Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Запорізька область

Ольга Башкатова,
директор Запорізької ОДБ «Юний читач»

Розвиток краєзнавчого потенціалу у сучасному інформаційному просторі

Виховання патріотизму, любові до рідної мови, поваги до культурного надбання минулих поколінь нерозривно пов’язане з вивченням історії рідного краю. Тому у формуванні духовної культури і національної самосвідомості підростаючого покоління значне місце займає популяризація краєзнавчих знань. Оволодіння ними допомагає молодій особі довідатися про свої корені та відчути відповідальність як перед минулим, так і перед майбутнім. Важливу роль у відновленні історичної пам`яті відіграють бібліотеки для дітей, які формують особистість на ґрунті історії, природи, культурних цінностей краю, популяризуючи краєзнавчі документи засобами бібліотечної роботи. Дитячі бібліотеки Запорізького краю позиціонують себе, перш за все, як інформаційні, культурно-просвітницькі і, певною мірою, виховні та дозвіллєві центри, а також як хранителів історії та славних багаторічних традицій рідного краю. Першочерговим завданням бібліотечного краєзнавства ми вбачаємо виявлення, збір, вивчення, збереження та надання користувачам друкованих і недрукованих матеріалів про край, забезпечення населення регіону бібліографічною інформацією про ці документи як у цілому, так і диференційовано — за читацькими інтересами.

Враховуючи нагальну необхідність удосконалення та посилення краєзнавчої роботи, 2003 р. з ініціативи адміністрації бібліотеки в її структуру введено краєзнавчий відділ, до інформаційно-довідкової бази якого ввійшли книги, місцева періодика, краєзнавча картотека, архів (близько 40 фактографічно-тематичних тек з добірками літературно-критичних матеріалів). Нині розпочато роботу зі створення спільного банку краєзнавчої інформації ОДБ «Юний читач» і обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, яка ведеться у тісній співпраці з місцевими краєзнавцями, письменниками, музейними працівниками, представниками дитячих установ і громадських об’єднань. Основу документальних ресурсів з питань краєзнавства складають книги з історії, природи, етнографії та археології. До речі, активну участь у поповненні цієї частини фонду беруть краєзнавчі організації, відповідні громадські об’єднання, відомі особистості краю: Запорізький обласний краєзнавчий музей, Національний заповідник «Хортиця», Культурний центр «Хортиця», Запорізька обласна інспекція з охорони пам’яток історії та культури, археологічна лабораторія Запорізького національного університету, асоціація «Екологічна освіта» та громадська організація «Нова археологічна школа» при Запорізькому обласному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді, письменники. Цінним доповненням до книжкового фонду стали відеоматеріали з питань краєзнавства, зібрані працівниками відділу на основі циклів передач на обласному телебаченні, зокрема «Город Z. Год ...» (ТРК «Алекс») про різні періоди історії нашого міста; «Жизнь запорожских людей» (ТРК «Алекс») про видатні особистості нашого краю; «Мій рідний край» (ТРК «Запоріжжя») про визначні пам’ятки природи та історії краю (о. Хортиця, заповідник «Кам’яні могили», «Старобердянське лісництво», «Мамай-гора»); «Визволителі» (ТРК «Запоріжжя») про учасників визволення Запорізької області від німецько-фашистських загарбників. Такий багатий матеріал дає нам змогу проводити ілюстровані масові заходи, тобто не тільки супроводжувати їх книжковими виставками, оглядами книг і статей, але й демонструвати документальні та науково-популярні фільми. Адже дітям цікаво не просто послухати, наприклад, як будувався Дніпрогес, яким він був, коли його зруйнували під час Великої Вітчизняної війни, а ще цікавіше — побачити це на власні очі.

З введенням у школах курсу поглибленого вивчення історії, географії, екології, літератури рідного краю бібліотека особливу увагу приділяє наданню допомоги вчителям у викладанні та вивченні цих предметів. У краї діє обласна «Програма охорони та збереження нематеріальної культурної спадщини на 2005-2008 рр.», розроблено програму «Бібліотека — центр краєзнавчої інформації». Ці програми передбачають реалізацію найбільш актуальних завдань: пропаганду історичних та культурних традицій українського народу, формування історичної свідомості та національної гідності читачів-дітей; виховання у дітей почуття любові до свого краю, духовності та моральності.

Завдяки партнерським зв’язкам дитячих бібліотек з архівами та музеями, з будинками дитячої та юнацької творчості, з громадськими організаціями, літературними об’єднаннями, театрами, навчальними закладами бібліотечне краєзнавство стає все ефективнішим у сучасному інформаційному просторі. Своє завдання у передачі краєзнавчих знань дитячі бібліотеки області виконують двома шляхами: безпосередньо — через залучення до участі у масових заходах літераторів, митців, екологів, істориків, відомих і невідомих людей, які займаються краєзнавчою роботою, тобто знання передаються «з рук в руки»; опосередковано — через популяризацію краєзнавчих документів, що знаходяться у фонді бібліотеки.

Як доводить практика, бібліотечному краєзнавству притаманні комплексні форми популяризації знань з одночасним використанням різних методів (ігрового, діалогового, розповідного, візуального) і співпраці з багатьма установами та організаціями, що пов’язані з краєзнавством. Провідне місце займає вивчення історії рідного краю, патріотичне виховання читачів-учнів, чому слугують тематичні досьє («Події і люди в житті краю», «Друковані подорожі в давнину», «Запорожжя пам`ятає»), уроки краєзнавства («Шануй чуже, своє люби і дорожи своїм»), подорожі у часі з використанням відеофільмів, давніх фотографій, архівних матеріалів («Із глибини віків», «Колись було так»), краєзнавчі години («У кожного любов своя і свій найкращий край», «Легенди Запорізького краю»).

Значну увагу ми приділяємо особливостям розвитку природничо-заповідної справи в області, популяризації екологічних знань і природознавства шляхом організації виставок-панорам «Заповідні куточки Запорізької землі», «Зелена мережа Запоріжжя», екологічних вікторин «Запоріжжя чарівна перлина», екологічного лото «І пахне квіт, де народився», інформаційного супроводу пізнавального конкурсу «Знай свій край — знай Україну» оголошеного обласною газетою «Запорізька Січ».

Популяризуючи культурну спадщину традицій, звичаїв народів, що проживають на території Запорізької області, ми проводимо краєзнавчі години («Тут все священне, все твоє, бо зветься краєм рідним ...», «Місто, народжене «форштадтом»), години цікавих повідомлень («Під одним небом», «Культура і освіта у дореволюційному Олександрівську»). Ще одним важливим напрямом краєзнавчої діяльності є поширення творчості місцевих письменників та різних видів і жанрів мистецтва (живопису, театрального, музичного, декоративно-ужиткового тощо). Серед розмаїття заходів — виставка-вернісаж «Прекрасне живе вічно», цикл зустрічей «Багата талантами рідна земля», ерудит-лото «Прекрасне поруч». Безперечно, позитивну роль в якісному забезпеченні потреб користувачів краєзнавчого відділу відіграє захопленість співробітників історією рідного краю. Вони, до речі, беруть участь в археологічних експедиціях на Мамай-гору (унікальний могильник на березі Каховського моря) та допомагають читачам організовувати подорожі на о. Хортиця з відомими краєзнавцями К.І. Сушком, В.П. Супруненком, Ю.А. Віліновим, М.А. Остапенком.
Як головна дитяча бібліотека регіону наша книгозбірня, сприяючи розвитку краєзнавчого потенціалу бібліотечних установ, суттєвого значення надає методико-бібліографічному забезпеченню даного напряму діяльності. Слід відмітити позитивну роль у системі методичного забезпечення, тісну співпрацю в організації керівництва діяльністю бібліотек регіону трьох обласних бібліотек. Особливо важливими стали спільні надбання в дослідженні історії розвитку та становлення бібліотечної справи у Запорізькому краї. Результати вивчення минулого дитячих бібліотек області висвітлювалися на обласних краєзнавчих читаннях, які традиційно проводяться на базі Бердянської міської ЦБС, а також у ході обласної науково-практичної конференції «Історія бібліотечної справи на Запоріжжі», обласних семінарів «Бібліотеки для дітей у контексті розвитку сучасного краєзнавства», «Молодь і Запорізький край: аспекти бібліотечного обслуговування», «Краєзнавча робота: витоки, напрями діяльності, пріоритети та перспективи розвитку». Активною і плідною є видавнича діяльність ОДБ «Юний читач» з питань краєзнавства на допомогу мережі дитячих бібліотек. Це і методичні рекомендації, і матеріали з досвіду роботи, і сценарії масових заходів, і організаційна документація. Наприклад, методико-інформаційні матеріали з циклу «Штрихи до портретів знаменитостей Запоріжжя, «Методичні поради щодо популяризації творів письменників рідного краю», матеріали з досвіду роботи з циклу «Кращий сценарій року».

Новий час ставить перед бібліотеками нові завдання. Користувачі чекають від нас нових послуг, нових можливостей. Тому ми намагаємося чітко окреслити перспективи розвитку краєзнавчого потенціалу в області, зробити дитячі бібліотеки місцем спілкування ентузіастів краєзнавства, об’єднати зусилля дітей і дорослих у формуванні почуття любові до рідного краю, гордості за нього.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей