Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Атмосферна гра «Пропали грамоти» відбулася у суцільних Сутінках

       Вчора у бібліотеці настали Сутінки – рівно о 17.00 по завершенню робочого дня у бібліотеці залишилися лише 30 читачів та ще: прекрасна Солоха, хитра Шинкарка, добра Ворожка, Вартові на сторожі добра, мудра Кривошиїха, закохана Пульхерiя, турок-всезнайко Джалал-ефенді, чумак-злюдюжка на прізвисько Дужий Гнат, розумник писар-поляк та польська пані Гражина — володарка польського маєтку.

    Такими були персонажі атмосферної гри «Сутінки. Пропали грамоти», яку щороку влаштовують бібліотекарі Національної бібліотеки України для дітей для найактивніших учасників програми зимових читань. Кожного року Сутінки відбуваються за новим унікальним сценарієм, який жодного разу не повторюється, і до того ж гра готується в атмосфері цілковитої секретності — учасники не знають, що відбуватиметься з 17 до 19 години у зачиненій бібліотеці.

    А було ось що: козаки Василь і Ярема звернулися за допомогою до дітей, щоб знайти загублену ними цінну грамоту, яка вказує шлях до скарбу. Складність у тому, що грамоту вони для надійності розірвали на 10 маленьких шматочків. І всі втратили!

    Але козаки не могли дійти згоди, яким шляхом краще йти. Сперечалися недовго, вирішили розділитися на два гурти – можливо, так швидше буде. І пішли кожен своїм маршрутом. Василь вважав, що спочатку треба до шинку зайти, бо Шинкарка точно про усіх все знає. Та вони не здогадувались, що вона дуже хитра, буде їх заплутувати та ще й грамоти не дасть, і дорогу неправильно вкаже.

    Тому вони потраплять не в ту гру, не в ту книгу, а втратять час, бо заманить їх до себе прекрасна Солоха і буде запитувати про історію бібліотеки. Грамоти не дасть, лишень цукерками пригостить…

    А Ярема вважав, що ворожка поворожить і вкаже точне місце. Та й тут не все так просто. Ворожка використала дитячий труд, щоб знайшли вони для неї вночі трави чарівні. Тут учасникам пошуків пощастило – отримали вони шматок грамоти та ще кілька смарагдів за трави чарівні. І дізналися, що грамоти поцупив чумак-злодюжка на прізвисько Гнат Дужий. Але де шукати його, знає тільки мудра Кривошиїха.

    Були у Джалала-ефенді, який виявився великим шанувальником літератури, володарем величезної бібліотеки, тому й перевіряв, чи читає зараз молодь. Читає не так, щоб і дуже багато – як соколята з гурту козака Яреми. А ось василята – помічники козака Василя, виявилися дуже грамотними. Тож розумний турок відвів їх до свого сховища, щоб змогли вони знайти там один шматок грамоти. А діти ще й смарагдів назбирали – в турка їх багато.

    Кривошиїха виявилася не тільки мудрою, а й дуже красивою. Думала, що юні козаки не зможуть відповісти на її надскладні запитання. Не знала на кого натрапила! Тож довелося їй признатися, де переховується Гнат Дужий.

    А чумак-злодюжка таки виявився дужим і розумом не обділений. Та ще й… фанат футболу! Отакої! Тому спочатку влаштував інтелектуальне змагання, а потім викликав на турнір із футболу. І виграв: обидві команди обіграв! І грамоти не віддав, хоча й така була домовленість – програли ж…

    Добрішою була замріяна і закохана Пульхерія. Правда й наші читачі її потішили – зібрали їй із розірваних сторінок вірші про кохання. Прочитали: «Так ніхто не кохав! Через тисячу літ…». Та ще й авторів назвали правильно! Пульхерія була така вдячна, що віддала дітям свій шматок грамоти.

    Потрапили до поляка-писаря, великого модника, поціновувача нових технологій, людини світської, шанувальника прекрасного. Тут довелося попотіти, тому що й GOOGLE все знає тільки тоді, коли ви його правильно запитуєте. А якщо запитання некоректне, то й у відповідь отримаєте «казна-що».

    На шляху зустрічали Вартових на сторожі добра. Щоправда, завдяки ерудиції вдавалося щоразу пройти кордони.

    Пошуки привели команди до польського маєтку, володаркою якого була польська пані Гражина, ну дуже гонорова! Одразу заявила, що вона «ніц» по нашому не розуміє, тому розмовляла з учасниками виключно польською. І вимагала їх перекладати українською деякі складні слова… Бо з’ясувалося, що саме поляки зібрали у своєму маєтку останні шматочки грамоти. Довелося виконувати всі завдання та ще й викупляти грамоти за знайдені у мандрах смарагди.

    Грамоти знайшли майже всі, крім одного шматочка, на якому якраз був пароль, що відмикав козацьку скарбницю! Тож довелося ще трішки помудрувати, щоб вартовим пароль назвати, та потрапити нарешті до скарбниці – актової зали, — де зустрітися з юними козаками Школи бойового гопака «Шаблезуб», подивитися їхній виступ, повчитися самим деяким елементам цього козацького бойового танцю.

    А тут і директор бібліотеки з’явилася. Алла Іванівна Гордієнко пригостила учасників гри цукерками, вручила їм сертифікати на відвідування пробного заняття у школі бойового гопака та пообіцяла багато сюрпризів для читачів у цей ювілейний рік.

    А це — бібліотечна команда, яка створила атмосферу гри «Пропали грамоти»! До наступного року!

    Більше фото у фотоальбомах на сторінках бібліотеки у соцмережах: Facebook та VK.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей