Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Поетика дитячого екслібриса



       Сьогодні 12 травня читачі бібліотеки вже вдруге знайомляться з особливим та вкрай цікавим видом мистецтва – мистецтвом екслібриса — книжкового знаку (печатки). Це невелика художньо виконана етикетка, на якій вказано, кому належить книжка. Зазвичай ці книжкові знаки замовлялися для великих приватних книжкових зібрань у художників. Саме тому екслібрис є мистецтвом, хоча на сьогодні й не дуже поширеним, а ще – маловідомим сучасним дітям.





       Під час першої зустрічі 17 березня провідником у цю царину став Петро Володимирович Нестеренко, дослідник, художник, президент Українського екслібрис-клубу, пропагандист мистецтва екслібриса.

       Він завітав до бібліотеки з авторською презентацією своєї книги «Поетика дитячого екслібриса». Тому під час зустрічі, в першу чергу, мова йшла про дитячий екслібрис. Петро Володимирович зробив невеличкий екскурс в історію цього виду мистецтва, а потім показав на екрані свою віртуальну колекцію «дитячих» книжкових знаків: екслібриси на яких зображені діти, дитячі екслібриси, тобто — виконані дітьми, екслібриси на теми творів Тараса Шевченка та інших письменників, зображення з казковими, козацькими мотивами, мама і діти в екслібрисах, роботи, присвячені дітям та навіть конкретним дитячим навчальним закладам.

       Із зацікавленістю розглядали діти оригінальні екслібриси-печатки з колекції Петра Нестеренка, які художник дозволив потримати в руках кожному учасникові презентації.

       Під час другої зустрічі читачі спочатку ознайомилися з історією екслібриса, а потім взяли участь у майстер-класі. І хоча не створювали екслібрисів, але ж розмальовували напрочуд гарні листівки серії «Мальовнича Україна», які витонченою графічною технікою зображень подібні до книжкових знаків. Ці листівки з побажаннями миру діти адресували українським військовим, які зараз знаходяться в зоні бойових дій.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей