Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Донецька область

І. Чаус,
зав. інформаційно-бібліографічним відділом ЦМДБ ЦБС для дітей м. Маріуполя

Інформаційно-бібліографічне забезпечення навчального процесу
в ЦБС для дітей м. Маріуполя

Як відомо, інформація — це найцінніше, що є в світі, тому всім аспектам інформаційно-бібліографічного обслуговування в ЦБС для дітей м. Маріуполя завжди приділяється особлива увага. Інформаційно-бібліографічне обслуговування здійснюється в ЦБС за річним планом під методичним керівництвом ІБВ — інформаційно-бібліографічного відділу та має на меті збір і накопичення інформації, інформаційну підтримку навчального процесу, популяризацію краєзнавства, розповсюдження інформаційної культури, вивчення та впровадження інновацій і комп’ютерних технологій.

Інформаційно-бібліографічне обслуговування в ЦБС проходить у традиційній формі — користувачам надаються книги, журнали, газеті. За браком необхідної інформації — проводиться пошук у мережі Інтернет (найчастіше — за запитом користувачів ЦМДБ ім. М. Горького). Так, у 2005–2006 рр. у мережі Інтернет було виконано 19 довідок щодо професійної діяльності користувачів, про законодавчі акти — 4, за особистими запитами — 4. Звернення до Інтернет надає можливість оперативно виконати запит користувача та отримати текстову інформацію. У процесі інформаційного обслуговування особлива увага надається забезпеченню інформаційної підтримки навчального процесу. Так, тематика методико-бібліографічних матеріалів різних форм, розроблених інформаційно-бібліографічним відділом (ІБВ) для бібліотек ЦБС, майже цілком пов’язана з навчальним процесом школярів, а також з актуальними темами і датами: 60-річчя Великої Перемоги, 20-річчя Чорнобильської трагедії, 190-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка тощо.

У зв’язку зі збільшенням кількості краєзнавчих запитів користувачів та включенням краєзнавства у шкільну програму ІБВ та бібліотеки ЦБС надають цьому напрямку великого значення, забезпечуючи довідково-бібліографічну та інформаційну підтримку. У 2004 р. ІБВ організував проведення дводенного семінару з краєзнавства «Робота дитячих бібліотек м. Маріуполя за Програмою розвитку краєзнавчого руху в Україні» для керівників структурних підрозділів ЦБС на базі бібліотеки ім. С.Я. Маршака. У перший день семінару, який проходив у селищі Сартана (бібліотека-філія № 10), учасники відвідали краєзнавчий музей. Під час екскурсії вони ознайомились з історичним минулим та культурою греків-переселенців із Криму, з їхнім сучасним побутом та літературою. Акцент на семінарі було зроблено на консультації: «Виховання почуття малої Батьківщини у підлітків» (викладач історії з Морського ліцею С.І. Тафінцев), «Програма розвитку краєзнавчого руху в Україні та її реалізація у роботі бібліотек ЦБС для дітей м. Маріуполя» (зав. організаційно-методичним відділом МЦДБ Н.М. Тюхай), «Традиції та інновації у краєзнавчій роботі бібліотек ЦБС для дітей м. Маріуполя» (зав. інформаційно-бібліографічним відділом МЦДБ І.В. Чаус).

Після семінару за ініціативи І.В. Чаус розпочалась пошукова робота дитячих бібліотек зі збору даних про краєзнавчі об’єкти, що мають історичне, архітектурне, художнє значення. Це пам’ятники, меморіальні дошки, площі міста, парки. На кожний вибраний в своєму районі краєзнавчий об’єкт бібліотека-філія заводить теку, в яку складають різні матеріали: облікову картку з описом об’єкта, фотографії об’єкта, ксерокопії статей з краєзнавчих збірників та преси, уривки з художніх творів, обов’язково — вірші та інші матеріали на дану тему. Завершує теку бібліографічний список. Як приклад, на семінарі були запропоновано дві теки, оформлені І.П. Чаус: історична «Забуттю не підлягає» та природознавча «На зустріч з зеленим другом». Матеріали краєзнавчих тек використовуються у проведенні масових заходів відділом обслуговування користувачів молодшого шкільного віку ЦМДБ ім. М. Горького. Розпочата робота — інноваційна. Завідуючі бібліотеками ЦБС активно долучились до збору краєзнавчої інформації: було зібрано багато матеріалів та оформлено краєзнавчі теки з описом 9 пам’ятників міста, 4 вулиць, 3 найстаріших дерев міського саду — з фотографіями, ксерокопіями, віршами, бібліографічними списками. Завідуючі бібліотеками-філіями ЦБС: № 2 Пономарьова Г.Л., № 1 Мануїлова Л.Ф., № 3 Філімонова Н.М., № 10 Кудрина Л.В. відвідали краєзнавчі музеї, «занурилися» у їх архіви; зустрілися з журналістом С.І. Гольдбергом і з маріупольським поетом П. Бессоновим та отримали авторські примірники книг; побували у своєму мікрорайоні на відкритті меморіальної дошки льотчикам 9 Гвардейської авіадівізії. Філімонова Н.М. встановила творчі зв’язки з краєзнавчим музеєм м. Катеринбурга (Урал), відвідала могилу льотчика-випробувача, Героя Радянського Союзу Г.Я. Бахчиванджі, зібрала багато краєзнавчого матеріалу для майбутнього бібліотечного музею та написала статтю «Благодарные чтут потомки» у міську газету «Приазовський робочий». Таким чином, усі дитячі бібліотеки зробили свій творчий внесок в інформаційно-бібліографічне забезпечення краєзнавчих запитів користувачів, масових заходів краєзнавчої тематики, краєзнавчих виставок тощо як доповнення до краєзнавчих довідників, в яких недостатньо висвітлено цей матеріал.

У 2006 р. І.В. Чаус випустила краєзнавчий альбом «Улицы города», в який увійшла інформація про 11 вулиць м. Маріуполь, названі на честь героїв-учасників Великої Вітчизняної війни. Про кожну вулицю є історичні дані, фотоілюстрації, відомості про пам’ятники та меморіальні дошки, фотопортрети героїв, спогади про них, вірші, а на завершення — бібліографічний список книг, збірників та періодичних видань. У цілому альбом, як і було заплановано, — це інформаційне забезпечення численних краєзнавчих запитів користувачів та проведення масових заходів в ЦБС для дітей, яким можна користуватись як традиційною книгою-альбомом, так і її електронним варіантом. Усі розробки ІБВ було апробовано у відділах обслуговування ЦДБ ім. М. Горького, а потім запропоновано для використання бібліотекам-філіям ЦБС для дітей, шкільним бібліотекам, міським дитячим клубам, краєзнавчим музеям, міському телебаченню та ін.

Найважливішими напрямками інформаційно-бібліографічного обслуговування в ЦБС є формування інформаційної культури користувачів та популяризація бібліотечно-бібліографічних знань. З метою створення системи візуального орієнтування користувачів у лабіринтах ДБА І.В. Чаус розробила цикл інформаційних бесід «Твій бібліокомпас» з правилами пошуку необхідної інформації за допомогою ДБА та корисними порадами читачам дитячих бібліотек — учням 5-9 класів. Кожний такий випуск зроблено за допомогою комп’ютера (набір і оформлення Чайковської Л.Г.) у вигляді брошури з кольоровими ілюстраціями та схемами, а ненав’язлива форма у режимі «запитання-відповідь» сприяє заохочуванню користувачів до самостійного пошуку.

У 2006 р. було заплановано випуск пам’ятки «Якщо ти звернувся до СКС ...» та схему пошуку по СКС для користувачів бібліотек ЦБС. Впродовж багатьох років ІБВ готує і видає різні за формою методично-бібліографічні матеріали (до бібліотечних занять, днів бібліографії та інформації тощо) для бібліотек ЦБС на допомогу розповсюдженню інформаційної культури серед користувачів. Ці матеріали спочатку апробуються у МЦДБ ім. М. Горького, а потім передаються у бібліотеки ЦБС. Вагомий внесок у розповсюдження інформаційної культури разом із ІБВ зробили сектор періодичних видань МЦДБ ім. М.Горького та бібліотека-філія №6 ім. В.В. Маяковського ЦБС. Вони — активні учасники бібліографічного конкурсу «Бібліографічні горизонти ХХІ ст.», організованого ОДБ ім. С.М. Кірова м. Донецька, в якому Маріупольська ЦБС для дітей була визначена переможцем у номінації «За кращий бібліотечний урок», а переможцем у номінації «За творчий пошук» — бібліотека-філія № 1 ім. О.С. Пушкіна. На конкурс ними було підготовлено: сценарій подорожі за сторінками технічних журналів «Мандруємо у світ техніки»; театралізоване свято за сторінками дитячих журналів «В каменном царстве и журнальном государстве»; інформаційно-рекламній буклет дитячої бібліотеки ім. В. Маяковського; театралізоване дійство до дня журналу «Юный художник» та ін. Усі розробки було розтиражовано для дитячих бібліотек ЦБС. Використання комп’ютера з його можливостями для сучасного яскравого та якісного оформлення дає змогу іншим дитячим бібліотекам-філіям скласти та випустити власні бібліографічні посібники «малих» форм з актуальної тематики або за запитами користувачів. Протягом 2004-2006 рр. ці бібліотеки спільно з ІБВ видали багато тематичних бібліографічних списків.

Кожна з дитячих бібліотек ЦБС в інформаційно-бібліографічному обслуговуванні «має своє обличчя»: ІБВ — методичне забезпечення всіх аспектів бібліографічної справи; сектор періодичних видань ЦДБ ім.М. Горького — активний учасник бібліографічних конкурсів, автор розробок театралізованих дійств з періодики; відділи обслуговування ЦДБ ім. М. Горького — база випробування розробок ІБВ, міцні зв’язки з телебаченням, участь у щотижневих телепередачах «Клас» українською мовою, театралізовані масові заходи; бібліотеки-філії № 1, № 2 — авангард ЦБС для дітей впродовж 30 років у розповсюдженні інформаційної культури; бібліотека-філія № 1 — перша в ЦБС створила бібліотечний музей О.С. Пушкіна, щорічно проводить презентації нових книг, журналів, у т.ч. краєзнавчих; бібліотека-філія № 3 — найактивніша в краєзнавчому пошуку, заклала основу для майбутнього бібліотечного музею Героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Г.Я. Бахчиванджі; бібліотека-філія № 4 — перша у ЦБС організувала ляльковий театр «Буратіно», проводить бібліотечні уроки у формі лялькових вистав; бібліотека-філія № 6 — найактивніша в бібліографічних конкурсах, укладач бібліографічних списків у електронному варіанті, щорічно проводить Тиждень преси — інноваційну розробку ІБВ; бібліотека-філія № 7 — база впровадження розробки ІБВ «Чеховские чтения», активний учасник краєзнавчого пошуку; бібліотека-філія № 8 — майстер налагодження міцних контактів з міським телебаченням (ТВ-7) з метою інформації та реклами бібліотеки; бібліотека-філія № 9 — база впровадження інновації — розробки ІБВ «Літературний пошук», співробітництво зі ЗМІ (газетами «Ильичевец», «Приазовский рабочий»), з міським телебаченням, активний популяризатор краєзнавства; бібліотека-філія № 10 — база краєзнавчої інформації з історії та культури греків Приазов’я, міцні творчі зв’язки із музеєм селища Сартана.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей