Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Сторінка методиста

Леонід Чобітько,
директор Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного

Шляхи підвищення суспільного іміджу дитячої бібліотеки

      Книга і бібліотека - важливі компоненти духовної культури людства. Бібліотеки, акумулюючи соціальну пам'ять багатьох поколінь, сприяють розвитку цивілізації, і важливою ланкою суспільного життя є дитяча бібліотека. На жаль, у зв'язку з економічною кризою сьогодні ще повністю не вдається використати можливості цієї унікальної установи. В цілому бібліотечна мережа ще не перейшла на новітні технології, не створені глобальні комп'ютерні мережі, не склалась дієва система підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів. Існує глибока прірва у можливостях бібліотек різних регіонів, різних підпорядкувань і різних населених пунктів. Особливо потерпають дитячі бібліотеки райцентрів сільського типу, які переведені на фінансування з місцевих бюджетів, і яким найтяжче отримати спонсорську допомогу.
      Це і є об'єктивні причини відставання бібліотек від тих вимог, які ставить перед ними суспільство, що динамічно розвивається. Частина бібліотечних працівників, пригнічені матеріальними нестатками, низькою оплатою праці, зневажливим ставленням владних посадових осіб до бібліотек, чекає "з моря погоди", не усвідомлюючи, що потрібно перебудувати свою роботу так, щоб діти і їхні батьки зрозуміли соціальну значущість бібліотек і необхідність користування її послугами. Пересічним громадянам ще належить довести, що бібліотекар не просто працівник, який видає книжки, розставляє їх на полицях у певному порядку, а це фахівець, здатний кваліфіковано підібрати матеріал для написання реферату, статті, знайти сценарій проведення свята, а також малюнки, ноти, аудіо та відеокасети і навчити користуватися довідниками, енциклопедіями, картотеками і каталогами.
      Однією зі складових створення позитивного іміджу бібліотеки є комплектування її фонду. З тих коштів, які виділяє держава, левову частку треба спрямувати на найнеобхідніші книги на допомогу шкільній програмі, бо шкільні бібліотеки перебувають ще в гіршому становищі. За останні 5-7 років наша бібліотека вже скомплектувала фонд з історії України, української і російської літератури, з історії народних звичаїв і обрядів, з питань мистецтва та природничо-наукової літератури. Але на першому плані - комплектування довідковою літературою. Бібліотека передплачує 50 назв газет і понад сто назв журналів, має солідну фоно і відеотеку. На передплату періодичних видання додаткові кошти щороку нам виділяє облдержадміністрація, а певні кошти на книги ми отримуємо від Товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка із США. І приємно чути, коли читач радісно констатує, що нарешті знайшов це чи інше видання у нашій бібліотеці.
      Інша важлива складова іміджу бібліотеки - це дизайн, зовнішній вигляд приміщення. Наша книгозбірня розміщується на першому поверсі житлового будинку, але вона з року в рік набуває сучасних рис. Ремонтні роботи проводяться з таким розрахунком, щоб всі приміщення були сучасними і зручними для читачів, витримували спокійну кольорову гаму, оздоблювались красивими та гігієнічними матеріалами.
      Важливе завдання, яке ставить перед собою бібліотека, створити - позитивний імідж бібліотекаря, бібліографа, бо саме від того, яке враження вони справляють на читача, залежить статус і роль бібліотеки в суспільстві. Наші бібліотекарі, які працюють на абонементі й у читальному залі, мають красиву уніформу, добре володіють українською мовою, постійно звертають увагу читачів на широкі можливості бібліотеки як центру інформації і проведення змістовного дозвілля. Для дітей, які приїжджають до нас з Росії на літній відпочинок, тут є широкий вибір літератури російською мовою і бібліотекарі спілкуються з ними літературною російською. Разом з дітьми до бібліотеки також приходять їхні батьки, дідусі і бабусі, що спонукає наших бібліотекарів оперативно вести пошук необхідних матеріалів, демонструвати свою ерудицію і професіоналізм.
      Не менш важливою складовою формування позитивного іміджу бібліотеки є її діяльність як дозвіллєвого центру, де діти мають можливість спілкуватися у позаурочний час на основі спільних інтересів й уподобань. У відділі естетичного виховання постійно організовуються виставки образотворчого мистецтва дітей і вчителів, проводяться зустрічі з художниками, як професіоналами, так і аматорами, і це заохочує наших читачів до творчості. Декількох художників-аматорів, які вперше виставляли свої роботи в бібліотеці, потім було запрошено до участі у виставках, що проходили у краєзнавчому музеї і картинній галереї. Демонструють своє мистецтво і юні музиканти. Часто буває, що після перших виступів у бібліотеці, їх шлях надалі пролягає у велике мистецтво. Талановита піаністка, читачка нашої бібліотеки - Аня Іванченко стала переможницею багатьох всеукраїнських конкурсів, а в Парижі на європейському конкурсі юних піаністів вона здобула ІІІ місце. Початкуючі поети проводять у нас презентації своїх перших збірок. Діти зблизька знайомляться з їх творчою кухнею і заохочуються до проби пера.
      Масові заходи бібліотеки, постійними учасниками яких завжди є письменники, композитори, актори, ветерани війни і праці, мають системний характер. Для найменших читачів-дошкільників проводяться екскурсії по бібліотеці, організовуються дні дошкільника, під час яких діти беруть участь у літературних іграх, вікторинах за казками, театралізованих заходах з пропаганди книги, конкурсах малюнків "Веселий олівець", відкритих переглядах літератури "Перша книжечка дитини". Завжди театралізовано проходять: Батьківські дні, на які запрошуються маленькі читачі з батьками, вчителями; сімейне свято "Батько і мати - два сонця у хаті" і "Свято осені"; свято до Дня матері "Даруйте мамі радість"; літературне свято до Міжнародного дня захисту дітей "Всі ми родом з дитинства"; посвята в читачі учнів 1-х класів шкіл мікрорайону "Подорож у країну Читалію". Для підготовки цих заходів використовується література про традиції нашого народу - це формує громадянську свідомість дітей. Також практикується проведення фізкультурно-оздоровчих годин "Ми роду козацького діти". На цих годинах діти знайомляться з основними засадами устрою козацької республіки, фізичного загартування, харчування, розваг та засвоюють таке поняття, як відчуття взаємодопомоги.
      Для дітей середнього шкільного віку бібліотека спільно з гуртком "Берегиня" середньої школи №10 під керівництвом досвідченого краєзнавця і педагога Людмили Бойченко проводить щорічно низку заходів, які розкривають перед дітьми дивовижний світ народних звичаїв. Так, на Різдво Христове діти ознайомились з традиційними для цього свята колядками і щедрівками, а на Великдень - відвідали уроки народознавства "Мудрі і добрі традиції народні". Театралізоване свято "Великодні дзвони" викликало захоплення і школярів, і вчителів. Перед глядачами постала зіграна дійовими особами картинка пасхального дня в родині. Вбрання, пісні, хороводи, слова - все це додавало величі і неповторності. Справжньою окрасою дійства стала ікона Божої Матері, створена талановитими руками нашої землячки Оксани Лісевич. Такий цікавий захід, як "Український етикет", проведений у театралізованій формі разом з гуртком "Берегиня", ознайомив дітей з основами моралі, національними рисами мовленної поведінки, гостинності, правилами поведінки у хаті, у відносинах з односельцями, етичними засадами збереження честі. На багатющому матеріалі з художньої літератури і на прикладах з життя своїх родин діти мали можливість зробити висновки про високі принципи моральності, сформовані нашим народом протягом віків. Не лише народознавчі, а й інші заходи згуртовують дітей, хвилюють громадськість. Великого резонансу набула щорічна акція милосердя "Діти - дітям" під девізом "Спіши добро зробити вчасно", яка готується разом з міською організацією товариства Червоного Хреста. Головне завдання учасників акції - проявити увагу і турботу про хворих дітей-сиріт, які перебувають на лікуванні у медичних закладах м. Полтави, і піднести їм подарунки з рук ровесників. Діти збирають багато іграшок, книжок, передають підбадьорливі листівки, малюнки, кондитерські вироби.
      З року в рік робота бібліотеки висвітлюється в засобах масової інформації. Назвемо для прикладу ряд статей: "Дім, до якого пролягають стежки дитинства", "Радість спілкування з прекрасним", "Твоя найперша книга", "У книги немає канікул", "Лицарі королівства книг", "Через бібліотеку у світ знань", "Книга вчить, як на світі жить" і т.п. Всього за рік близько - 20 публікацій, а ще про бібліотеку показано 18 репортажів по телебаченню, в т.ч. один по республіканському каналу iCTV.
      Важливу роль у піднятті престижу бібліотеки відіграють щорічні засідання методоб'єднань вчителів музики, декоративно-прикладного мистецтва та української мови і літератури, активну участь у підготовці і проведенні яких беруть працівники бібліотеки. Маємо добрі зв'язки з інститутом післядипломної освіти: вчителі зі шкіл області завжди відвідують бібліотеку і слухають лекції та бібліографічні огляди. Звичайно, для підтримання і удосконалення професійної майстерності бібліотекарям треба постійно підвищувати свій рівень. У першу чергу, це самоосвіта, потім - виробничі навчання в бібліотеці, потім курси - в м. Києві. На жаль, через фінансові труднощі не завжди вдається направити працівника в Академію підготовки керівних кадрів працівників культури.
      Незважаючи на суттєві труднощі в роботі бібліотеки, імідж її підвищується. Це було видно, коли постало питання про виселення бібліотеки з приміщення в центрі міста. Десятки колективів і сотні громадян Полтави писали листи і звернення до керівництва області з проханням зберегти обласну дитячу бібліотеку.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей