Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Тиждень «Ч». Занурюємося в тему разом з експертом Наталею Марченко

        Книжкові ігри-2017. Другий день другого Тижня з інтригуючою назвою «Ч». У цей день був поставлений рекорд за кількістю дітей у літньому дворику – понад 50! Точну цифру назвати не можемо, бо в якийсь момент було просто неможливо реєструвати відвідувачів. Чергові бібліотекарі повністю занурилися у спілкування з дітьми, а діти у книжки та у спілкування один з одним.

       А чому такий аншлаг? А тому що сьогодні в гості чекали експерта з усіляких книжкових «Ч» та інших міфологічних чудовиськ – Наталю Марченко. І дочекалися! З самого початку зустрічі читачі зрозуміли, що перед ними справжній експерт із цього вкрай вузького, але як виявилося насправді – доволі широкого питання. По-перше, гостя показала дітям свою книжку «Діти переступу» — першу з літописів Семисвіття. Читати її дітям зараз не рекомендувала, порадила підрости. А потім письменниця, а також літературознавець, бібліограф Наталя Марченко почала розповідати про те, чому люди вигадували собі чудовиськ. До речі, якщо ви гадаєте, що то був просто монолог – помиляєтеся! Наші читачі теж мали що сказати з цього приводу, і ділилися своїми знаннями й розумінням проблематики.

       Потім поговорили про книжкові чудовиська і про авторів, які їх вигадали. З’ясувалося, що діти знову ж, так би мовити, в матеріалі. Більшість книжок сучасних авторів вони прочитали. Але пані Наталя зуміла таки знайти серед стосу книжок одну, яку ніхто з присутніх ще не читав – книгу Катерини Штанко «Дракони, вперед!». А також розповіла про те, як художниця Катерина Штанко вигадала цю історію. Виявилося, що книга ця автобіографічна.

       Але найцікавіше розпочалося після цього інформативного спілкування: учасники зустрічі на пропозицію пані Наталі вирішили вигадати для бібліотеки власне ексклюзивне чудовисько. Адже в такому книжковому палаці з величними залами, з казковим двориком, в якому росте велетенський столітній дуб, обов’язково має бути своє добре Книговисько або добрий привид Книгогриз, або можливо якесь Нудисько, яке заважає дітям читати … Нашим читачам пропозиція дуже сподобалася, і робота закипіла.

       За півгодини ми отримали 20 чудовиськ – у малюнках та розповідях. Деякі з них були не надто добрі, а деякі просто страшенно злі та прожерливі книгоїди…

       Бібліотекарі зробили інвентаризацію дитячих фантазій, і зараз вас «полякаємо» дитячими вигадками (дитячі назви чудовиськ збережені):

  • Кука, яка рятує читачів від злих духів.
  • Книгопривид – любить читати книги і їсти букви, але дуже не любить зіпсовані та порвані книжки та тих, хто їх псує.
  • Фея Клок Ріда – вона чергує у  бібліотеці та слідкує, щоб читачі не затримувалися довго і не зачитувалися книжками, нагадує, що вже час йти.
  • АйфоноЧтажателі – ті, хто поїдає айфони, щоб діти читали книжки.
  • Стор — дух пропущених сторінок, який лякає дітей, що пропускають сторінки у книжках.
  • Короул – поглинач інформації.
  • Книга-Жер – анігілює читачів на літери.
  • КнигаМонстр – дуже страшна (причини незрозумілі).
  • Компокниг – коли хтось довго грає у комп’ютерні ігри, цей монстр переселяє того у гру – у віртуальну реальність (Олександр Есаулов та Сергій Гридін теж про таке писали).
  • Лора – жахлива лялька, яка перетворює читача на ілюстрацію у книжці.
  • Піксель – дівчинка-комп’ютерний вірус, яка затягує геймерів до коп’ютера та грає з ними. Якщо тест пройдеш – тебе відпускають, але треба обов’язково почати читати книжки, бо є вірогідність знову потрапити у віртуальне життя.

       І ще три чудовиська, які цілком можуть стати легендою бібліотеки, і які стали переможцями нашого імпровізованого конкурсу. Обирала переможців наша гостя Наталя Марченко.

       Книгове Книговисько – перевтілюється у бібліотекаря і забирає (краде) дітей, які не люблять читати. Потім перетворює їх на читачів. Взагалі-то він добрий монстр – просто він любить відмінників і читачів, і навіть дарує їм книжки. Попередження: «Діти, читайте КНИЖКИ!!!». Вигадав Вітя Венгер – ІІІ місце у конкурсі (зрозуміло, що Вітя є шанувальником творчості Сашка Дерманського).

       Бібліодухи – душі книжкових персонажів, які вночі наводять лад у бібліотеці. А за це вони їдять ілюстрації з книжок. Ілюстрації мають бути яскравими і фантастичними, а якщо – ні, тоді духи покинуть бібліотеку і перестануть допомагати бібліотекарям. Вигадала Софія Басараба – ІІ місце у конкурсі.

       Перемогла у конкурсі легенда про двох близнюків: брати Рвун Нудьгун та Ремонток Книжечок — створені з книжок та успішно співіснують тільки разом. Як дві сторони медалі, добро і зло, доктор Джекіл та містер Гайд і т.д. Вигадав цих чудовиськ Даніїл Кушнірчук і став переможцем. Вітаємо!


       Книжкові подарунки переможці отримають у п’ятницю під час фіналу Тижня «Ч» на вечірці з Чорно-Чоколядними піченьками. Запрошуємо усіх! Але для цього потрібно стати учасником літніх читань із зануренням «Книжкові ігри – 2017».

       #книжковіІгри #бібліотечнеліто

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей