Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Відкриття. Нововведення. Досвід

Лариса Лібіга,
головний методист по роботі з дітьми Херсонської ЦБС

Еколого-методичний центр у дитячій бібліотеці

«Жити щасливо й жити у злагоді з Природою — одне й те ж», — писав римський мислитель Сенека. На жаль, усе менше шансів залишається у людства на щасливе життя, якщо воно не змінить свого ставлення до навколишнього середовища. Тож і не дивно, що останнім часом зріс інтерес до екологічної літератури, екологічного виховання. Проаналізувавши підвищений попит до екологічної літератури, провівши анкетування як користувачів-дітей, так і організаторів дитячого читання, в Херсонській центральній міській бібліотеці для дітей зробили висновок про необхідність поглиблення та розширення роботи у цьому напрямі. Саме тому було прийнято загальносистемну «Програму діяльності міських бібліотек у напряму еколого-просвітницької роботи на 2004-2006 роки», у рамках якої на базі центральної дитячої бібліотеки методичним відділом створюється еколого-методичний центр для всіх дитячих і шкільних бібліотек міста. Його метою є вихід на якісно новий рівень роботи з формування екологічної свідомості користувачів; надання дитячій бібліотеці функції виховного та інформаційного центру з екологічної освіти. Першим кроком стало створення карткового, а пізніше і електронного банку даних, який містить відомості про державні та громадські дитячі організації, що здійснюють еколого-просвітницьку діяльність у місті; закони України з питань екології та природоохоронні програми міжнародних організацій; перелік навчальних закладів, які готують спеціалістів-екологів; відомості про екологічні проблеми Херсонщини, а також відкрито рубрику «Екологія в датах та подіях». Створено і тематичні картотеки «Екологічний календар», «Великі про природу» (висловлювання видатних особистостей про охорону довкілля), «Сценарії публічних заходів з популяризації екологічних знань для організаторів дитячого читання», «Все з екології та про екологію». Розпочалася робота над розділом електронного банку даних про установи, організації, заклади міста, що займаються природоохоронною діяльністю, та картотекою авторських заходів екологічної тематики, розробленими і проведеними працівниками міських бібліотек-філій. Впродовж останніх років центром також розроблено: консультацію «Екологія і діти»; цикл годин екоетики «Любити природу мало, її треба берегти»; методичні поради з популяризації екологічних знань через естетичне виховання, народознавство та краєзнавство. У роботу бібліотек-філій Херсонської ЦБС запроваджено День екологічних знань, проведення якого знайшло живий відгук у користувачів. Діти залюбки беруть участь у цікавих різноманітних тематичних заходах: «Чарівний світ рідної природи» (БФ №20); еко-шок «Озирнись! Зупинись! Поміркуй!» (БФ №17); екологічна гра «У царстві Флори і Фауни» (БФ №16); екологічний турнір «Знай, люби, бережи» (БФ №21); інформіна «Царство зелене усім нам відоме — зовсім воно не далеко від дому» (БФ №12) та ін.

У перспективі роботи центру — розробка екологічних освітніх програм разом з бібліотекарями ЦБС, інформування про діяльність природоохоронних і екологічних закладів та організацій, створення екологічного активу, випуск еколого-інформаційної газети, інформ-листа тематичних масових заходів у дитячих та шкільних бібліотеках міста. Говорячи про вже реалізовані задуми, не можна не згадати семінар «Екологоорієнтовна діяльність дитячих бібліотек», організований для працівників дитячих бібліотек та дитячих відділів ЦБС. Під час його проведення було надано консультацію «Екологічна діяльність дитячих бібліотек на сучасному етапі» та проведено прес-анонс «Світ природи в дитячій періодиці». Крім цього, до участі в семінарі запросили фахівців-екологів: Л.М. Василенко, керівника дитячої громадської екологічної організації «Ластівка»; Т.О. Коротку, методиста обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (ОЦЕНТУМ); О.Б. Свистович, інструктора обласного центру здоров’я. За програмою семінару відбувся і майстер-клас, на якому досвідом своєї роботи в екологічному центрі «Пролісок» поділилися бібліотекарі БФ №17. Всі учасники взяли участь в анкетуванні, предметом якого стала робота з популяризації екологічних знань у бібліотеках-філіях. Наступним кроком у реалізації програми діяльності еколого-методичного центру став загальноміський огляд-конкурс на кращий бібліотечний еколого-просвітницький захід «З любов’ю до рідного міста», на який від бібліотек-філій надійшли тематичні розробки та сценарії, різноманітні за формою та читацькою адресою. Переможцями конкурсу стали: ЦДБ з екологічною казкою «Пригоди Вовчика Васєчкіна в тридев’ятому царстві» і БФ №7 з «Пригодами в Таврійському краї», БФ №22 з екологічним асорті «Яка краса у нас навколо» та БФ №21 з екологічним бумерангом «Для природи і для себе».

Система активного розповсюдження екологічної інформації — важливий компонент діяльності бібліотек, і саме тому робота з розробки бібліографічних та вебліографічних посібників малих форм для різних груп користувачів проводиться постійно. За час роботи центру вже видано: «Про екологію для найменших» — рекомендаційний список художньої літератури для читачів молодшого шкільного віку; «Пізнавай цей світ щодня» — рекомендаційний список літератури для читачів середнього шкільного віку; «Екокалендар» — цикл закладок про значні екологічні дати; «Все про тварин в Інтернеті» — вебліографічна пам’ятка юного користувача; «Що читати з екології» — інформаційні списки для працівників дитячих бібліотек. Навчитися самим та навчити інших мислити «екологічно» — девіз дитячих бібліотек міста на сьогоднішній день. І починати таку роботу потрібно з дошкільного та молодшого шкільного віку, коли маленькі читачі з цікавістю розглядають яскраві енциклопедії з малюнками, тільки починаючи осягати ази екології.

На початку 2005 року на абонементі середнього та старшого шкільного віку центральної дитячої бібліотеки запрацювала «Природознавча вітальня», головною метою якої було знайомство читачів з цікавими, творчими, видатними людьми. У березні відбулася презентація вітальні «Торкнись природи серцем» для педагогів шкіл Суворовського району м. Херсона. Повідомлення про цей захід пролунало в ЗМІ, до кожної школи було надіслано щомісячний календар зустрічей. У квітні пройшла перша зустріч шанувальників природи з представниками екологічної дитячої організації «Ластівка». На подвір’ї бібліотеки до Міжнародного дня птахів влаштували свято «Крилаті просині довкілля», на якому учасники змагалися у різноманітних конкурсах та вікторинах. У тому ж квітні до молодших читачів завітала письменниця В.М. Нижеголенко і провела з ними літературну годину «Природа, талановито перелита в слово». Діти ознайомилися з творами, присвяченими казковій красі нашого південного краю, а бібліотека отримала в дарунок нові видання поетеси.

У травні в залі естетичної релаксації проходила творча виставка «Обереги любові, миру і духовності». Усі відвідувачі бібліотеки мали можливість милуватися зразками народної творчості, які були зроблені з насіння, квасолі, листя та квітів. Здивували дітей барви і різноманітність композицій та ще той факт, що, дякуючи талановитим рукам і натхненню Л.О. Яцушко, всі використані матеріали здобули у композиціях друге життя. Майстриня розповіла і про значення кожної рослини в житті українців. Напередодні літніх канікул читачі зустрілися з інструктором обласного Центру здоров’я та спортивної медицини, спеціалістом з питань природних методів лікування та оздоровлення О.Б. Свистовичем. Гість розповів про цілющі трави України та Херсонщини, про їх використання в медицині, технологію збору та заготовлення. Були представлені зразки найбільш розповсюджених лікарських трав.

Упродовж жовтня-листопада всі бажаючі мали можливість ознайомитися з творчістю В.І. Гончаренка — члена Спілки художників України. Експозиція його картин під назвою «Рідні обрії оживають в палітрі» була представлена у виставковій залі ЦДБ. Спілкуючись з читачами, художник розповів про роки своєї творчої праці, що його надихало на створення полотен, прокоментував і свої враження з приводу того, що сталося з природою за майже 20 років спостережень. У листопаді завітали до вітальні гості з музичної школи №1. Лунали музичні композиції відомих класиків, виконувалися народні та авторські пісні, у яких оспівуються квіти, пори року та велич і краса природи. Завершився календар подій нашої «Природознавчої вітальні» у грудні виставкою-акцією «Букет замість ялинки», яку було організовано спільно з громадською екологічною організацією «Ластівка». Новорічні букети, виконані дитячими руками з різноманітного матеріалу, вражали своєю неповторністю та казковістю і були не менш привабливі, ніж традиційні ялинки. Продовжується робота в «Природознавчій вітальні» і цього року. У програмі — зустрічі з флористом, кінологом, учнями та викладачами музичної школи та ін.

Багато уваги приділяється у бібліотеці створенню комфортного середовища — читач, потрапивши до бібліотеки, опиняється у царстві зелені, де кожна рослина привертає до себе увагу. Разом із читачами оформлено цікавий стенд «Фото. Фауна. Флора», на якому представлено фотографії дітей разом зі своїми чотириногими улюбленцями, і до кожної фотографії віршований коментар.

Активну роль в екологічній роботі ЦДБ відіграє бібліотечний театр книги «Ровесник». Взаємозв'язок літератури, музики, гри і театралізації надає емоційного забарвлення всім заходам. «Пригоди Вовчика Васєчкіна в тридев’ятому царстві», «Жаба-царівна» — ці вистави завжди користуються великою популярністю у глядачів. Під час дійства діти не тільки стають учасниками пригод, а й отримують корисну і цікаву інформацію. Колектив театру «Ровесник» був неодноразово нагороджений почесними грамотами за внесок у популяризацію екологічних знань серед дітей та молоді.

Більше 20 років у бібліотеці-філії №17 для дітей працює клуб «Пролісок» за участю обласного Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Бібліотека неодноразово виступала як база передового досвіду та впровадження нових бібліотечних еколого-просвітницьких форм роботи. У куточку екологічної культури «Кинемо природі рятувальне коло» діти отримують цікаву та корисну інформацію. Експозицію куточка вдало доповнюють тематичні полиці «На екологічній стежці» та «Загадковий світ тварин». Великим попитом користуються книги та періодичні видання з книжкової виставки-гри «Цікавий світ навколо тебе», яка пропонує виконання різноманітних завдань: написати про своє ставлення до природи, придумати й намалювати природоохоронні знаки тощо. Щорічно для читачів різних вікових категорій складаються рекомендаційні списки літератури: «У світі тварин», «Пернаті друзі лісів», «Мозаїка природи», «Дивосвіт природи» та ін.

Для більш плідного обміну інформацією і спільної роботи по популяризації екологічних знань бібліотекою-філією №17 налагоджено тісну координаційну роботу з Херсонським обласним Центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (ОЦЕНТУМ). З діяльністю Центру діти можуть ознайомитися у читальному залі бібліотеки, де представлено: «Звітні матеріали обласної дитячої екологічної акції «Жива вода», «Незабываемая Аскания-Нова», «Інформаційні бюлетені Українського товариства охорони птахів» та ін. Протягом року спільно проводяться різноманітні творчі акції: екологічний урок «Краса в довкіллі», вечір «Збережемо Землю голубою і зеленою», екологічна година «В гостях у лісі», еко-урок «Вода — трудівниця, вода — мандрівниця», турнір природолюбів «Знай, люби, бережи», свято «Зазирни у природу рідного краю», еко-гра «Краса землі моєї України». Колектив філії разом зі своїми читачами бере активну участь у міських акціях на захист природи «Птахи — наші друзі», «Посади дерево», «Букет замість ялинки» тощо.

Завданням екологічної секції «Зелена хвиля» у БФ №7 є проведення просвітницької роботи серед школярів, формування екологічної культури дітей та підлітків. Під час презентації цієї секції гостями бібліотеки були представники громадських дитячих екологічних організацій та координатор «Екологічної варти» Т.В. Гришко зі своїми вихованцями. Створення при книгозбірні такої секції допомагає поглибити знання читачів з екології та охорони навколишнього середовища, спонукає до просвітництва та виховання небайдужості до проблем збереження природи рідного краю, критичного мислення щодо стану довкілля. Користувачі 1-4 класів вчаться тут, як потрібно ставитися до братів наших менших, а, прочитавши «Екологічну абетку», пробують виконувати завдання, запропоновані на книжкових виставках та тематичних полицях. Для читачів-учнів 5-9 класів оформлено виставку-експозицію «Ця планета не тільки для вас». У читальному залі філії поповнюються новими матеріалами тематичні папки-досьє: «Дивокрай на Дніпрових схилах», «Збережемо тебе, Земля», «Природа — джерело життя нашого», «Печалі і надії Зеленого дому»; щоквартально видається експрес-бюлетень «Екологічний барометр Херсонщини»; розміщується актуальна інформація на тематичній полиці «Еко-освіта на захист природи». Серед вдалих публічних заходів філії — година екологічної грамотності «Доля рідної природи у твоїх руках», інтелектуальна гра «Світ навколо нас», конкурс екологічного плаката «Не завдавай шкоди природі», конкурси малюнків «Квіти — очі Землі», «Яка краса у нас навколо» та ін. Крім того, постійно проводяться огляди та бесіди за творчістю письменників-ювілярів, що пишуть про природу. Заслуговує на увагу і діяльність дитячого відділу БФ № 13 для юнацтва, який працює за цільовою краєзнавчою програмою, де, окрім популяризації історико-краєзнавчої літератури, передбачено роботу з екологічного краєзнавства. У бібліотеці накопичено великий інформаційний матеріал. Тематичні папки мають ксерокопії рукописів і документів, газетні та журнальні статті, присвячені природі рідного краю, заповідникам та охороні природного середовища. Постійними стали зустрічі користувачів бібліотеки з працівниками краєзнавчого музею міста, зокрема, зі старшим науковим співробітником природознавчого відділу музею М.М. Підгайним, на яких юні читачі знайомляться з тваринним і рослинним світом Херсонщини. Серед цьогорічних заходів особливо запам’яталися зустрічі з херсонськими письменницями К.М. Савченко та Н.В. Музикою, які пишуть про природу рідного краю. Було також організовано виставку дитячих робіт, що ілюстрували творчість поетес, розкриваючи красу природи. Розвиваючи екологічне краєзнавство, бібліотекарі філії намагаються через книгу, читання, акції на захист природи прищеплювати дітям любов до рідного краю, інформувати про екологічний стан природи Херсонщини.

Сьогодні екознання та екокультура мають бути невід’ємною частиною всебічно розвинутої людини, і досягти цього можна лише завдяки наполегливій просвітницько-виховній роботі.
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей