Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Професійне свято бібліотекарі відсвяткували разом із читачами різних поколінь

       Бібліотечний раут «Читацькі династії. Побачення у часі» був приурочений до 50-річчя бібліотеки та до Всеукраїнського дня бібліотек, який в Україні відзначається 30 вересня. Сімейне свято — це не просто зустріч, це також звіт бібліотеки перед громадськістю. Бібліотека в цей день демонструє свої можливості, розповідає про нові гуртки, проекти, книжки.

       Саме тому в усіх куточках бібліотеки в цей день на відвідувачів чекали книжкові виставки, майстер-класи, вікторини, опитування – адже нам потрібно знати, чого очікують від бібліотеки наші читачі. Результати опитування див. тут.

       Читачі великі і маленькі відвідали та спробували усі цікавинки, які підготувала їм бібліотека. Багато бажаючих звернулися до приймальні бібліолікаря «Читаміни для дитини». Діти і дорослі залюбки обстежилися – взяли участь у діагностичному анкетуванні, за результатами якого кожному особисто були порекомендовані книжкові читамінки.

       Гості свята долучилися також до благодійної акції «Діти-Дітям», де придбали сувеніри, виготовлені руками гуртківців «Бібліо-АРТ-майстерні». Зібрані кошти підуть на допомогу в лікуванні важкохворій читачці нашої бібліотеки.

       Партнери бібліотеки – видавництво «Знання» та видавництво «СОВА» – організували у фойє виїзну книгарню, а батьки і бібліотекарі скористалися нагодою придбати нову дитячу книжку. Дітлахам особливо сподобався майстер-клас із виготовлення паперових літачків, яке влаштувало видавництво «СОВА». Книгу з автографом автора та порадами до читання охоче купували у письменниці Марини Рибалко.

       Популярними були локації з осіннім майстер-класом та аквагримом – малеча дуже любить побути в образі казкових персонажів, хоча б один день – на святі.

       Заняття до душі знайшлося для кожного. На свято завітали читачі різних років, читацькі династії у двох і навіть трьох поколіннях. Розшук династій тривав понад місяць. Бібліотекарі знайшли також дівчаток, яких фотограф знімав у бібліотеці у 80-х роках. Розшукати їх вдалося, але, на жаль, на свято прибути вони не змогли. Адже Олена Мінова (на першому фото) зараз мешкає у Ванкувері, Наталя Ізваріна (на другому фото праворуч) теж мешкає за межами країни, а ось Ірина Дементьєва (на другому фото ліворуч) киянка, але саме в цей день прийти до бібліотеки не змогла та обіцяла неодмінно завітати.

       Генеральний директор бібліотеки Алла Іванівна Гордієнко, яка в цей день була в ролі магістра славного міста Бібліон, привітала читачів у стінах своєї «альма-матер», розповіла, як бібліотека змінилася за ці роки, для того, щоб читачам нового покоління тут було не менш цікаво, аніж їхнім попередникам.

       На свято завітали нещодавні випускники бібліотеки – 18—20-річна молодь, які були активними читачами та відвідувачами бібліотечних гуртків, клубів, об’єднань уже в новому тисячолітті. Бібліотекарі взяли з них обітницю, що вони стануть засновниками нових династій, і їхні діти обов’язково будуть читачами, якщо навіть не нашої бібліотеки, то іншої.

       Таку ж обіцянку дали й зовсім юні читачі, які відкрили для себе бібліотеку тільки цього літа, але полюбили її так, що інколи уроки прогулюють, коли хочуть потрапити на якийсь цікавий захід.

       І хоча на свято завітало трохи менше гостей, ніж зареєструвалося (діти хворіють – осінь), але прийшло багато татусів та матусь, які були читачами нашої бібліотеки у 80-х та 90-х роках та зараз водять до нас дітей. Мабуть, тому що в них залишилися незабутні враження з тих часів, коли вони були зовсім юними та приходили до своєї улюбленої бібліотеки за книжками та просто відпочити. Саме про це говорили батьки у своїх міні-інтерв’ю. Більшість представників старшого покоління згадували відділ мистецтв, в якому всі любили слухати музику та танцювати на дискотеці; басейн, а також капці, які видавали відвідувачам (як у музеях, щоб мармурову підлогу не зіпсувати).

       На свято завітали також представники найдовших читацьких династій кінця 70-х початку 80-х років: бабусі, діти, онуки. Приємно, що серед них є дві бібліотечні династії. Бібліотекарями є бабусі, доньки, а можливо і онуки наслідують цю славну професію. Адже одна з дівчаток – Діана Зіміна дуже любить читати, а ще прекрасно танцює і продемонструвала це своїм виступом на святі. А наймолодша представниця бібліотечної династії Злата Горбенко не просто багато читає, вона є книжковим експертом і розповідає про книжки у серії відеороликів «Книжковий експерт рекомендує».

       Гостя свята молода співачка Вікторія Падалко своїм прекрасним голосом зачарувала усіх присутніх. До речі, Вікторія вже не вперше бере учать у заходах бібліотеки, навіть виступала з сольним концертом у проекті Музична платформа «Слухай своє», тож маємо надію, що у майбутньому Вікторія дасть початок ще одній династії читачів.

       Фінальна частина свята стала подарунком у першу чергу для колишніх читачів. На численні запити батьків ми влаштували бібліоКВЕСТ ДЛЯ ВЕЛИКИХ, тобто – тільки для дорослих. Активність батьків, емоційність, азарт, з якими вони змагалися, ще раз довели нам, що дорослі дуже люблять гратися. Тому заходи саме для них потрібно, мабуть, влаштовувати частіше.

       Квест водночас став і своєрідною екскурсією для тих, хто давно не був у бібліотеці. Адже команди побували як в добре знайомих з дитинства відділах, де згадували дитячі книжки, так і в найсучаснішому відділі документів іноземними мовами, де на них чекала гра «Символи світу»: кожна країна має свої символи, визначні пам'ятки або винаходи. Учасники квесту читали опис, знаходили символ і чіпляли його на мапі світу на країну, до якої він належить. Дорослі із захопленням поринули у гру і відгадали усі символи! Навіть просили ще.

       А у відділі мистецтв було несподіване завдання — заспівати українську пісню «Ой, є в лісі калина» та при цьому акомпанувати собі на музичних інструментах: акордеоні, сопілці, гітарі, мара касах, барабані і навіть рубелі. Співали і грали усі без винятку, навіть ті, хто зовсім не має слуху й голосу. Уявляєте, як було весело?!

       Маленькі читачі в цей час переглядали лялькову виставу, а школярі середнього та старшого віку змагалися в ігрових турнірах: реальному – у читальному залі для старших читачів, та віртуальному – мандрували світом з онлайн-грою Geo Guessr – «Давай дослідимо світ» у відділі документів іноземними мовами. З цією віртуальною грою наші учасники побували у різних куточках світу, зокрема їм вдалося з точністю у 42 км знайти своє місце знаходження!

       А потім всі разом знову зустрілися на ІІ поверсі, порахували зібрані під час квесту поетичні щеплення – цукерочки загорнуті у паперові фантики з віршами сучасних українських поетів (для дорослих!). Довго смакували гарячим чаєм, солодощами, спілкувалися, розповідали один одному і бібліотекарям історії з бібліотечного минулого, згадували улюблені книжки та рекомендували сучасну літературу. І раділи серця бібліотекарів: ці дорослі – студенти, тата й мами, які колись були нашими маленькими і завзятими читачами, читачами і залишилися!

       

Результати опитування «50 років разом із Бібліотекою»

       У рамках бібліотечного рауту «Читацькі династії. Побачення у часі» проводилося анкетування батьків. 79% опитаних становили мами, 16% – татусі та 5% – бабусі. Вік дітей, з якими батьки завітали на свято, був від 6 місяців до 13 років.

       85% респондентів пов’язують свою родину з династією користувачів НБУ для дітей. Серед найяскравіших вражень свого дитинства, пов’язаних із бібліотекою, батьки називають велику кількість літератури, перегляди мультфільмів, прослуховування музики, роботу гуртків та клубів, цікаві заходи в актовій залі. Залишилися у пам’яті колишніх користувачів і казкова краса споруди та її інтер’єру, а також приємні працівники, які обслуговували їх у бібліотеці.

       Називали батьки послуги та сервіси, які б вони хотіли бачити в бібліотеці сьогодні:

  • проведення більшої кількості майстер-класів;
  • наявність кімнати з іграшками для наймолодших відвідувачів;
  • дитяче кафе, де можна було б поїсти та випити гарячого чаю;
  • кондиціювання приміщення влітку;
  • робота різноманітних гуртків та курсів із вивчення іноземних мов;
  • цікаві заходи у вихідні дні.

       А ще батьки пропонують встановити в бібліотеці батут, щоб діти могли розслабитися після читання та роботи в гуртках, а також проводити більше заходів із залученням батьків.

       Можемо повідомити, що більшість побажань уже реалізується, а дещо – в найближчих планах. 95% респондентів залишили свої координати і бажають брати участь у бібліотечних заходах.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей