Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Про проведення інтерактивного тренінгу з питань децентралізації

11 липня 2017 року у Харківській обласній бібліотеці для дітей співробітники публічних бібліотек та представники 3-х ОТГ Харківської області зібралися на одноденний інтерактивний тренінг «Робота PR-Клубів бібліотек в умовах децентралізації» в межах проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX/Україна (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Урочисто відкрив захід почесний гість Тітов Микола Ілліч – перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, депутат Харківської обласної ради, член постійної комісії з питань місцевого самоврядування. Він докладно розповів про плюси і мінуси адміністративно-територіальної реформи, пояснив слухачам особливості взаємодії громади і органів влади в нових умовах, необхідність створення відповідної законодавчої бази для того, щоб відбулися зміни в суспільстві, як того потребує громада. Аудиторія активно ставила актуальні для них запитання, на які Микола Ілліч надав вичерпні відповіді.

Наприкінці виступу шановний спікер Тітов М.І. зазначив, що нові повноваження – це передусім відповідальність і можливості, побажав успіху бібліотекарям як найпершим провідникам ідей та подарував Харківській обласній бібліотеці для дітей найновіші видання з питань адміністративно-територіальної реформи, які можуть використовувати у роботі представники ОТГ та фахівці публічних бібліотек.

Любов Квасюк, представник IREX та менеджер проекту «ПУЛЬС», розповіла присутнім про проект, важливість децентралізації, чому вона життєво необхідна, чого від неї очікувати й як виглядатимуть об’єднані територіальні громади, зазначивши, що на сьогодні у Хмельницькій області створено 26 ОТГ, а у Харківській лише 5. «А як працюватиме бібліотека в умовах децентралізації, залежить від вас, бібліотекарів», – зауважила Любов Квасюк, навівши приклад, коли від бібліотеки її територіальна громада відмовилась, але згодом, ця бібліотека почала співпрацювати із трьома ОТГ одночасно.

Завдяки спілкуванню та жвавому обговоренню найбільш болючих і проблемних питань існування закладів культури у майбутніх громадах, вдалося спонукати бібліотекарів й представників ОТГ до активної участі у житті громади та місцевому самоврядуванні, досягнуті конкретні домовленості щодо подальшої стратегії і напрямків діяльності PR-Клубу. Одним з компонентів проекту є підвищення обізнаності громадян щодо реформи місцевого самоврядування через залучення місцевих громадських організацій, бібліотек та ЗМІ. І з останніми працюватимуть прес-клуби бібліотек. Саме тому на тренінгу окрема увага була приділена роботі зі ЗМІ, слухачі дізналися найновіші відомості та мали спробу самостійно написати свої прес-релізи, розподілившись на групи, вигадавши тему й цільову аудиторію.

За словами Валерії Здибель, керівника Слов’янського піар-офісу сучасних бібліотек, децентралізація може надати нові можливості бібліотекам для того, щоб перетворитися на сучасні інформаційні центри, своєрідні майданчики і ретранслятори актуальних ідей і реформ, що відбуваються в українському суспільстві. Відвідувачам тренінгу було презентовано приклади історій успіху, які насправді надихають і підштовхують до дій. Наостанок було обрано керівників новоствореного Харківського прес-клубу проекту «Пульс», якими стали Саліна Наталя – зав. сектором розвитку бібліотеки та зв’язків із громадськістю Харківської обласної бібліотеки для дітей та Ляшенко Світлана (Зміївська ЦБС).

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей