Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
I. 1919. Цей день в історії…

          1919 рік був плідним на важливі історичні події. Потужним поштовхом у становленні національної думки, формуванні української нації та визначенні національної ідентичності став «Закон про державну мову», прийнятий 1 січня 1919 року Директорією. У цьому важливому документі зазначалося, що державна мова в Україні — українська, і вона є обов’язковою для вжитку в усіх урядових та громадських організаціях. Відбулося пожвавлення культурного і духовного життя у багатьох сферах. 24 січня 1919 року Директорія УНР затвердила Закон «Про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві». Її завданням є реєстрація усієї друкованої продукції, її наукове систематизування та обмін книжками з іншими книжними інституціями.
        Незважаючи на важке політичне становище, уряд УНР намагався всіляко підтримувати національну видавничу індустрію.
        З квітня по травень 1919 року у Рівному сформувався новий уряд. Серед першочергово прийнятих документів була постанова Ради народних міністрів. У ній йшлося про те, що у вищих початкових школах запроваджується обов’язкове вивчення української мови та літератури, історії України. Також Директорія УНР затвердила закон про безкоштовне обов’язкове навчання всіх дітей шкільного віку, які були громадянами України.
        У травні 1919 року у Києві розпочалося видання першого українського літературно-художнього журналу «Мистецтво».
        Але це був час політичної нестабільності, економічної розрухи. Під час денікінської окупації (кінець літа 1919) було анульовано всі закони, видані попередньою владою. Почався жорстокий наступ на українську державність і культуру. Нова влада прагнула знищити будь-які прояви національної ідеї: заборонила всі вивіски українською мовою, у приміщеннях українських видавництв і книгозбірень вилучалися україномовні книги. З 1 серпня 1919 р. військовий губернатор видав наказ №20 про вилучення і знищення будь-якої антидержавної літератури. У багатьох українських видавництвах («Час», «Друкарь», «Вернигора», «Дзвін») було пограбовано весь книжковий запас.
        Непростою виявилася ситуація і у період встановлення радянської влади в Україні. Остаточне встановлення радянської влади відбулося в грудні 1919 року. Фактично це вже був початок кінця Української революції як в політичному, так і культурному житті України.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей