Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Проблемно-цільове навчання

(19-23 жовтня 2020 р.)

Категорія: завідувачі відділів комплектування та обробки документів обласних та центральних міських бібліотек для дітей

19-23 жовтня 2020 р. Національна бібліотека України для дітей спільно з Центром неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв організувала та провела проблемно-цільове навчання завідувачів відділів комплектування та обробки документів обласних та центральних міських бібліотек для дітей ЦБС для дітей за модулем «Інноваційні зміни в дитячих бібліотеках» онлайн на платформі ZOOM. До навчання долучилися понад 50 фахівців, 34 з яких отримали свідоцтво державного зразка про підвищення фахового рівня.

Під час навчання головна увага була зосереджена на нормативно-правовому забезпеченні формування фондів бібліотек для дітей, зокрема питаннях здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти (Постанова КМ України від 4 грудня 2019 р. № 1070), державних стандартах поповнення фондів, а також закупівлі товарів, робіт і послуг в умовах нового законодавства України — Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» (№ 114 від 19.09.2019, введений в дію 19.04.2020), ПОРЯДКУ визначення предмета закупівлі (наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 15.04.2020 № 708) та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу»» від 14.09.2020 № 822.

Великого значення надавалося питанням уніфікації та обміну бібліографічними записами, упорядкуванню книгосховищ відповідно до Універсальної десяткової класифікації, системі каталогів та картотек, а також чинним державним стандартам в описі електронних ресурсів: публікацій сайтів, блогів, соціальних мереж. У рамках навчання відбувся круглий стіл «УДК у бібліотеках для дітей», на якому учасниками навчання обговорювалися проблемні питання систематизації документів під час впровадження УДК в бібліотеках України для дітей, методичного забезпечення УДК та організацію відкритого доступу.

Жваву дискусію викликала представлена начальником відділу підтримки книговидання Українського інституту книг Юрієм Марченком презентація Програми поповнення фондів публічних бібліотек від Українського інституту книги, адже це питання турбує дитячих бібліотекарів найбільше, враховуючи, що цього року до списку бібліотек, що отримають книжки за державною програмою, потрапило усього 606, з яких дитячих — 176. Учасники дізналися про зміну концепції поповнення фондів публічних бібліотек наступного року, яке буде відбуватися на основі грантів, поданих бібліотеками, на суму 50 тисяч грн. на бібліотеку. Також на навчанні були представлені: професійний діалог «Вплив реформи децентралізації на комплектування документних фондів бібліотек ОТГ», консультація «ДСТУ 8302:2015 «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання», та результати всеукраїнського моніторингу «Незадоволений читацький попит на дитячу літературу у спеціалізованих бібліотеках України для дітей». Цікавим для усіх став «Випуск в Україні видань для дітей та юнацтва у 2015 — 2019 роках», представлений завідувачем відділу статистичного моніторингу та аналізу друку державної наукової установи «Книжкова палата України ім. Івана Федорова» С.В. Буряк.

Завершилось навчання обміном досвідом «Поповнення фондів дитячих бібліотек області за державною програмою поповнення фондів», на якому кожен завідувач відділу комплектування ділився власними здобутками чи навпаки недоліками поповнення фондів бібліотек для дітей його області.

Програма проблемно-цільового навчання (Файл doc, 45 Кб)

Матеріали проблемно-цільового навчання

Нормативно-правове забезпечення формування фондів бібліотек для дітей Загоруйко Н.М.

Упорядкування книгосховищ відповідно до Універсальної десяткової класифікації Ходоренко С.М.

Уніфікація та обмін бібліографічними записами Дзюба Н.Й.

Система каталогів та картотек: реалії сьогодення Кисельова С.В.

Програми поповнення фондів публічних бібліотек від Українського інституту книги Ю.І. Марченко

Універсальна десяткова класифікація в бібліотеках для дітей Дзюба Н.Й.

Універсальна десяткова класифікація та організація фондів бібліотек, що обслуговують дітей Кисельова С.В. , Невмержицька Н.М.

Впровадження УДК в бібліотеках України для дітей: проблемні питання систематизації документів Полуня Н.В.

Особливості та специфіка складання бібліографічного опису електронних документів віддаленого доступу Блінохватова С.М.

Інформація та документація. Бібліографічне посилання. ДСТУ 8302:2015 Симоненко Н.Л.

Незадоволений читацький попит на дитячу літературу в спеціалізованих бібліотеках України для дітей:результати всеукраїнського моніторингу — 2019 Подокопна Є.Ю.

Випуск в Україні видань для дітей та юнацтва у 2015 — 2019 роках Буряк С.В.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 15.10.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей