Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Наші ювіляри

Наталія Семілєт,
директор ЦБС для дітей м. Миколаєва

Стендова презентація як одна з форм бібліотечної реклами структурних підрозділів ЦБС та аналізу їх діяльності

      Стендова презентація досягнень колективів ЦБС для дітей м. Миколаєва, що відбулась у центральній бібліотеці для дітей ім. Ш. Кобера та В. Хоменка, стала своєрідним підбиттям підсумків роботи дитячих бібліотек міста за звітний період. Треба зазначити, що наша ЦБС протягом останніх 5 років намагалась знайти нові форми звітності за рік. Це були і загальні збори з практичним і рекламним показом, і захист імідж-проектів, за якими бібліотеки працювали впродовж року, і презентації творчих майстерень колективів тощо. Як правило, всі ці форми переважно були вербальними, а візуальне розкриття мало чисто винятковий характер. І саме стенди дали змогу наочно розкрити особливості кожної бібліотеки-філії, зробити порівняльний аналіз, виявити особливості їх функціонування, дати об'єктивну оцінку за кінцевим результатом роботи; визначити головні і другорядні пріоритети, вистроїти їх в ієрархічному ключі, дотриматись діалогового характеру подачі матеріалу, виявити концептуальні проблеми і засоби їх вирішення.
      Бібліотеки-філії, використовуючи різні графіки, діаграми, таблиці, фото і відео матеріали, змогли максимально наочно представити свої бібліотеки. В оформленні стендів важливу роль відіграло художнє оформлення - колір, шрифт, "гра об'ємом" та ін. І те, що ми побачили в день презентації, перевершило всі наші очікування. Видовищний зал центральної бібліотеки, де проходила презентація, перетворився в експозиційний майданчик, на якому кожна бібліотека розгорнула свій презентаційний стенд. На них можна було побачити і чудову друковану продукцію, фотоальбоми, картини, театральні костюми, ляльки, вироби декоративно-ужиткового мистецтва, подаровані бібліотеці читачами, і ще багато-багато іншого. Всі 10 стендів мали свою "родзинку".
      Бібліотека № 2 представила у вигляді діаграм i графіків весь спектр послуг для своїх користувачів. Фото, сценарії, зразки театральних костюмів, "живий" Домовичок, що мешкає в бібліотеці, стали ілюстрацією діяльності як бібліотеки загалом, так і сектору масової роботи зокрема.
      Знайомство з роботою бібліотеки № 3  розпочиналось з перегляду відеоролика, а потім було представлено ще багато різного - від авторських малюнків і шаржів до масових заходів, буклетів та інформаційних афіш. До речі, ця бібліотека завжди вирізнялась новими формами комунікативного спілкування з читачами. Саме колишньому її працівникові Лютостанській Н.О. належать ідеї проведення книгодебатів, вікторин вдома, міні-опитувань, які досить повно було представлено під час презентації.
      Бібліотеку № 4, яка має 50-літню історію, презентував Кіт-вчений - "живий" логотип бібліотеки. Тільки ця бібліотека в ЦБС має свою власну валюту - "котобакси". Присутні мали змогу ознайомитись з роботою її структурних підрозділів - абонемента, читального та камінного залів, з цікавими напрацюваннями з організації сімейного читання, роботою лялькового театру. Досить солідно було представлено вичерпні тематичні прес-накопичувачі з пріоритетних напрямків діяльності бібліотеки.
      Бібліотека № 5 запросила на свій вернісаж, представлений 5 модулями:
* бібліотечно-інформаційне досьє бібліотеки;
* цифровий марафон;
* інформаційно-довідкова мозаїка;
* освітньо-дозвіллєвий калейдоскоп;
* дайджест додаткових послуг.
      Кожний із зазначених вище блоків ілюстрували "живі" картинки масових заходів, відео та фоторяди, авторські бібліографічні посібники малої форми. Достатньо повно було представлено додаткові послуги - консультативний центр "Малятко", ляльковий театр та ін. Працівники розкрили свої секрети і щодо налагодження партнерських відносин з громадськістю, депутатським корпусом, спонсорами та проведення фандрезингових кампаній. За 50 років свого існування ця бібліотека не тільки не втратила своїх читачів, але в сотні разів збільшила їх кількість, стала справжнім інформаційним центром мікрорайону.
      Бібліотека № 6 - одна з найбільших у системі - має розгорнуту структуру. Особлива гордість колективу - сектор масової роботи та його завідуюча Поточняк С.М. Вона ж і "язиката Хвеська", яка дуже артистично з гумором представила роботу своєї бібліотеки. Присутні ознайомились з багатьма наробками цієї бібліотеки. Стилізована фотоплівка з кадрами найбільш вдалих заходів, пелюстки незвичної квітки з переліком напрямків роботи, логотип - птах ЧІБІС (Читач І Бібліотека - Ідеальний Союз), рекламні буклети і проспекти, інформаційні накопичувачі - це неповний перелік матеріалів, представлених на їхньому стенді. Бібліотека дуже мріє про комп'ютер та Інтернет і "допомогли" здійснитись цій мрії читачі. Вони "відкрили" свій чат - на паркані: www.sabor.ru , де розмістили свої відгуки і побажання на адресу бібліотеки.
      Справжнім театральним бенефісом можна назвати презентацію дитячої бібліотеки №7. Завідуюча Кміта Л.І. у своєму моноспектаклі, поставленому за кращим класичним зразком, презентувала наочну популяризацію книги, показала уривки масових заходів. Особливо вразили присутніх її знання літератури та вміння володіти аудиторією.
Високий професіоналізм і творчість продемонструвала бібліотека № 8 , роботу якої було представлено 4 блоками, і кожний з них міг би претендувати на самостійну презентацію:
*"Наше кредо - культ читача" (з місії бібліотеки) - висвітлено індивідуальну роботу з читачами всіх вікових категорій;
* Бібліотека - центр освіти в мікрорайоні - робота з інформаційної підтримки тих, для кого бібліотека - інструмент освіти; діяльність консультативно-освітнього центру "Мальвіна", що готує малюків до школи;
* Створення інформаційного комфорту сім'ї - робота щодо реалізації комплексної програми "Мама. Малюк. Бібліотека" та діяльність сімейної літературної вітальні;
* Реклама бібліотеки та її послуг - фото і відео-демонстрація найбільш вагомих заходів (святкування 25-річчя бібліотеки, презентація програми, сімейні вечори).
      На сьогоднішній день тільки ця бібліотека має весь комп'ютерний комплекс: комп'ютер, принтер, сканер та ще й ламінатор. І не дивно, що саме стенд цієї бібліотеки був гарно прикрашений видавничою продукцією. А представляв присутнім презентацію "живий" логотип бібліотеки - Всезнайко.
      "Один в полі не воїн" - відоме всім прислів'я, але буває якраз і навпаки. Доказ тому - бібліотека № 9, де сьогодні працює лише один працівник. Зрозуміло, що без читацького активу, спонсорів просто не вижити. А без будь-яких новацій - не втримати читача. І одна з новацій цієї бібліотеки, це інформаційні "пресвалізи" з краєзнавства, які дуже зручні в користуванні, інформаційно повні, естетичні, і їх матеріал підлягає збереженню.
      Цікаво було представлено бібліотеку № 10. На невеликому стенді-вітрилі відображались основні напрямки діяльності бібліотеки, її місія, фото-вернісаж, рекламні матеріали. А оскільки ця бібліотека ділить своє приміщення з дитячим садком, не дивно, що "левова" частка її інформаційних матеріалів була присвячена сімейному читанню та ранньому розвитку дітей.
      Ще один позитивний приклад симбіозу дитячої бібліотеки і дитячо-юнацького центру - бібліотека № 11. Тематичні та інформаційні папки, довідкові архіви-накопичувачі, реклами-запрошення відвідувати бібліотеку - все це було на стенді. Новинка - інформаційна підтримка молодих мам, інформаційне партнерство з жіночими консультаціями та лікарнями.
      Презентація пройшла з успіхом. Під час її проведення в залі були присутні керівники галузі області, міста, представники органів влади. Зараз вже створюється комп'ютерний варіант стендів, щоб вони були доступними через мережу Інтернет, розповсюджувались у вигляді рекламних листівок, буклетів, бюлетенів, дайджестів. Стендова презентація стала і своєрідною формою підвищення кваліфікації, і навчання для всіх категорій бібліотечних працівників. Вона дала змогу не тільки помітно підвищити ефективність бібліотечної роботи, але й розвинути творчий потенціал як колективів загалом, так і кожного працівника зокрема.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей