Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Подорожі письменника-романтика

Моя мета запалити юних читачів бажанням стати дослідниками,
моряками, авторами, інженерами, вченими, що переможуть всі стихії!
М. Трублаїні

    Бурхливе життя захопило юнака. Він учився і водночас працював позаштатним кореспондентом в харківських газетах. Щодня мандрував трамваями по місту, вишукуючи цікавий матеріал для першої харківської вечірки – газети «Вечірнє радіо». Можливо ті міські мандри і пробудили в ньому бажання сягнути ширших обріїв, вирушити в далекі подорожі просторами рідної Батьківщини. Енергійний і допитливий, він прагнув усе збагнути, все побачити на власні очі. Навесні 1925 року, по закінченні курсів, Миколу послали на роботу в редакцію газети «Вісті».
    І ось перша дальня подорож, в яку вирушив Микола Трублаєвський уже як штатний кореспондент республіканської газети «Вісті» – двомісячна поїздка на Далекий Схід. Це було взимку 1927 року. Подорож справила на молодого журналіста незабутнє враження. Про поїздку до Владивостока, зустрічі з цікавими людьми він занотовував і його кореспонденції «Листи з далекої подорожі», «Великим Сибірським шляхом» публікувалися в газеті під псевдонімом Гнат Завірюха.
    Тим часом мрія про нові подорожі не згасала, а навпаки – розпалювалась усе більше. Скоро йому поталанило: Микола потрапив на криголам «Ф. Літке» (сталося це у 1929 р.), який ішов від Севастополя до Владивостока через Суецький канал, а звідти мав вирушити в полярний рейс до острова Врангеля. Наполегливість, з якою М. Трублаїні домігся права взяти участь у цьому плаванні, гідна подиву. Його не лякали труднощі тривалої мандрівки, нелегка праця котельного днювального, яким він влаштувався на криголамі. Нариси про подорож Трублаїні надсилав ще по дорозі з Севастополя до Владивостока. То були розділи майбутньої книги «До Арктики через тропіки», їх друкував окремими публікаціями харківський журнал «Молодняк».
    У 1930 році М. Трублаїні здійснює мандрівку на криголамі «Сибіряков» до далекої, суворої і таємничої Землі Франца-Йосифа. А у 1931 р. доля відправляє невсидючого романтика у подорож до Сибіру, щоб уже наступного року піти у плавання на криголамі «Русанов» по Білому морю, а далі – мандрівки до Карелії, на Кольський півострів…

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей