Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Донецька область

Л. Кудрина,
зав. бібліотекою-філією № 10 ім. С.Я. Маршака ЦБС для дітей м. Маріуполя

У пошуках формули успіху: клуби при бібліотеці
як дійова форма роботи з читачами

Потреба в активному відпочинку, обміні інформацією підказала ідею створення неформальних об’єднань при бібліотеках. Добре зарекомендували себе клуби за інтересами — неформальні об’єднання читачів, яких зближує спільний інтерес до теми, проблеми, літературного жанру тощо. Для того, щоб клуб працював успішно, а бібліотека стала справді привабливим центром, необхідною є співдружність захоплених спільними інтересами читачів і бібліотекарів. Таким спільним інтересом для читачів і фахівців бібліотеки-філієї № 10 ім. С.Я. Маршака ЦБС для дітей м. Маріуполь стала грецька культура. Чому саме грецька? Історично так склалося, що Маріуполь, Сартана та ще чимало містечок і селищ нашого краю пов’язані з грецькою культурою, бо вони були засновані греками-переселенцями та й досі є місцем їхнього компактного проживання. Греки відіграють важливу роль у суспільному житті нашого регіону. Державною та місцевою владою фінансуються та підтримуються ініціативи, що йдуть від представників національних меншин, схвалюються мовні, освітні і національні програми тощо. У селищі Сартана, де розташована наша бібліотека, поряд з греками (58,9%) живуть українці та росіяни. Отже робота бібліотеки націлена на сприяння збереженню самобутності та культурному розвитку всіх етносів, але, насамперед, греків. І в 2006 році поповнилася новими експонатами та книгами грецька зала бібліотеки «Античний лабіринт», де оформлено книжково-предметні виставки: «Сартана: шлях крізь віки», «Мариуполь, Мариуполь, слободские тупички», «Моя Еллада — Україна», «Прес-калейдоскоп «Очень просим, заходите к нам в “Античный лабіринт”!» та ін. Одним з джерел поповнення книжкового фонду бібліотеки новою краєзнавчою літературою є подарунки місцевих письменників. Так, після презентації нової збірки поезій «Ненаглядье мое» Анастасії Папуш, що мешкає в селищі Сартана та пише новогрецькою мовою, бібліотека отримала 5 прим. збірки з автографом авторки. Матеріали міської преси («Еліни України», «Приазовский рабочий», «Ильичевец»), які освітлюють етнографічну та фольклорну спадщину греків, збираються в краєзнавчих теках. З 5 по 8 квітня 2006 р. громадськість нашого міста відзначала 10-річчя Маріупольської грецької федерації. Цій події в бібліотеці було присвячено день краєзнавчої преси «На Азовській хвилі — грецькі автори», краєзнавчий перегляд-мандрівка «Золоте слово давньогрецької давнини», експрес-інформація «Мандрівка сходинками грецької цивілізації», історико-етнографічна гра «Джерело знань про античний світ».

Безперечно, гордістю бібліотеки, її візитною карткою є клуб «Еллада» для користувачів бібліотеки — учнів 5-6 класів, який існує вже 16 років (з 1990 р.), а це говорить про те, що він потрібний нашим дітям. У клубі є свій статут, девіз, визначені основні задачі, розробляються щорічні програми роботи. Щороку обираються рада клубу та редколегія стінгазети «Еллада». Засідання клубу проходять завжди в один і той же час. Двічі на місяць поспішають у бібліотеку талановиті та обдаровані діти, які співають, читають вірші грецькою мовою, грають у грецькому театрі ДК ім. Тамари Каци, беруть участь і перемагають в олімпіадах з грецької мови та літератури. Деякі члени клубу неодноразово побували в Греції та на Кіпрі. Своїми враженнями про визначні пам’ятки Греції вони діляться із своїми однолітками. Члени клубу відрізняються організованістю, вони вміють чітко та швидко працювати з літературою, намагаються все пізнати та якомога більше встигнути. Основа роботи клубу — багатосторонній обмін інформацією, який передбачає максимально повне використання бібліотечних фондів і вільне спілкування. Кожний член клубу почуває себе повноправним учасником дискусії. Всебічне обговорення, невимушена обстановка допомагає дітям розкритися, поділитися своїми знаннями. У клубі ми використовуємо різні форми роботи: бесіди за круглим столом, диспути, тести-вікторини, зустрічі, презентації літературних новинок. Інновацією 2006 року стала пошукова робота. Члени клубу отримали завдання — зібрати матеріал щодо традицій святкування Різдва Христова та Нового року в рідному селищі. Вони провели опитування всіх старожилів, зібрали та обробили казки, легенди, пісні про місцеві традиції, підготували цікаву святкову програму для бібліотекарів, вчителів і своїх близьких.

За давніми традиціями клубівці разом з іншими читачами беруть участь у щорічному святі Сартани «Мега Юрти» («Велике свято»), яке стало однією з найяскравіших подій культурного життя селища. Тепер воно проводиться як традиційний обласний фестиваль, куди з'їжджаються гості з інших грецьких сіл і, навіть, з Греції. Бібліотека до цього готується заздалегідь: оформлюється виїзний перегляд літератури «Слово предків», проводяться огляди краєзнавчої літератури, презентації книг, години мистецтва. Члени клубу обов’язково випускають читацьку стінгазету «Еллада». Теми наступних засідань підказані, як правило, літературними датами, подіями в житті країни та рідного селища, або членами клубу. Ми можемо сказати, що в клубі склалася творча атмосфера. Обмін думками про прочитане, побачене, пізнане сприяє виробленню художнього смаку, вмінню гарно говорити, чітко висловлювати свої думки. Випускники нашого клубу можуть самостійно оцінити значення тієї чи іншої події, творчість письменника чи поета тощо.

Останніми роками спостерігається надзвичайний сплеск інтересу до грецької культури, і саме бібліотека ім. С.Я. Маршака разом з іншими закладами культури селища спрямовує свої зусилля на підтримку цього інтересу.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10.04.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей