Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека + ІТ: новини Інтернет-простору
«Велика українська енциклопедія» тепер доступна онлайн

       Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» на своєму сайті інформує, що «Велика українська енциклопедія» стала доступною онлайн.

       е-ВУЕ - універсальна, науково-популярна, мультимедійна енциклопедія з багатим ілюстративним (світлини, карти, схеми, графіки, діаграми, креслення, малюнки, рисунки), аудіо- та відеоматеріалом, що інтегрується з текстом.

***
Увага, тепер капча не визначить – людина ви чи штучний інтелект

       За інформацією електронного журналу Zetnet вчені з Великобританії та Китаю розробили новий алгоритм машинного навчання, який може розпізнавати текстові системи CAPTCHA з меншими зусиллями, швидше і з більшою точністю, ніж усі попередні методи. Штучний інтелект розпізнає текстову капчу за 0,05 секунди за допомогою настільного ПК.

       Фахівці рекомендують власникам веб-сайтів реалізувати альтернативні засоби виявлення ботів, що використовують декілька ступенів безпеки, такі як шаблони використання користувачів, розташування пристроїв або біометричні дані.

***
Створюємо власні шрифти з додатком Font Maker від Microsoft

       Microsoft випустила сервіс Font Maker для створення власних шрифтів, який поки що працює тільки з англійською мовою. Безкоштовна програма доступна для завантаження з Microsoft Store і запускається на пристроях із підтримкою сенсорного введення.

***
3D-анімація з однієї фотографії

       Розробники з Вашингтонського університету разом із Facebook представили алгоритм, здатний оживляти фігури на двовимірних зображеннях. Додаток дозволяє з однієї фотографії анімувати зображення людини, яка може сідати, стрибати, бігати і навіть «виходити» за межі зображення. Алгоритм працює також для малюнків і персонажів аніме. Про це розповідає на своєму сайті Лабораторія графіки та обробки зображень GRAIL: UW Graphics and Imaging Laboratory

***
Facebook тестує функцію, яка дозволить автоматично видаляти чати

       Компанія Facebook працює над можливістю налаштовувати автоматичне видалення повідомлень, чатів після закінчення визначеного періоду часу, розповідає Thebabel. У компанії впевнені, що така можливість допоможе користувачам краще керувати своєю конфіденційністю.

***
School Stories від Instagram для школярів

       За інформацією Techcrunch, Instagram розглядає можливість спільних шкільних історій, які зможуть побачити або внести доповнення тільки учні певної школи. Спеціальний код Instagram буде попереджувати про те, що шкільні історії перевірилися вручну, не містять насильницьких або антисоціальних тем і є безпечними.

***
YouTube почне маркувати відеоролики, профінансовані за державні кошти

       На днях ВВС повідомила, про намір YouTube виводити повідомлення, які вказуватимуть, чи було відео створено з використанням державних коштів. Мітки забезпечуватимуть «прозорість» джерел. Такі повідомлення будуть на відеороликах, що створені і розповсюджуються громадськими мовниками.

***
Instagram підрахує, скільки часу користувач провів у додатку

       Функція «Ваша активність» у додатку сервісу Instagram дозволяє підраховувати ваш час, проведений за переглядом контенту, а також допоможе обмежити використання соцмережі, про це розповідає Tehnofan.

***
Спрощена функція очистки даних про історію пошуку в Google

       На своїй сторінці MediaSapiens повідомляє, що тепер переглядати та видаляти нещодавню історію пошуку можливо безпосередньо в самому пошуковику Google. Також є можливість вимикати персоналізацію реклами, відключити збір даних про активність користувача на сайтах. Оновлення вже працює для десктопної версії й незабаром буде запроваджене й для мобільної версії на Android та iOS.

***
Google випустив безкоштовний сервіс Squoosh, який стискає картинки для вебу для оптимізації зображень у браузерах

       За інформацією Media Sapiens Google випустив безкоштовний онлайн-конвертер Squoosh, який допоможе оптимізувати зображення для використання в Інтернеті й обіцяє бути корисним тим, хто працює з контентом для сайтів.

***

Публічна Бібліотека Нью-Йорку запускає проект Instagram-історії для популяризації класичних творів

       Media Sapiens, посилаючись на The Verge, розповідає, що Нью-Йоркська публічна бібліотека спільно з рекламним агентством Mother запустили проект під назвою «Insta Novels». Вони перетворюють книги у веселий і привабливий формат, який має привернути увагу молоді.

***
Аналітики склали список паролів, які частіше всього використовують люди

       Golos.Ua інформує, посилаючись на Daily Mail, інформує, що незважаючи на те, що викрадення та пошкодження даних стають повсякденними, більшість людей все ще вибирають пароль на основі зручності, а не безпеки.

***
Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News

       Media Sapiens розповідає, що міжнародна команда науковців, журналістів та медіаекспертів Drog створила онлайн-гру Get Bad News, мета якої — показати, як створюються й поширюються фейкові новини. Якщо гравець робить усе «правильно», то він проходить шлях від публікації першого розгніваного твіта до власного новинного сайту з тисячами передплатників та високим рівнем довіри.

***
Протидія булінгу в школах

       Булінг – за визначенням Вікіпедії – це прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам, популяризація якого в мережі Інтернет зростає і потребує протидій та упередження.

       Так, за інформацією «Укрінформ», Міністерство освіти та науки разом із Мінсоцполітики, Мінкультури та Мінмолодьспорту створять план дій із протидії булінгу в навчальних закладах.

       Мінкультури запропонувало поширювати матеріали з антибулінгу у бібліотеках, що підпорядковані відомству, а також використовувати їх як комунікаційний майданчик.

       ЮНІСЕФ зняв відеоінструкцію, як розпізнати булінг. Відео доступне на сторінці фонду ЮНІСЕФ у Facebook.

***

Facebook і Twitter запустили спільний проект з Google і Microsoft

       Власники компаній Facebook і Twitter оголосили про запуск спільного проекту Data Transfer Project з IT-компаніями Google і Microsoft, повідомляється на офіційній сторінці Data Transfer Project та прес-службами компаній .

       Проект передачі даних був сформований у 2017 році, щоб створити платформу для перенесення даних з відкритим вихідним кодом і сервісом для обслуговування, щоб усі люди в Інтернеті мали змогу легко переміщати свої дані між постачальниками онлайн-послуг, коли цього захочуть.

***

Британці створили набір, який вчить дітей програмуванню за мотивами Гаррі Поттера (спойлер: у ньому є чарівна паличка!)

       Як повідомляє MediaSapiens, Британська компанія Kano, що займається виготовленням навчальних програм та ігор, створила новий набір за мотивами всесвіту Гаррі Поттера під назвою Harry Potter Kano Coding Kit.

       В програмі є близько 70 різних завдань, які пояснюють дітям основи програмування. Гру можна перемкнути й у більш складний режим, в якому завдання відображаються в інтерфейсі JavaScript. Тим не менш, всі завдання у грі пов’язані з сюжетом серії книг про чарівника Гаррі Поттера.

***

Нове законодавство ЄС про персональні дані

       Наприкінці травня нас чекають зміни в законодавстві — новий Закон ЄС про конфіденційність, яким обмежуються процеси збору й обробки персональних даних, про що повідомляє Blog Imena.UA, посилаючись на Wired.

***

Twitter закликала користувачів поміняти паролі до акаунтів

       Як повідомляє Media Sapiens, соціальна мережа Twitter звернулася до своїх користувачів із закликом змінити паролі, проте зазначила, що витоку даних не відбулося.

***

Самознищення листів у Gmail

       За інформацією Media Sapiens у Gmail можна буде встановити «Конфіденційний режим» і самознищення листів.

***

Google для дітей та батьків

       За допомогою додатка Family Link від Google можна встановити певні правила користування цифровим вмістом для дітей.

***

Англомовний пошуковик Kiddle від Google

       Англомовний пошуковик Kiddle від Google здійснює за замовчуванням безпечний для дітей пошук та не допускає в результати пошуку контент, призначений для дорослих..

***

Безкоштовні онлайн-ресурси для обробки фото та створення інфографіки

       «Студвей» на сторінках свого сайту інформує та надає опис переліку безкоштовних онлайн-ресурсів, якими можна скористатися для обробки фото та створення інфографіки, намалювати інтерактивні графіки.

***
Koha —АБІС з відкритими джерельними кодами

       Koha Library Software пропонує свій ресурс автоматизованої інтегрованої бібліотечної системи (АБІС) KOHA на веб-сайті української спільноти ILS KOHA. Новини також розміщуються на Facebook-сторінці Koha Ukraine.

***

Google внесе зміни в систему пошуку картинок для захисту авторських прав

        Media Sapiens повідомляє, що Google збирається внести зміни в систему пошуку картинок для захисту авторських прав. При пошуку Google буде показувати попередження, що те чи інше зображення може бути предмет авторського права. Пошуковик також буде показувати сповіщення з інформацією про автора або правовласника зображення.

       Безкоштовно і без згоди авторів використовувати можна лише ті світлини, що стали суспільним надбанням (public domain), або ті, що поширюються за ліцензіями Creative Commons.

* * *

        В 2017 році Google виплатила $2,9 мільйона винагород за знайдені в її продуктах вразливості

       За даними EWeek, та як пише Media Sapiens, в 2017 році Google виплатила фахівцям з комп'ютерної безпеки близько $3 мільйона винагород за знайдені в її продуктах вразливі місця.

* * *
Вчені винайшли технологію, яка розпізнає, хто тримає смартфон — дорослий чи дитина

       Учені з Університету Південної Кароліни (США) та Чжецзянського університету (Китай) розробили алгоритм iCare, який розпізнає, хто користується смартфоном: дорослий чи дитина, пише Media Sapiens з посиланням на MIT Technology Review. Дослідники вважають, що нова технологія допоможе батькам: вони зможуть давати дітям свої смартфони, не переживаючи, що вони побачать в інтернеті небезпечний контент.

* * *
В Австралії дітей вчитимуть кібербезпеці з чотирьох років

       06.02.2018 Financial Review опублікувала інформацію проте, що в Австралії дітей вчитимуть кібербезпеці з чотирьох років, на що звернула увагу Media Sapiens. Австралійська поліція проводитиме курси з кібербезпеки для дітей віком від чотирьох років через загрозу того, що їх можуть залучити до публікації сексуальних матеріалів в інтернеті. Програма, включає в себе інформування про матеріали з експлуатацією дітей, виготовлені ними самими, залицяння до дітей через розважальні онлайн-платформи та важливість нагляду дорослих за поведінкою дітей в інтернеті. Навчання проходять школярі, вчителі та батьки.

* * *
Instagram тестує функцію інформування про скріншоти зі stories

       Instagram теж долучає своїх користувачів до інформування про використання особистих світлин, для чого тестує нову функцію інформування про скріншоти зі stories. Користувачі, роблячи скріншот чиєїсь публікації, тепер отримують попередження, що наступного разу про це дізнається її автор.

* * *
Facebook Портал для батьків

       Нагадуємо, що соцмережа Facebook запустила в розділі Safety@Facebook Портал для батьків, який має допомогти їм навчити дітей безпечно користуватися соцмережами. На порталі представлено кілька розділів: перші кроки у Facebook, правила безпеки та окремо винесені «Поради для батьків» та «Поради експертів».

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей