Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Літня школа безпеки «Запобігти. Врятувати. Допомогти»

Під час літніх канікул ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» (ХОБД) організувала та провела масштабний міжрегіональний захід «Літня школа безпеки “Запобігти. Врятувати. Допомогти”» з актуальних проблем взаємодії дитячих бібліотек з громадою щодо питань цивільного захисту.

Завдяки участі у Програмі національних обмінів, яка передбачає конструктивний діалог між різними регіонами України, ХОБД вдалося виграти грант Центру культурного менеджменту за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Це дозволило запросити на Літню школу представників бібліотечної спільноти з п’яти регіонів України.

Наприкінці виступу шановний спікер Тітов М.І. зазначив, що нові повноваження – це передусім відповідальність і можливості, побажав успіху бібліотекарям як найпершим провідникам ідей та подарував Харківській обласній бібліотеці для дітей найновіші видання з питань адміністративно-територіальної реформи, які можуть використовувати у роботі представники ОТГ та фахівці публічних бібліотек.

Заходи відбувались на двох локаціях: теоретичні знання та основні напрямки консолідації зусиль бібліотекарів з приводу цивільного захисту було розглянуто під час проведення пленарної частині, що проходила у Харківській обласній бібліотеці для дітей; практичні вміння та навички понад 150 дітей-учасників здобували під час незвичайного квесту-практикуму за участі рятувальників, пожежних, поліцейських, енергетиків та медиків на території Регіонального ландшафтного парку «Фельдман Екопарк».

У роботі круглого столу «Соціальний діалог у просторі “Культура-Освіта-Цивільний захист”» взяли участь більше 50-ти фахівців:

депутат Харківської обласної ради, секретар постійної комісії з питань науки, освіти, культури та духовності Лопатіна І. В.;

• заступники директорів ЦБС по роботі з дітьми з 24 районів області та 7 районів Харкова, провідні спеціалісти обласних дитячих бібліотек Дніпра, Полтави, Тернополя, Слов’янська Донецької області, Новопскова Луганської області;

• представники організацій – соціальних партнерів бібліотеки: Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області, Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль», Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Київського району м. Харкова.

Ще до початку професійного діалогу учасники мали змогу ознайомитись з унікальним проектом «Культура безпеки», який презентував заступник голови Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Берлетов Г.М. Основна концепція серії плакатів цього проекту – створення легкої та зрозумілої інфографіки у стилі коміксів, які були виконані студентами Харківської академії дизайну та мистецтва.

Директор ХОБД Трохименко Г.В. підкреслила надзвичайну актуальність роботи бібліотеки як координатора з проблем безпеки дитини. Вона відзначила, що ще починаючи з 2014 року, питання цивільного захисту перебуває у стані активної розробки і багаторазової апробації фахівцями ХОБД на базі навчальних закладів, отримавши схвальну оцінку освітян під час низки районних та загальноміських заходів.

Завідуючий методичним кабінетом Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області Рачков С.М. розповів про діяльність Центру та надав ґрунтовну консультацію «Інноваційні підходи до вирішення питань безпеки у закладах культури», зосередивши особливу увагу на нормативній базі.

Завідуюча сектором бібліотеки Лупіцька В.М. презентувала інноваційний комплексний бібліотечний продукт Бібліотрансформер «Запобігти. Врятувати. Допомогти.» та ознайомила присутніх з досвідом роботи ХОБД.

Про те, як відпрацьовувати навичок самодопомоги, подолання стресу та паніки у дітей під час надзвичайних ситуацій учасники Школи одержали наочне уявлення, переглянувши відеоролик з практичними рекомендаціями психолога бібліотеки.

Питання кібербезпеки та особистого спілкування у віртуальному просторі розкрила у своєму виступі Черепаха В.М., методист Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області. Вона підкреслила надзвичайну актуальність кіберзагроз, небезпеку гібридних методів маніпулювання. Слухачі також дізналися про основні правила профілактики комп’ютерної залежності, яких мають беззастережно дотримуватися, як школярі, так і дорослі.

Провідний кризовий психолог Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Київського району м. Харкова Нурєєва О.С. зосередила увагу учасників на гострій необхідності психологічної підтримки дітей та сімей після травматичної ситуації: бойових дій, втрати родичів, вимушеного переселення. Доповідач розкрила ресурсний потенціал саме дитячої бібліотеки як комфортного простору для подолання посттравматичних станів.

Найбільш емоційний відгук бібліотекарів – слухачів Літньої школи – викликав виступ завідуючої відділом Центральної бібліотеки КЗ «Централізована система публічних бібліотек м. Слов’янська» Валерії Здибель, яка поділилась власним досвідом бібліотечної роботи в окупованому місті під час 3-місячного перебування у зоні бойових дій у 2014 році. Надзвичайно хвилююча розповідь колеги (про погрози розстрілу на робочому місці, влучення уламків снарядів у приміщення бібліотеки, пробиті наскрізь книжки) розчулила до сліз більшість присутніх та стала початком жвавого обговорення ролі бібліотек у патріотичному вихованні молоді та попередженні надзвичайних ситуацій соціального характеру. Учасники Літньої школи стоячки вшанували аплодисментами мужність бібліотекарів Слов’янська.

Паралельно з пленарною частиною «Літньої школи» на теренах гостинного «Фельдман Екопарку» проходила її практична частина. Для дітей Харкова, Богодухова, Лозової, Змієва співробітники бібліотеки підготували вікторини та квести-практикуми, на спеціальних майданчиках учасників очікувала насичена програма. А щоб вона була більш змістовною, співробітники Харківської обласної бібліотеки для дітей запросили до «Фельдман Екопарку» фахівців Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Харківській області, Харківської міської оперативно-рятувальної служби, Головного управління Національної поліції України в Харківській області, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, АК “Харківобленерго”, представників волонтерських організацій.

Після завершення пленарних доповідей фахівці бібліотек та усі учасники круглого столу мали можливість перевірити свої знання та на власні очі побачити практичну складову інноваційного бібліотечного проекту «Літня школа безпеки», приєднавшись до дiтей.

Метою квесту було поглиблення знань щодо правил безпечної поведінки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій та презентація можливостей пожежно-рятувальної техніки, обладнання, засобів індивідуального захисту, а також способів проведення аварійно-рятувальних робіт. Програма заходу спрямовувалася на те, щоб діти і дорослі дізнались якомога більше про правильну поведінку у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Загалом усі учасники отримали нові навички та безліч позитивних емоцій. Ігор Лупандін, начальник відділу зв’язків зі ЗМІ і роботи з громадськістю Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області, особисто провів консультацію для дорослих учасників Школи безпеки – бібліотекарів, а рятувальники 53-ої Державної пожежно-рятувальної частини презентували найновішу сучасну пожежну автоцистерну. Діти із захватом досліджували її, а бійці ДСНС докладно розповідали про всі «родзинки» новенького авто.

Не обійшли увагою відвідувачі й спеціальне обладнання, ізолюючі протигази, бойовий одяг та спорядження, що знаходилось у відсіках пожежної машини. Кожен мав можливість посидіти за кермом, вдягти пожежний одяг та спробувати самостійно потримати пожежний ствол під натиском води.

Щоб правила безпеки ліпше викарбувалися у пам’яті дітей, рятувальники організували різноманітні ігрові розваги у формі «питання – відповідь», під час яких нагадували дітям про основні правила пожежної безпеки, безпечної поведінки на воді, дії у разі виявлення підозрілих вибухонебезпечних предметів та при виникненні різноманітних нестандартних ситуацій.

Волонтери-рятувальники значну увагу приділили методам надання першої медичної допомоги, транспортуванню постраждалих, а також їх пошуку на місці виникнення надзвичайних ситуацій за допомогою спеціально навчених собак. Поліцейські навчали малих пішоходів правилам дорожнього руху та правилам спілкування з незнайомцями.

Діти та дорослі із задоволенням спостерігали за дійством, брали участь у розвагах, залюбки робили селфі та фотографувались поруч із технікою, рятувальниками і поліцейськими, і врешті отримали колосальний позитивний заряд емоцій, що запам’ятається на все життя. Фіналом заходу стало урочисте нагородження переможців та учасників Літньої школи безпеки та пригощання гостей польовою кашею від адміністрації Екопарку.

Проведений захід став наступною сходинкою досвіду співпраці ХОБД з партнерами. Питання безпеки дітей є надзвичайно гострою проблемою цивільного захисту, і саме бібліотека здатна виступити координатором спільних зусиль.

Успішна реалізація проекту ХОБД «Літня школа безпеки» ще раз продемонструвала, що дитяча бібліотека є затребуваною і корисною для громади, здатна надавати інноваційні послуги і, головне, – позиціонувати себе як сучасний інформаційний та просвітницький центр.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей