Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Правила користування Національною бібліотекою України для дітей

Порядок супроводу (надання допомоги) осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в приміщеннях Національної бібліотеки України для дітей


Віртуальна екскурсія бібліотекою

НБУ для дітей. Фасад Національна бібліотека України для дітей - головна дитяча книгозбірня України. Вона є національним книгосховищем дитячої літератури, науковим, довідково-бібліографічним, інформаційним і консультаційним центром для спеціалізованих дитячих, шкільних і сільських бібліотек, що обслуговують дітей. Заснована у 1967 році за постановою Ради Міністрів Української РСР «Про створення Державної республіканської бібліотеки для дітей» як єдиного організаційно-методичного центру по керівництву бібліотеками, що обслуговують дітей. З 1993 р. – Державна бібліотека України для дітей, у 2003 р. отримала статус Національної.

Сукупний фонд бібліотеки становить більш ніж 500 тисяч примірників книг, журналів, грамзаписів, компакт-дисків, діафільмів та кінофільмів. Важливою складовою частиною фонду є фонд обов'язкового примірника. Його мета - з максимальною повнотою зібрати і зберегти для нащадків весь репертуар книг для дітей, виданих на Україні, а також видань для дітей українською мовою, виданих за межами України. Унікальною є колекція рідкісних і цінних видань, в якій зосереджено більше 15 тисяч одиниць зберігання - книг і журналів для дітей ХІХ – першої половини ХХ ст. Послугами бібліотеки щорічно користуються 20 тисяч дітей і фахівців у галузі дитячої книги і дитячого читання.

Бібліотека здійснює широку соціокультурну діяльність, спільно з різними установами та організаціями ініціює проведення всеукраїнських заходів, серед яких Всеукраїнський тиждень дитячого читання, конкурс «Найкращий читач України», національний проект «Україна читає дітям» та ін.; організовує зустрічі з письменниками, діячами культури і мистецтва та презентації їхньої творчості; проводить змістовні, цікаві культурно-масові, театралізовані заходи, літературні вечори, читацькі диспути, мистецькі уроки, години духовності. У бібліотеці постійно діють тематичні книжкові виставки та експозиції творчих робіт талановитих читачів-дітей.

Вона є центром організації дозвілля дітей м. Києва. В бібліотеці функціонують низка безкоштовних читацьких об'єднань: музично-драматичний театр-студія «Вподобайка», народний театр-студія «Мрія», Територія прикладного мистецтва «Biblio-Art майстерня», бібліотечна англомовна студія «English with no Limits» / «Англійська без обмежень», астрономічна лабораторія «PRO-космос» тощо. Велику популярність у користувачів мають читацькі проєкти, реалізовані в режимі онлайн.

На початку 1990-х років бібліотека активно розпочала впровадження інформаційних технологій: з січня 1993 року ведеться електронний каталог, доступний також у віддаленому доступі; з 1999 р. функціонує офіційний сайт бібліотеки. Бібліотека створює власні електронні інтерактивні ресурси як для дітей, так і для організаторів дитячого читання (батьків, вчителів, вихователів). «Музей книги» відділу рідкісних та цінних видань та «Електронна бібліотека» знайомить дітей з повнотекстовими виданнями кінця ХІХ — першої половини ХХ століття. Електронний ресурс «Краща література юним читачам» (КЛЮЧ) допомагає отримати інформацію про нові і призабуті книжки, видані в Україні, познайомити з письменниками і художниками-ілюстраторами, які присвятили свій талант дитячій літературі. Працівниками бібліотеки створено низку блогів і груп у соціальних мережах, зокрема: «НБУшка», «Маленький читайлик» (блог відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого віку), «Психолог у бібліотеці» (блог для дітей та їх батьків), «BiblioTemaTV» (відеоблог бібліотеки), сторінка на Фейсбук «Національна бібліотека України для дітей» тощо.

У бібліотеці ведеться значна видавнича робота: готуються рекомендаційні та інформаційні бібліографічні посібники, методичні матеріали; у 2015 р. був започаткований науково-практичний журнал «Бібліотека у форматі Д°», з 2001 до 2013 року виходив щоквартальний науково-методичний журнал «Світ дитячих бібліотек».

Фойє У 1978 році переїхала у нове приміщення, збудоване на житловому масиві "Нивки" (вул. Януша Корчака, 60) за оригінальнимВідділ мистецтв проектом головного архітектора М.П.Будиловського і архітектора І.А.Цейтліної. Зовні бібліотека справляє враження розгорнутої книжки, прикрашеної фігурними кованими металевими решітками з зображеннями різних рослин і тварин. Завдяки такому оформленню вона нагадує старовинний замок. Автори проекту прагнули, щоб усе, що оточувало дітей у бібліотеці, допомагало їм розслабитися після занять у школі, спокійно почитати книгу чи подивитися фільм, прослухати платівку чи сісти за музичний інструмент. Тож до послуг читачів мали бути не лише читальні зали та абонементи, але й кімнати для індивідуального і групового прослуховування музики, відеосалон, кімната казок, актовий та комп'ютерний зали. Відповідає задуму - створити справжній "храм книги" - і внутрішнє оздоблення бібліотеки.

Панно "Першодрукарі" Над її оформленням працювали відомі українські митці: витвори з кераміки (панно «Першодрукарі», кімнату казок, дивовижні квіти у вестибюлі) створила Ольга Рапай; металеві кованки і кольоровий вітраж - Олександр Миловзоров, гобелен ручного ткацтва - Світлана та Євгенія Кравченко, бронзову скульптуру хлопчика з книжкою - Борис Довгань. Він також є автором і арки при вході у бібліотеку - своєрідної галереї письменників, серед яких Гомер, В.Шекспір, П.Тичина, М.Гоголь, Т.Шевченко, Леся Українка, О.Пушкін, В.Маяковський, А.Гайдар. У старовинному народному стилі кераміки - глазурі відтворена на одній із внутрішніх стін бібліотеки історія книгодрукування. Між зображеннями старовинних папірусів, ієрогліфів, сучасних процесів книгодрукування - чотири найголовніші образи: німецький винахідник книгодрукування Іоганн Гутенберг, російський та український першодрукар Іван Федоров, слов'янські просвітителі Кирило і Мефодій.

Надзвичайно цікавою творчою знахідкою є виконане з шамоту панно на зовнішній стіні кімнати казок, де зображеноПанно "Кімнати казок" різноманітних героїв народних і літературних казок. При будівництві були використані найкращі оздоблювальні матеріали: з Вірменії надійшли рожеві плитки для оздоблення стін, з Азербайджану - ракушняк, з Узбекистану - мармур. Єреванські майстри виготовили вітражі для вікон, а прикарпатські меблярі змайстрували читацькі столики спеціальної конструкції, стелажі та книжкові вітрини; чудовий паркет було отримано з Ківерців Волинської області. Велику допомогу у будівництві надавав Київський механічний завод (тепер Авіаційне державне підприємство «Антонов»).


«50 років, або Півстоліття дитинства…»: ювілейне науково-популярне видання до 50-річчя заснування Національної бібліотеки України для дітей

Храм книги, що єднає покоління : фотолітопис



 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей