Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Український посуд

     У кожній українській хаті посуд вважався справжнім скарбом і набував особливої магічної сили оберега. Кожна макітра, горщик, миска чи полумисок готові поділитися своїми таємницями. У нашій світлиці можна відчути це — торкнувшись стародавнього посуду. Його виготовляли власноруч із глини. Їжа, яку готували в глиняному посуді, була дуже смачною, бо глина гарно зберігає як тепло, так і прохолоду. Проціджували молоко у глиняні глечики — гладущики (гладушки) або в низенькі кулеподібні ринки, в яких ще зберігали сметану й масло. Посуд для печі був переважно із глини або металевий. Це різноманітні горщики, середньої величини горнці та зовсім невеличкі горнятка. Індивідуальних мисок не було — вся сім'я їла з однієї миски, але кожний мав свою дерев'яну ложку зі спеціальною поміткою. Ложки були з довгою пласкою в кінці й п`ятигранною в основі ручкою та яйцеподібним черпаком. Форми простих і полив'яних мисок були різноманітними. Прості миски були більш глибокими, полив'яні значно меншими і не такі глибокі. Побутували також розмальовані глиняні полумиски, які використовувалися тільки на свята, а весь інший час зберігалися на полиці чи в миснику. Були у вжитку також дерев'яні прості нерозмальовані тарілки. Розкладали їжу варехами або ополонниками. Пили з глиняних горняток або дерев’яних кухлів. Попри те, що посуд був простим, його прикрашали розписом, вкладаючи в кожну рисочку найтепліші думки. Окремі символи являли собою побажання достатку, родючості, життя. Хвиляста лінія на шийці горщика або глечика символізувала заклинання: «Нехай цей посуд завжди буде повен!». А купуючи, обов’язково слухали, що «говорить» посуд.

     Майстри-гончари стверджують, що горщики є символом життя. Роздивляючись глиняні вироби, можна побачити дуже рідкісний експонат – глиняну широку миску, що застосовували для проціджування рідини, сиру або перетирання варених овочів. Це — цідилок, цідильник, дірчава миска, сировка. Найбільш розповсюджена назва друшляк, виготовляли їх найчастіше, як і миски, з червоної глини. За давніх часів не мали такого різновиду посуду, як сьогодні. Попри це, були деякі незвичні посудини та ємності. Дізнатися більше можна завітавши до відділу мистецтв.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей