Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Виставка Поліни Дорошенко «Ілюстрації до «Лісової пісні» Лесі Українки»

З 9 лютого по 11 квітня 2021 року в Національній бібліотеці України для дітей до 150-річчя від дня народження Лесі України у фоє другого поверху експонується виставка ілюстрацій Поліни Дорошенко «Лісова пісня». Це серія малюнків за однойменною драмою-феєрією Лесі Українки, що була випущена видавництвом «Основи» у 2014 році. Це видання увійшло у перелік кращих книжок світу одного з найпрестижніших міжнародних каталогів «The White Ravens».

«Лісова пісня» – це один із найвідоміших і найкращих творів не тільки в творчості Лесі Українки, а й в усій українській літературі. Дивовижно багатогранний, драматичний, живий, пульсуючий – одним словом, чудовий! Сюжет цієї феєричної драми відомий, напевно, навіть тим, хто поки що не читав його. Цей твір розповідає чуттєву й драматичну історію кохання лісової красуні Мавки та сільського парубка Лукаша.

  

Нове життя в класичний твір вдихнула молода талановита художниця Поліна Дорошенко. Її оригінальні фантазійні ілюстрації дають змогу по-новому побачити чарівний світ українських міфів та легенд, які свого часу надихнули Лесю Українку на створення безсмертної історії кохання. Завдяки переплетенню кольорів та форм художниця дуже влучно зображує всі характери персонажів та їх психологічний розвиток протягом твору, що вказує не лише на високий професіоналізм, але і на глибоке проникнення художницею у суть твору

    

Ще до виходу книжки навесні 2014 року ілюстрації до «канонічного» твору української письменниці бурхливо обговорювали у творчих колах. Утім, за словами художниці, відійти від традиційного оформлення «Лісової пісні» й обрати більш грайливий і сучасний формат її змусив той факт, що твір входить до шкільної програми з літератури. Такі речі часто сприймаються шаблонно, тож потрібен був свіжий погляд на класику.

     

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку!

Поліна Дорошенко — художниця та ілюстраторка. Співпрацює з провідними українськими видавництвами. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури в Києві.

У роботі художниця поєднує різні техніки, найчастіше використовує для малюнків акрил, ручку, декупаж та італійський олівець і намагається знаходити особливий авторський підхід до кожного нового проєкту. Наразі вона працює в дизайн-студії Red Wooden Flag, у стінах якої створюються прекрасні малюнки, що потім прикрашають книги та листівки.

Найвідомішим проілюстрованим нею виданням стала «Лісова пісня» Лесі Українки, яку видали «Основи», і, яка ввійшла до світового каталогу дитячих книжок The White Ravens-2014. Для цього ж видавництва Поліна проілюструвала «Байки Федра». Також серед її робіт – «Мишки в сирі» Тетяни Коробкової (Laurus, 2013), «Маєчка», «Перше мереживо Стефанії» і «Що таке відпустка» Юлії Лактіонової (Nebo Book Lab Publishing, 2015, 2016, 2017). Книга «Soldier» (разом з ілюстратором Владою Сошкіною) видавництва «Little Wooden Flute» (USA) отримала нагороду Spark Award у 2017 році. Книжковий проєкт «On my way home» (також з В. Сошкіною) став одним з фіналістів конкурсу Silent book contest (Italy) та був експонований в рамках Bologna Childrens Book Fair, 2017. У 2020 році П. Дорошенко проілюструвала книгу «Бальтазар назад», видавництва ТОВ «Ай Ес Ді Груп», авторства Аліни Ревенко та Ніни Дмитрієвої. Книга увійшла до списку премії Дитяча Книга Року ВВС-2020.

Поліна Дорошенко є постійним учасником та лауреатом міжнародних виставок і фестивалів. Учасниця проєктів та виставок від клубу ілюстраторів Pictoric. Також вона долучилася до популярного проєкту «Діячі України», в рамках якого молоді художники намагались передати характери визначних людей графічною мовою сучасності.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей