно незалежне фінансування, державні та приватні пожертви.


    Як неурядова організація з офіційним статусом в ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ, IBBY відіграє певну роль у формуванні політики в якості захисника дитячих книг. IBBY прихильна до принципів Міжнародної конвенції про права дитини, ратифікованої Організацією Об'єднаних Націй в 1990 році, однією з головних прокламацій якої є право дитини на загальну освіту і вільний доступ до інформації. Завдяки наполегливості IBBY резолюція включає в себе заклик до підтримки видавництва і розповсюдження дитячих книг і усьому світі.

    IBBY також співпрацює з багатьма міжнародними організаціями та дитячими книжковими установами в усьому світі і бере участь у Міжнародному дитячому книжковому ярмарку в Болоньї та інших міжнародних книжкових ярмарках.

Нагороди та заходи:

    З моменту свого заснування в 1953 році IBBY збільшила кількість нагород і проектів, які підтримує, а також розширила їх географію. Усі нагороди і проекти IBBY мають спільну мету – заохочувати якісну дитячу літературу і захищати права кожної дитини, яка хоче стати читачем.


    Найпрестижніша премія в галузі дитячої літератури Нагорода «Ганса Крістіана Андерсена» вручається раз на два роки автору і ілюстратору, роботи яких стали гідним внеском у розвиток дитячої літератури.

    Нагорода «IBBY-Асахі Читання» вручається також раз на два роки двом групам або установам, діяльність яких оцінюється як довгостроковий вклад у заохочення програм популяризації читання.

    Крім того IBBY раз на два роки формує Почесний список видатних письменників, ілюстраторів і перекладачів з національних секцій.



    Кожного року одна з національних секцій має можливість стати спонсором Міжнародного дитячого Дня Книги, який святкується в перший тиждень квітня, ближче до річниці від дня народження Андерсена – 2 квітня. Свято проводиться з метою привернення уваги та прищеплення любові до дитячої книги.
    Організація вірить, що кожна дитина має право стати читачем, а спонсори IBBY забезпечують фінансування декількох проектів в області розвитку читання.

    Фонд IBBY-Ямада підтримує проекти з просування читання, створення бібліотек, навчання вчителів, бібліотекарів, а також проводить майстер-класи для письменників, ілюстраторів і редакторів дитячих книг.

    Кризовий фонд IBBY-Діти було створено у 2005 році для надання допомоги дітям, які постраждали в результаті стихійного лиха, цивільних заворушень або війни. Фонд збирає пожертви на проекти, які заміщають або створюють нові колекції відповідних дитячих книг і забезпечують бібліографічне та терапевтичне застосування книг. У регіоні Центральної Азії, на Близькому Сході і в Північній Африці ці заходи фінансуються відділом Фонду IBBY фонду Шарджа (ОАЕ).


    IBBY створила кілька колекцій дитячих книжок, кожну зі своїм власним акцентом. Найбільшою з них є розташована в Публічній бібліотеці Торонто Колекція книг IBBY для молоді з обмеженими можливостями. Кожні два роки підбирається і каталогізується добірка видатних книг для молодих людей з обмеженими можливостями. Колекція Німої Книги являє собою збірник дитячих книг без слів, створених на потребу на італійському острові Лампедуза, призначених для багатьох біженців з Північної Африки та Близького Сходу. Наряду з Почесним списком IBBY ці колекції доступні на виставках.

    IBBY також підтримує створення двох віртуальних колекцій дитячої книги – Дитячої книги в Європі європейськими мовами і книг для Африки мовами африканських народів.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей