Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

«Три сестри» індіанської кухні

Кого тільки не зустрінеш у бібліотеці! То баскетболісток з Жіночої Національної баскетбольної асоціації США, то мотомандрівника, який здійснив навколосвітню подорож, або жителів Гвінеї чи Ефіопії, Сьєрра-Леоне… А сьогодні в гостях у читачів були корінні американці. Пам’ятаєте, хто проживав на американському континенті до того, як його відкрили і назвали Америкою? Так, це індіанці! Представники корінних американців Лоїс Еллен Франк і Волтер Вайтвотер, за професією шеф-кухарі приїхали до України в рамках культурних обмінів.

Тема стосувалася кулінарії, а точніше – традиційної кухні корінних американців. Наші гості не тільки шеф-кухарі, і щодня готують їжу, яку їли їхні пращури. Вони ще й викладачі мистецтва кулінарії у Кулінарній школі Санта Фе, популяризатори традицій індіанської кухні.

Доктор Лоїс Еллен Франк – корінна американська індіанка, шеф-кухар, історик кухні американських індіанців, кулінарний антрополог, письменниця й фотограф. Лоїс Франк провела понад 25 років, документуючи процес приготування страв і спосіб життя індіанських громад на Південному Заході США, написала кілька статей і наукових досліджень на цю тему, та видала книгу “Страви південно-західних індіанських народів”. Вона є шеф-кухарем та співвласником компанії “Red Mesa Cuisine”.

Наш другий гість Волтер Вайтвотером походить із племені Діне (Навахо) та вирос у сім’ї, яка зберігала традиції. Він навчився готувати традиційні страви ще малим хлопцем, коли побачив, як це роблять люди під час традиційних церемоній, що їх відвідувала його родина. Професійно куховарити почав у 1992 році і зараз працює шеф-кухарем разом з Лоїс, а також був кулінарним радником її книжки. Він не раз виступав у кількох телевізійних шоу, зокрема у таких, як “Південно-західна кухня з Боббі Флеєм” і “Таємне життя південно-західних страв”.

Гості повідали українським школярам, що кухня американських індіанців стоїть на трьох китах. Пані Лоїс назвала їх трьома сестрами. Це – кукурудза, квасоля та гарбузи. З’ясувалося, що американська кукурудза буває чотирьох кольорів: біла, жовта, червона і чорна. Запам’ятати дуже легко, тому що наша гостя порівняла ці кольори з кольорами людства. Поступово «кулінарне спілкування» перейшло до інших традицій американських індіанців. Виявляється, вігвам є традиційним житлом тільки для деяких індіанських племен. Житло народу Лоїс схоже на вігвами, але значно вище. А плем’я Навахо , з якого походить Волтер, будувало колись домівки з дерева, дещо схожі на традиційне житло населення українських Карпат. Наші гості вже встигли скуштувати деякі українські страви і найбільше вподобали для себе вареники і бануш.

А ще можете почути як чудово звучить пісня індіанця з племені Навахо! Читачам Національної бібліотеки України для дітей пощастило почути її вживу від Волтера.

Влаштувало цю зустріч Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні, а проводив ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку» нашої бібліотеки. На зустріч прийшло більша ста дітей – учнів київських шкіл. Вони зацікавлено слухали розповідь гостей та задавали їм безліч запитань і, що дуже вразило гостей, запитання задавали чистісінькою англійською мовою. Тож порозумілися усі прекрасно!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей