Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Новий бібліотечний сезон 2019-2020 відкрито!

         Цьогоріч відкриття нового сезону присвятили легендам та скарбам бібліотеки. І, мабуть, тому на початку свята ненадовго «оживили» важливу постать, яка часто стає персонажем історій про бібліотеку: пам’ятник хлопчику, який читає книгу. Він «зіграв» головну роль в інтерактивному театралізованому дійстві, та підказав шукачам скарбів і читачам, де шукати справжній скарб.

       А читачів на відкриття сезону завітало не очікувано багато – майже 200 дітей та батьків! Це й учні шкіл мікрорайону, в якому розташована бібліотека, і читачі віком від 3-х до 13-ти років, які влітку були активними учасниками програми «Книжкова пригода довжиною в літо», і переможці програми «Я читаю влітку!». Також на свято завітали почесні гості й легендарні особи зі своєю особливою місією.

       Відкрила урочисте свято генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко, яка у своєму вітальному слові наголосила, що Національна бібліотека України для дітей прагне відповідати очікуванням сучасної молоді, тому постійно та ефективно змінюється, щоб бути цікавою, корисною і просто кращою для таких розумних, допитливих, креативних читачів. Бібліотеці та її творчому колективу, завдяки підтримці держави та допомозі друзів і меценатів, це успішно вдається. І підтвердженням цьому є кількість відвідувачів – майже 2000 тисячі (!), які навіть влітку не припиняли відвідувати бібліотеку.

       З короткими вітальними промовами до читачів звернулися почесні гості та друзі бібліотеки: головний спеціаліст відділу літератури, читання та бібліотечної справи Міністерства культури України Вадим Кононов; головний спеціаліст відділу права на освіту та культуру Секретаріату Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Олена Антонова.

       Президент Корпорації УКРБУД Олександр Лятамбор привітав гостей із Днем знань та розказав читачам про конкурс дитячого малюнку «Будуємо Україну разом!», який Корпорація УКРБУД планує спільно з бібліотекою оголосити найближчим часом. (Умови конкурсу незабаром на сайті бібліотеки.)

       Учасники Книжкової пригоди поділилися з гостями свята своїми враженнями про Бібліотечне літо. Діти розповіли про найцікавіші події літніх читань, у яких вони не лише читали книжки, а й вирощували смарагди та динозаврів, вивчали Всесвіт, вчилися жити без сміття, прогнозували майбутнє, будували роботів, написали і видали книгу «Казки літнього дворика», відтворили картину Ван Гога, знімали кіно, спільно написали нову бібліотечну пісню, створювали нові легенди бібліотеки!

       Головною подією відкриття нового сезону було відзначення кращих читачів Бібліотечного літа, які уклали угоду з бібліотекою «Я читаю влітку!» та виконали й перевиконали її. Цього разу нагородження лідерів читання відбувалося у незвичний спосіб: бібліотекарі влаштували подарункову акцію «Бібліо-SHARA». Лоти-подарунки були приховані у повітряних кульках, і читачі самостійно обрали собі виграш! А «лускати» кульки було дуже весело!

       Право стати учасником акції «Бібліо-SHARA» цього літа отримали:

  1. Попова Євгенія, 20 книжок
  2. Шевчук Анна,  26 книжок
  3. Полюга Юстина,  31 книжка
  4. Кучіна Надія,  32 книжки
  5. Непочатов Владислав,  35 книжок
  6. Горбенко Злата,  38 книжок
  7. Гриценко Уляна,  40 книжок
  8. Марченко Люба,  40 книжок
  9. Закомірна Соломія,  44 книжки
  10. Овечкіна Єлизавета,  48 книжок
  11. Полегенько Софія, 52 книжки
  12. Кучіна Євгенія,  65 книжок
  13. Закомірний Орест,  88 книжок
  14. Полегенько Аня, понад 100 книжок!!!

       А призовий фонд просто неймовірний! Серед лотів-подарунків: квитки, сертифікати, запрошення від гуртів «Antytila», «Друга Ріка», «NRavitsa Planet», Київського муніципального академічного театр опери та балету, Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, Київського академічного театру юного глядача на Липках, спортивного центру «Old School Boxing Club», Національного музею Тараса Шевченка, «Міста професій», мережі ресторанів «МакДональдз»! Деякі запрошення мають прихований бонус — не просто відвідання вистави, а ще й додаткова екскурсія за лаштунки театру або ж на свято відкриття сезону, квест-гра та ін. Який подарунок кому дістанеться – невідомо, адже це лотерея!*

       Дякуємо всім за подарунки, а також за ідею акції «Бібліо-SHARA» Полтавській обласній бібліотеці для дітей ім. Панаса Мирного. Ідея була придбана на ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив-2019».

       Завершилося свято музичними подарунками. Перший подарунок – нова бібліотечна пісня «Ти і я — книжкова сім’я» від співочого бібліотекаря і режисера бібліотечного театру-студії «Вподобайка» Євгена Грабовського, приспів якої читачі виконували разом із бібліотекарями.

       Другим подарунком стала пісня у виконанні гостя – українського музиканта Ігоря Грохоцького, який був читачем бібліотеки на початку ХХІ століття та має свою історію успіху з бібліотекою. Ігор виконав нову пісню «Світло», яку написав спеціально для нашого бібліотечного свята, і своїм співом зачарував абсолютно усіх гостей – і зовсім маленьких, і дорослих!

       Насамкінець ведуча представила інших легендарних гостей свята, які по завершенні урочистого відкриття зустрілися з читачами на різних локаціях, та поділилися з ними роздумами про головний скарб свого життя, про свої здобутки, досягнення та інші цікаві речі.

       Про дитячі мрії, що збуваються, про книги, які надихають на подорожі, розповідав наш легендарний гість Валерій Кришень, перший український мотомандрівник, який здійснив навколосвітню подорож. А читачів цікавили всі подробиці подорожі: країни, які відвідав мандрівник, люди та тварини, яких зустрічав, пригоди та навіть вартість подорожі. «Усміхайтесь, і світ усміхнеться вам у відповідь», — гарний девіз не тільки для мотомандрівника, а й для усіх, хто мріє і хоче, щоб його мрія здійснилася.

       Ігор Грохоцький продовжив свій пісенний виступ під час зустрічі з читачами у актовій залі бібліотеки. Співак також відповідав на запитання дітей, відверто ділився історіями свого становлення у ролі співака, розповів дітям про дитинство та зізнався, що у шкільні роки читав не так багато книжок, лише бестселери. А потім зрозумів, що читання вкрай потрібно усім, а особливо людям публічним, тому що воно розвиває мислення та розширює словниковий запас людини.

       У відділі мистецтв відбулася зустріч із письменницею Галиною Ткачук. Пані Галина познайомила гостей відділу зі своїми книжками «Тринадцять історій у темряві», «Вечірні крамниці вулиці Волоської», а також новітнім бестселером «Книжкою про сміття». Справжнім відкриттям для наших юних відвідувачів стала інформація про те, що у журналі «Однокласник» можна опублікувати власні проби пера. Пані Галина також встигла дати інтерв’ю для преси.

       У відділі документів іноземними мовами для нових читачів бібліотеки відбулися презентації проєкту астрономічної лабораторії «PRO-космос», а також вже традиційного і дуже популярного читацького об'єднання «Весела англійська».

       У молодшому відділі з дітьми спілкувалися одразу дві гості – Олена Степаненко, українська поетеса, музикант, переможець Міжнародного конкурсу «Гранослов», та Світлана Тараторіна, авторка фантастичного роману «Лазарус», який у цьому році здобув одну із найпрестижніших премій в Україні «Літакцент року».

       Пані Олена читала дітям поезію мовою оригіналу та свій переклад із білоруської книги Сергія Прилуцького «Геть дорослих!», а пані Світлана розповіла про проєкт «Це теж зробила вона» — перші книги про видатних українок від видавництва «Видавництво», співавтором яких були пані Світлана та пані Олена. Діти дізналися, що відбувалось у Києві 100 років тому та про відому українську палеонтологиню Марію Павлову.

       Читачі відвідали відділ рідкісних та цінних видань, переглянули незвичайні книжки та дізналися, що відділ є Музеєм бібліотеки. У відділі довідково-інформаційного обслуговування здійснили цікаву подорож електронними ресурсами сайту головної бібліотеки для дітей (Кращі Інтернет-ресурси для дітей, Книжкограй, КЛЮЧ, Почитайко, Віртуальна бібліографічна довідка, Бібліотечна ігроманія). Мали змогу спробувати самостійно надіслати віртуальну довідку, прослухати твори голосами українських письменників. Також увагу дітей привернула інтерактивна виставка-інсталяція «Подорож до хімічної імперії» до Міжнародного року періодичної таблиці хімічних елементів.

       В Інтернет-центрі користувачі теж змогли долучитися до бібліотечних таємниць. Під час презентації «Де скарби бібліотеки, вам покажем в Інтернеті» третьокласники ознайомилися з інтерактивними інтернет-ресурсами, дізналися, як можна поставити питання улюбленому письменнику та розповісти другу про захоплюючу книгу. Перегляд мультфільму «Комп’ютерна безпека» допоміг кому засвоїти, а кому пригадати основні правила безпечної поведінки в мережі. Інтернет-центр радо запрошує всіх до пошуку та пізнання.

       Усі бажаючі змогли долучитися до експрес-квесту «Смачне читання»: діти розшукали у бібліотеці наліпки з обкладинками популярних дитячих книжок, які вони ще не читали, та взяли ці книжки на абонементі додому почитати, а також на додаток до книжки отримали читацьку вітамінку.

       *Лідери читання, які не змогли з певних причин завітати на подарункову акцію «Бібліо-SHARA», мають змогу до 6 вересня отримати свій лот у секторі обліку (І поверх).

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей