Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

От де, люде,
наша слава,
Слава України!

Т. Шевченко

УЧЕНІ — МЕДИКИ УКРАЇНИ

   «Професія лікаря — це вчинок, вона потребує самоствердження, чистоти душі і чистоти думок», — писав свого часу А.П. Чехов. Україні є ким і чим пишатися. Її внесок в галузь медицини надзвичайно великий. Без наукових відкриттів у вивчення людини і збереження її здоров’я, зроблених видатними земляками, світова наука є неповною. Вчені-медики і лікарі України, часто ризикуючи власним життям, рятували людство від страшних епідемій, знаходили ефективні методи діагностики і лікування тяжких хвороб.
   У цьому розділі ти прочитаєш про подвижницьке життя і самовіддану працю лише деяких видатних учених-медиків України, відомих усьому світові. Зокрема, про М.М. Амосова, В.О. Беца, О.О. Богомольця, Д.К. За-болотного, І.І. Мечникова, М.Д. Стражеска. Через астериски подано видання про багатьох інших представників української медицини, одні з яких, не маючи можливості розвивати національну науку, змушені були працювати в «чужих землях», а інші, хоч і досягли видатних успіхів на батьківщині, лишилися невідомими світові, а з часом були призабуті й на рідній землі. Серед них Ю. Котермак (Дрогобич), Т.Г. Яновський, П.А. Загорський, М.В. Скліфосовський, В.К. Високович, В.В. Підвисоцький, М.Ф. Гамалія, Д. Самойлович (Д.С. Сущинський), А.Х. Каковський, О.С. Коломійченко, В.Ю. Чаговець, В.П. Воробйов, О.М. Пучківський та багато інших. Читаючи про медиків України, ти обов’язково звернеш увагу на благородство служіння науці, рідному народові і всьому людству, притаманне кожній великій особистості.

Микола Михайлович Амосов (1913-2002)
Володимир Олексійович Бец (1834–1894)
Олександр Олександрович Богомолець (1881–1946)
Данило Кирилович Заболотний (1866–1929)
Ілля Ілліч Мечников (1845–1916)
Микола Дмитрович Стражеско (1876–1952)
Про інших учених-медиків України


Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей