Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Моніторинг впровадження технологічних інновацій у бібліотеках України для дітей

Програма та методика моніторингу

І. Проблемна ситуація

Згідно з Законом України «Про Національну програму інформатизації (зі змінами від 01. 06. 2010 р.)» розвиток інформаційних технологій входить до переліку стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності України. У цьому вбачається стратегічний напрям інноваційного розвитку і дитячих бібліотек України. Адже на сьогодні доведено, що майбутнє — за бібліотеками, які поєднують у своїй діяльності традиційну культуру спілкування з книгою та нові інформаційні технології. Щоб успішно функціонували дитячі бібліотеки в сучасному інформаційному суспільстві, потрібно володіти оновленими даними щодо розвитку інформатизації бібліотек України для дітей. В Україні вже проводилися окремі дослідження щодо етапу інформатизації публічних бібліотек. Зокрема, Українською бібліотечною асоціацією (УБА) у 2008 р. було проведено національне дослідження «Використання сучасних інформаційних технологій у публічних бібліотеках України». Воно показало, що серед публічних бібліотек рівень комп’ютеризації саме дитячих бібліотек не прослідковується. Станом інформатизації дитячих бібліотек України опікується Національна бібліотека України для дітей. З 2001 року нею видано 4 випуски огляду діяльності бібліотек України для дітей «Дитяча бібліотека та новітні інформаційні технології». З 2011 р. з метою відстеження тенденцій впливу і взаємозв’язку традиційних та електронних носіїв інформації на формування особистості підлітка проводиться соціологічне дослідження «Бібліотека, книга, комп’ютер, читання: орієнтації підлітків». Для виявлення загального стану інформатизації дитячих бібліотек України НБУ для дітей спільно з Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей з 2013 р. започатковує «Моніторинг впровадження технологічних інновацій в бібліотеках України для дітей», який буде проводитися що три роки.

ІІ. Мета і завдання моніторингу

Мета. Досліджувати загальні тенденції інформатизації бібліотек України для дітей та виявляти інноваційні сервісні послуги з підвищення якості бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей.
Завдання моніторингу.
1. Виявити:
- реальний стан комп’ютерного парку бібліотек України для дітей;
- загальне використання комп’ютерів як користувачами, так і працівниками бібліотек для дітей.
2. Виявити стан автоматизації технологічних процесів бібліотечно-бібліографічної діяльності в бібліотеках України для дітей.
3. Дослідити динаміку інформатизації бібліотек України для дітей.

ІІІ. Об’єкт та суб’єкт моніторингу

Об’єктом моніторингу є бібліотека як система впровадження інформаційних технологій.
Суб’єкти моніторингу:
- наявна ресурсна база технічних засобів (парк комп’ютерів);
- використання програмно-технологічних засобів.

IV. Організатори та учасники моніторингу

1. Організатори моніторингу — Національна бібліотека України для дітей та Українська асоціація працівників бібліотек для дітей (розробка програми, узагальнення даних, рекомендації).
2. Учасники моніторингу — обласні бібліотеки для дітей (розсилка, збір та узагальнення даних бібліотек області для дітей).
3. Бази дослідження: НБУ для дітей, ОДБ, центральні, районні, міські бібліотеки для дітей, бібліотеки-філії для дітей (заповнення таблиць).

V. Методи моніторингу

Статистичний — таблиці (додатки № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), аналітичний — звіти ОДБ, публікації у фаховій періодиці.

VІ. Методика та інструментарій моніторингу

У проведенні моніторингу беруть участь бібліотеки України для дітей. Національна бібліотека України для дітей розробляє програму моніторингу та надсилає її кожній базовій обласній бібліотеці для дітей, яка, у свою чергу, забезпечує кожну центральну, районну (міську) бібліотеку для дітей та самостійні міські, сільські, селищні бібліотеки для дітей (якщо такі є в області) відповідним інструментарієм (таблиці № 1 а, 1 б, 1 в, 2 а, 2 б, 2 в, 3 а, 3 б, 3 в, 4 а, 4 б, 4 в, 5 а, 5 б, 5 в, 6 а, 6 б, 6 в, 7 а, 7 б, 7 в, 8 а, 8 б, 8 в). Заповнені та узагальнені по районах таблиці за підписом директорів ЦБС у визначені терміни надсилаються до обласної бібліотеки для дітей, яка перевіряє достовірність наданої інформації, узагальнює дані по області (таблиці № 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) та за підписом директора ОДБ надсилає до 25 квітня 2013 року в НБУ для дітей.

Скачати таблиці можна тут .
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей