Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

«Н2О навколо нас», або «Водний» тиждень бібліотечного літа

       «Водний» тиждень був насичений і читанням, і захоплюючою екскурсією до Національного науково-природничого музею та екологічними мандрівками, і зустріччю з цікавими особистостями. Кожного дня у літньому дворику вирував водограй книжок: «Море Знань», «Річка Поезії», «Фонтан Гумору», «Океан пригод», «Струмок Читання», який захоплював малюків, волонтерів-активістів та батьків.

       Розпочався тиждень яскравим феєричним кульковим гармидером. Шоу було неперевершеним і захопило не лише присутніх, а й мешканців сусіднього будинку, які спостерігали за ним зі своїх балконів.

       Калейдоскоп книжкових ігор був насиченим і пізнавальним. Це запитання у колі друзів, пізнавально-ігрові розповіді про водойми Києва, літературний дайвінг «Таємниці підводного світу», «водна вікторина», «навколосвітня» подорож, що повторила маршрут яхти «Ікар», яку очолював український капітан Борис Немиров. Спробували наші читачі себе й у ролі Робінзонів. Обігравали різні предмети, які взяли б з собою на безлюдний острів, доводили їх необхідність та фантазували про додаткові можливості їх використання. Говорили і про книжки, які діти взяли б із собою на острів. Серед них «Пригоди Робінзона Крузо» Даніеля Дефо, книги Олександра Дерманського про вужа Ониська, «Про Барвінка і Коника Дзвоника» Богдана Чалого, «Чарівні окуляри» Всeволода Нeстайка, енциклопедії рослин і тварин.

       Захоплюючими стали досліди з водою в «бібліотечній лабораторії, де діти були і дегустаторами води, і лаборантами, і експериментаторами.

       Популярністю серед малюків користувалися водні розмальовки, аплікації підводного світу, рухливі ігри дитинства батьків.

       В один із днів бібліотекарі влаштували для читачів виїзну екскурсію до Зоологічного відділу Національного науково-природничого музею Національної академії наук України. Наші читачі вдячні екскурсоводу Євгенії за розповідь про різноманіття флори та фауни не лише України, а й різних куточків планети. Діти з цікавістю розглядали сучасні та старовинні наукові колекції, які збирають, досліджують і продовжують вивчати науковці вже більше 100 років.

       Екологічні мандрівки річкою Сирець та до джерел, що її живлять, стали не лише цікавими прогулянками «Сирецьким Гаєм», а й збагатили дітей знаннями про віковічну історію річки. По дорозі юні читачі пригощали горішками білочок, годували пташок, спостерігали за равликами. Звернули увагу і на сучасний екологічний стан місцевості: необхідність збереження та облаштування природних джерел, очищення річки, укріплення ярів, підгодовування тварин…

       Справжнім подарунком для дітей стала зустріч з Наталею Марченко, літературознавцем, знавцем українського фольклору. Спілкувалися про те: чому вода обожествлялася у віруваннях усіх народів світу, якими істотами населяли водні простори українці. Згадали, що йдеться не лише про річки, джерела, криниці, а й про «води небесні»: дощ, сніг, роси… Говорили також про води підземні та про страхи, пов’язані з водою. Було цікаво спостерігати, як стереотипні уявлення про Снігуроньку, русалоньок, грім, хмари викликали у дітей недовіру до міфічного трактування героїв.

       Приємно, що наша робота має високу оцінку дітей. Відповідаючи на питання анкети «Чим тебе приваблює бібліотека?», діти зазначали: «великою кількістю книжок», «цікавими заходами», «доброзичливим відношенням», «знайомством з новими друзями»… і щиро бажали бібліотеці «жити вічно!».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей