Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Все про Європу в бібліотеках: Литва

       21 березня у Національній бібліотеці України для дітей у рамках роботи пункту європейської інформації відбулася віртуальна мандрівка «Все про Європу в бібліотеках: Литва».

       Країна мальовничої природи, мелодійних хорових пісень, бурштину, баскетболу, джазу та лазерних технологій – так себе презентує сьогодні Литовська Республіка.

       Захід відкрила генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко, яка звернула увагу на те, що Литву та Україну поєднує чимало історичних подій та видатних особистостей.

    Почесний гість зустрічі, аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні пан Юргіс Гєдріс, подарував бібліотеці книги литовських авторів – як в оригіналі, так і в перекладі українською. Серед подарунків було і найсучасніше перевидання «Кобзаря» Т. Шевченка литовською мовою, з якого гість із задоволенням зачитав усім присутнім «Заповіт» великого українського поета.

    «Сучасний український читач, натомість, завжди може насолодитися віршами литовських поетів у чудовому українському перекладі», – зауважила Алла Гордієнко та зачитала вірш Юозаса Някрошюса «Де знайти мою Литву».

    Справжньою окрасою заходу став виступ представниць Київського товариства литовської культури ім. Майроніса – найактивніших учасниць фольклорно-етнографічного ансамблю «Sesules» (лит. «Сестрички»): Олександри Гаєвської, Льонгіни Гаєвської, Віолетти Цибочкіної та голови товариства Віргінії Хоружої. Від них глядачі дізналися детальніше про литовський костюм, а потім взяли участь у запальних хороводах Aguonele (лит. «Мак») та Siaudu batai (лит. «Взуття з соломи»).

    За цікаву зустріч на литовських гостей чекав подарунок – жартівливий український танець «Бешкетниця» у виконанні Державної студії українського танцю «Барвіночок».

    Під час заходу глядачі по-новому відкрили для себе Литву: дізналися про літературу, народну культуру, архітектуру та ремесла литовців, помилувалися одним із найяскравіших народних танців – malunelis («млин») та послухали унікальний багатоголосий хоровий спів sutartines. Однак, Литва не лише плекає свої традиції, а й крокує в ногу з часом. Зараз це сучасна країна, член Європейського Союзу та НАТО.

    Влучним додатком до заходу стала книжкова виставка «Літературні новини дощової країни», – саме так ще називають Литовську Республіку. На виставці були представлені книги литовських авторів як в оригіналі, так і в перекладі українською мовою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей