Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Книги не літають, але нас окриляють, або Крилатий Тиждень літніх читань

       Черговий Тиждень «Книжкових ігор-2017» мав назву «Крилатий тиждень». Чому саме так – буде зрозуміло з нашого репортажу. Побудований він був таким чином, щоб з першого дня діти «пірнули» у книжки та до кінця тижня читали, переказували, проживали і навіть інсценізували та демонстрували один одному персонажів під час майстер-класів, модних показів та ін. І кожного дня ми разом відкривали нові книжки.

Понеділок

       Перший день розпочався тихо і лірично – ранні відвідувачі дворика читали малюкам книжки і в очікуванні книжкових змагань малювали крейдою метеликів.

       Ця тиша змінилася активним літературним кросом та потужним читацьким десантом до секторів абонементу. Завдання було таким: принести у літературний дворик якомога більше «летючих» книжок – тих, в яких персонажі літають самі або ж за допомогою будь-яких пристроїв. За 15 хвилин 25 читачів принесли у дворик 46 книжок! Далі завдання ускладнилося, адже потрібно було коротко переказати прочитані книжки тим, хто ще не читав. Є в наших Книжкових іграх така програма – СПРИНТЕР, коли читач в дуже стислий термін розкриває зміст книги, щоб заохотити інших до читання. Найкращими спринтерами стали Ясько Марія, Непочатов Владислав, Закомірний Орест, Кушнірчук Данило, Булатова Софія, Сокур Артем, Зіміна Діана.

Вівторок

       Розпочався день з пісочної терапії за програмою роботи центру психосоціальної корекції «Крок до майбутнього» у рамках проекту «Нова оселя: Інтеграція та психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених дітей у м. Києві та Одеській області». Діти вигадували казкові світи з піску, будували палаци з кінетичного піску, малювали піском на світлодіодному планшеті... І малечі, і дітям середнього шкільного віку дуже сподобалося нове обладнання для пісочної терапії, придбане за кошти гранту, що виконується МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» за фінансової підтримки Європейського Союзу».

       Раптом у дворик зайшов гість (сюрприз!) – Павло Браницький, письменник, який видав книжку для дітей «Козацькі бувальщини» та показав її читачам, прочитав дітям свій вірш, а ще розказав дуже цікаву річ – виявляється Олександр Дюма, коли писав своїх «Трьох мушкетерів», свого д’Артаньяна «списав» з нашого Івана Сірка.


       Потім за програмою був Пташиний квест. Оскільки в наше літо ходять діти різного віку – було створено 2 команди, які вирушили на «інвентаризацію» усіх пташок бібліотеки, Сирецького гаю, пам’ятників пташкам та та ін. Виявилося, що наша бібліотека дуже "крилата". За одну годину вдалося нарахувати понад 100 пташок: на керамічних витворах Ольги Рапай – ну просто пташиний рай, а в кімнаті казок було найбільше пташечок – 50. Навіть на керамічному панно з історії книгодрукування – цілих 24, а на музичному стовпчику у відділі мистецтв – 26 пташок. І тільки уважний зможе знайти всіх. А в Сирецькому гаю бібліотекарі помітили 28 різноманітних птахів, але наші читачі впізнали на картинках лише 10 усім відомих.

       Головна подія дня – зустріч з перекладачем Іриною Ємельяновою, яка переклала для українських читачів книжки британського автора Девіда Вольямса. Захід був таким інформативним та насиченим, що заслуговує на окремий репортаж, який читайте тут. Зазначимо тільки, що наші читачі прочитали усі 4 книжки цього автора, перекладені пані Іриною, та видані видавництвом КМ-букс, тому були підготовлені і задавали багато запитань.

       Найстійкіші учасники нашого літа залишилися на майстер-клас та зробили собі файних пташечок з ниток.

Середа

       Знаєте, який це був день? СУПЕР-день – книжково-читацький. Не можемо сказати, що зовсім тихий, бо коли збирається більше 30 дітей різного віку з мамами та татами, навряд чи пануватиме тиша. Але ми не бігали, не грали в квести, не проводили майстер-класів. Ми читали «Київські казки» письменниці Зірки Мензатюк, щоправда не просто так читали, а в особах, як актори п’єсу. Тому було незвично і весело, всі бажали спробувати себе у цих читаннях.

       Ми вигадували своїх власних Хрангелів (за мотивами книги «Хрангели» письменниці Нікі Ініної). Вигадали понад десяток добрих уважних і гарних захисників з іменами дивними. Намалювали їх, а потім розповідали історії про них. Тут і стали зрозумілими деякі зовсім дивні імена: Харлі-Квін-Бабуся – бо найкращий хрангел і насправді бабуся, а ця ще й крута – володіє бойовими мистецтвами; Роза-Троянда любить квіти та вирощує багато троянд у своєму садочку; Мілія літає разом зі своїм котиком Хеппі, любить солодощі, чай, котів та польоти і може опікуватися одразу 5-ма дітьми. Була тут і зовсім юна Витівниця, яка щойно починає свою хрангельську кар’єру, тому в неї лише один підопічний такого ж підліткового віку, як і вона, та з тими ж підлітковими переживаннями та проблемами, які вони вчаться долати разом. Коли день невдалий – Витівниця лягає на ліжко та думає про вічне. А ще є фанат Гаррі Поттера – хрангел Кинйірм (в його імені є загадка, спробуйте відгадати). Небесний захисник Нефолем –  єдиний хрангел у чорному вбранні, для того, щоб його не розгледіли вночі Темнони – виявився затятим читачем, і навіть на костюмі у нього є дві зіркові книги. Є хрангел-футболіст непосидючий Нучтуф (в імені теж ребус –здогадайтеся). Нучтуф опікується дітьми веселими активними і дуже не любить зануд, але любить тварин, особливо котів, та на жаль не має власного.

       Про дитячі мрії і фантазії можна писати довго. А спілкуватися з такими хорошими дітьми та ще й читачами – насолода. Бібліотекарі висловлюють величезну подяку батькам! Це прекрасно, що усі учасники книжкових ігор (навіть непосидючі) цілий день були з нами, читали, вигадували, мріяли та ділилися своїми історіями.

       А пісок у нас теж зранку був. І не простий, а кінетичний – така дивина, сучасна і цікава дітям, стала доступна у бібліотеці завдяки роботі центру психосоціальної корекції «Крок до майбутнього» у рамках проекту «Нова оселя: Інтеграція та психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених дітей у м. Києві та Одеській області».

Четвер

       Четвертий день Крилатого тижня подарував стільки позитивних емоцій та яскравих незабутніх вражень читачам, батькам, і як це не дивно – бібліотекарям теж. І все завдяки книзі! Винахідливі творчі бібліотекарі створили інтерактивне театралізоване читання-презентацію нової книжки британського письменника Девіда Вольямса «Велика втеча дідуся». За формою – абсолютне ноу-хау. Ми всі разом читали-грали, літали на спітфаєрі, кричали дідусеві на дах церкви: «Агов, дідусю, злізай!» та розтягували йому парашута, щоб він стрибнув, потім їхали автобусом на (уявну) екскурсію в музей літаків, розповідали кумедні шкільні випадки.

       Це було неймовірно! Читачі були учасниками імпровізованої вистави і якби проживали події книги. Частину ми зафільмували, подивіться відео, щоб ви трішки зрозуміли, яка чудова спільна вистава-презентація в нас вийшла. Обіцяємо її повторювати – тож можна записуватися на відвідання класами!

       Але це ще не все! Ми ж казали, що було весело! Яскравими були костюми та образи, створені читачами-учасниками показу космічної моди. Свій показ читачі назвали «КОСМО-бал», і демонстрація моделей проходила під музику італійського композитора Енніо Морріконе. Хто ж блискавично блиснув на нашому бібліотечному небосхилі? На подіум вийшли Романтична Зірка Сіріус, ніжно-рожева Ранкова Зоря, блискавична Комета, загадкова Конкурентка, хижий Космічний хижак, яскравий Зірковий Спалах, ніжна Принцеса Всесвіту, прекрасна Зірка Долі та войовнича Чорна Зоря. Такого дефіле в нас ще ніколи не було! І учасники показу, і глядачі були в захваті. Відео тут.

Пятниця

       П’ятниця розпочалася… дощем. Хмари на все небо, грім і блискавки. А за програмою тижня – виїзна екскурсія до Державного музею авіації. Музей відповів, що екскурсія відбудеться за будь-якої погоди. І батьки теж так вважали: видали дітям курточки та парасолі і відпустили на екскурсію. Тож наша група з хвилюванням і радістю вирушила у подорож. Про екскурсію читайте окремий репортаж.

Підсумки Крилатого тижня №8 літніх читань з зануреннями «Книжкові ігри-2017», а також підсумки липня

       Тиждень був дуже активним за відвідуваністю заходів у літературному дворику, збільшилася загальна кількість учасників читань - 39 зі 130 зареєстрованих, і нові читачі виявилися доволі активними.  Лідерами за участю у заходах стали Марія Мицик (№118), Кушнірчук Данило (№40) та Закомірний Орест (№25). А завдяки програмі ЧИТАЧ до лідерів додався ще Непочатов Владислав (№2). Читали книжки і майже підтягнулися до лідерів Закомірна Соломія (№26), Ясько Марія (№38), Сокур Артем (№95), Дехтяр Тимур (№104), Шипило Єва (№103), Марченко Люба (№53), Зіміна Діана (№122).

       За рейтингом чотирьох тижнів липня буде визначено 10 лідерів, які отримають купон на ЗНИЖКУ на КНИЖКИ у магазині «АБЗАЦ» від видавництва «Знання». Придбати книги з 20% знижкою можна до 1 вересня цього року. До купонів додається бонус: «Знайди свій скарб у центрі столиці — придбай книжку зі знижкою у магазині видавництва «Знання» + смакуй духмяний український чай із трав, зібраних на Київщині. Чаєм пригощатимуть наших читачів гостинні бібліотекарі філії Національної бібліотеки України для дітей на Стрілецькій, 28».

       Лідери червня вирішили відвідати книгарню і філію бібліотеки групою, тому для них була влаштована екскурсія. Хто став лідером липневих читань – дізнаємося на наступному тижні!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей