Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Ювілейні урочистості продовжуються

       Національна бібліотека України для дітей має величезний скарб. І зараз мова не про книжкові скарби і навіть не про наших допитливих читачів. Найбільший скарб – це друзі. У бібліотеки за 50 років її існування з’явилося стільки друзів, що святкування ювілею не було можливим відзначити за один раз. Тому було вирішено провести цілу низку заходів. Навесні 2 квітня бібліотека влаштувала костюмовану вечірку з нагоди свого Дня народження для читачів, 20 квітня відбулися офіційні  урочистості, а 18 травня – у Всесвітній день вишиванки –  бібліотека запросила на свято партнерів, благодійників, меценатів та просто давніх друзів бібліотеки, які не одне десятиліття завжди знаходяться поруч із бібліотекою, готові у будь-який час допомогти в реалізації неймовірних бібліотечних проектів, або ж просто у повсякденних буденних справах, які в дитячій бібліотеці є важливими всі без винятку, оскільки спрямовані на виховання підростаючого покоління гідних громадян, а  отже — на майбутнє нашої держави.

   

       «Заради дитини працюємо і творимо», — ці слова написані на ювілейному логотипі Національної бібліотеки України для дітей. Звучали вони вчора  неодноразово —  їх  проголошували гості, з них розпочала свято генеральний директор бібліотеки Алла Іванівна Гордієнко. У своєму вітальному слові Алла Іванівна висловила велику подяку всім присутнім за ті добрі справи, якими вони допомагають бібліотеці. Директор зазначила, що за роки свого існування бібліотека виплекала не одне покоління читачів, які сьогодні стали успішними людьми та сумлінними громадянами. Вони реалізувалися в різних сферах життя, і серед наших благодійників є відомі політики, підприємці, педагоги, художники, співаки – колишні читачі головної дитячої бібліотеки.  

       «Живою водою для усіх нас є Святе Письмо, від якого походять інші слова: Біблія, бібліо – тобто «книга», – проголосив Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр,  духівник фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, для якого духовність – це вимір життя.

       Неоцінимий подарунок отримала бібліотека від фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира – факсимільну копію Пересопницького Євангелія, історичної пам’ятки українського народу, яка має світове значення. Євангеліє впродовж усього свята демонструвалося у фойє бібліотеки, де кожен бажаючий міг побачити цю дивовижну КНИГУ.

       Три роки тому у нашій бібліотеці відчинив двері відділ документів іноземними мовами. Тут наші читачі мають можливість почитати різноманітну літературу 88-ма мовами світу. Постійні зустрічі з представництвами іноземних держав в Україні не тільки допомагають нашим читачам краще дізнатися про культуру, історію та традиції багатьох  країн світу, а  й закладають підмурок для плідної співпраці з дипломатичними установами різних держав та їх культурними осередками. На свято з найкращими побажаннями та книжковими подарунками завітав Посол Індії в Україні пан Манодж Кумар Бхарті.  Завдячуючи партнерству з Посольством Індії, читачі бібліотеки стали учасниками яскравих та непересічних подій – Тижнів та Днів культури Індії.

       На свято завітали радник Посла Іспанії в Україні Маріо Гонсалес Плієго, президент ГО «Африканська Рада в Україні» Ісса Садіо Діало, директор Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ» Катерина Луговська, директор бібліотеки Гете-Інституту Сюзанне Тайхман. У своїх виступах гості відзначали особливу важливість міжнародної мультикультурної діяльності бібліотеки, адже через пізнання культури інших народів світ стає близьким і зрозумілим, а це запорука виховання толерантності у підростаючого покоління. Цінні книжкові подарунки від міжнародних партнерів допомагатимуть бібліотеці в роботі і подальшій співпраці.

 

       Кожен хто працює успішно, має право на суспільне визнання – такий основний девіз Всеукраїнської програми «Золоті руки Країни». І не має сумнівів, що Національна бібліотека України для дітей працює успішно і є сучасною установою, затребуваною в суспільстві. Під час свята голова оргкомітету Всеукраїнської програми Олексій Малігонов та виконавчий директор оргкомітету Всеукраїнської програми «Золоті руки Країни» Ярослав Корженко нагородили колектив бібліотеки Дипломом лауреата програми «Золоті руки Країни», а  керівникові бібліотеки Аллі Гордієнко вручили золотий орден програми «Взірець професіоналізму».

       На свято завітали щирі друзі бібліотеки, які прикладами свого життя допомагають нам виховувати справжніх людей: Артур Дерев’янко, голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, а також Олег Петров,  голова Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір'я» зі своїми колегами. 

       «Що приховаєш – те загубиш, що роздаси – повернеться знову», — так сказав колись Шота Руставелі. Саме цими словами керуються наші благодійники, завдяки яким бібліотека навіть у часи економічної кризи і недостатнього фінансування розвивається, розбудовується, відкриває нові відділи, облаштовує їх сучасними меблями та технічним обладнанням, збагачує свої фонди, влаштовує яскраві дитячі свята. Серед своїх друзів бібліотека має чимало благодійних організацій різного профілю, спрямування, призначення, але всі  вони об’єднують людей, які служать Україні  і яким не байдуже її майбутнє. На свято завітали голова БФ «Україна наше майбутнє» Ольга Гуржій, голова БФ «Серце до серця» Леонід Соколов,  координатор соціальних проектів  ГО «Здорове людство»  Уляна Чубко,  керівник із маркетингу мережі магазинів «Еко-Лавка»  Лілія Лук’янюк, представники компанії «ПРОДУКТІВ СВІТ» Олександр Воронін та Лариса Попович,  директор видавництва «Ліра-К»  Віталій Зарицький. Директор бібліотеки Алла Гордієнко висловила їм велику подяку за ту неоціненну допомогу, яку бібліотека відчуває повсякчас.

       Багаторічна і тісна дружба пов’язує бібліотеку з Великою Багачкою, що на Полтавщині. Можливо тому, що там живуть небайдужі люди, близькі нам по духу, і нас хвилюють однакові життєві проблеми. Адже сьогодні  мало хто зважується на те, щоб відкрити нову бібліотеку та ще й наповнювати її фонди. Але у Великій Багачці розуміють, що бібліотека — це насправді ворота в майбутнє, тому і відкрили нову бібліотеку і підтримують її, а ми їм допомагаємо у цьому. Щоб привітати з ювілеєм бібліотеку, на свято завітали Юрій Саковський, голова Великобагачанської селищної ради, Іван Махтейович Балюк, Герой України, заслужений працівник сільського господарства, директора приватної агрофірми «Україна», а також наша колега –  Світлана Балюк, директор Великобагачанської ЦБС.

       У бібліотеці поєдналися дві складові успішного виховання культурної людини: освіта і культура, школа і бібліотека. Тому важко уявити успішну просвітницьку й виховну роботу бібліотеки без тісної співпраці зі школами та дошкільними дитячими закладами. Це наші друзі і однодумці, з якими ми разом виконуємо у цьому житті найсвятішу місію – виховуємо справжніх людей – еліту майбутньої держави. Тому на свято з подарунками та привітаннями завітали представники майже усіх дошкільних та освітніх установ, вихованці яких є читачами бібліотеки та  постійними відвідувачами бібліотечних заходів. У першу чергу це  СЗОШ № 163 ім. М. Кирпоноса, СЗОШ № 175 ім. В. Марченка,  СЗОШ № 27, ліцей-інтернат № 23,  СЗОШ № 297, київська гімназія № 154, Дитяча інженерна академія, ДНЗ № 387,  ДНЗ № 292. Подарунком від випускників школи № 163 Елли Фіскінд і Владислава Міхеєва став  вальс «Квітка сакури».

 

       Привітати бібліотеку  з ювілеєм прийшли керівники творчих та дозвіллєвих  закладів, вихованці яких є постійними учасниками бібліотечних свят: директор Державної дитячої хореографічної студії українського танцю «Барвіночок»  Тетяна Левчук, директор Будинку дитячої творчості Шевченківського району Людмила Манчак, керівник художньої студії «Маленький принц» Галина Межевікіна, заступник генерального директора «Міжнародного дитячого центру «Артек»  Сергій  Коник, керівник культурного-мистецького центру «Артеку» Смірнова Оксана.

       Свято бібліотеки – це, передусім, свято книги.  Тому найбільше серед друзів бібліотеки людей, життя яких нерозривно пов’язане з книгою, словом та писемністю: видавці, письменники, журналісти. Бібліотека щиро завдячує всім, хто зміг завітати на наше свято, адже саме в цей день розпочалася одна з головних книжкових подій року – Книжковий арсенал. Тому таким шанованим є вибір на користь нашого бібліотечного свята!  Ми щиро вдячні за привітання і подарунки директору видавництва «АВІАЗ» Віктору Зеленському,  засновниці видавництва «Артбукс» Анні Похлєбаєвій, директору видавництва «Віват» Юлії Орловій, члену ради спілки християнських письменників Ларисі Котляковій, головному редактору журналу «Однокласник» Сергію Іванюку, головному редактору журналу «Початкова школа»  Аллі Лук’янець, головному редактору журналу «Малятко» Зінаїді Лещенко, а також дитячому письменнику та давньому другу бібліотеки Василю Василашко.

       Окличним знаком теплого сімейного свята стало вручення нагород, якими бібліотека нагороджувала своїх друзів. Бібліотечні медалі «Заради дитини працюємо і творимо» з рук генерального директора бібліотеки Алли Гордієнко отримали благодійники і меценати Ольга Гуржій, Алла Лук’янець, Леонід Соколов.

  

       «Іду до тебе поміж ста доріг стежиною, що в’ється веселково. Переступаю твій святий поріг, пірнаючи в глибини дивослова», — такими рядками завершила  свято його ведуча – заступник директора бібліотеки Тетяна Шамаріна. Вона подякувала усім, хто переступив сьогодні святий поріг бібліотеки, щоб розділити радість нашого святкування: «Приходьте до бібліотеки ще і ще, приводьте своїх друзів, пірнайте в глибини дивослова і будьте від того щасливими!».

       У святі з танцювальними і пісенними виступами взяли участь творчі колективи та виконавці, більшість з яких є або колись були нашими читачами. Декому з читачів бібліотека відкрила шлях до творчості, як наприклад, Ігорю Грохоцькому, переможцю пісенного конкурсу «Голос країни»,  який на святі виконав пісню «Мій рідний край», (сл. В. Крищенка, муз. В. Куртяка). Саме у бібліотеці Ігор перший раз вийшов на сцену. А наша читачка Надія Шамаріна хоча й не обрала творчу професію, та все одно продовжує заняття вокалом і виступила у фіналі свята з піснею «Моя Україно» (сл. Наталії Шакун, муз. Анатолія Карпенка). Бібліотека дякує Катерині Рочняк, лауреату пісенного конкурсу «Голос країни» за виконання пісні «Тече вода» (сл. І. Поклада, муз. Ю. Рибчинського), а також  дитячій хореографічній студії українського танцю «Барвіночок», яка розпочала свято запальним українським танцем «Горлиця», та ансамблю «Троїсті музики» цимбалістів студії «Барвіночок» за прекрасний виступ, який вони подарували всім відвідувачам бібліотеки в цей день ще до початку свята!

    

Фотоальбом «Як бібліотекарі вишиванку вшанували»

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей