Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Літературно-музична феєрія «Той блажен, хто споживає праць своїх достойний плід»

     Хай прикладаються прочани
     До переляканих ікон,
     Хай прорікає Первозванний
     Царів, панів, корону й трон, –

     Та з палицею пілігріма
     У нові села й городи
     Прямує тінь неутолима
     Григорія Сковороди.

     Учні третіх класів завітали на захід, присвячений 300-річчю від дня народження славетного просвітника і поета – Григорія Сковороди. Глядачі дізналися про дитячі роки майбутнього байкаря та мандрівного філософа, про те, як почалося навчання малого Гриця.

     Тематичний випуск бібліотечного проєкту «Твори і Творці», який присвячений Г. Сковороді, показав, яким непростим, але захопливим був шлях від сільського хлопчиська до відомого на увесь світ українця.

     Літературно-музична феєрія «Той блажен, хто споживає праць своїх достойний плід» познайомила глядачів із поетичною творчістю цього видатного українця. Одну із поезій митця виконали читачі та заодно актори дитячої студії лялькового театру «Бібабо» – Соломія Василенко та Марія Рижкова.

     Діти погодилися, що вірші Григорія Савича і сьогодні відгукуються у серці, є актуальними і болючими.

     Нам відомо, що такі потужні митці, як Тарас Шевченко та Іван Котляревський вважали Сковороду своїм учителем. Та його слова, спосіб життя і цінності надихають не тільки дорослих митців, а й дітей-поетів, які також присвячують свої вірші українському філософу та педагогу. Створену Аліною Назаренко поезію «До Григорія Сковороди» виконала читачка-учасниця театру «Бібабо» – Милослава Дудник. Також зі сцени лунали вірші учня 11 класу Євгена Пономаренка.

     Він ішов землею й бачив Бога,
     Час летів невтримно, як вода...
     Хто й коли повторить ту дорогу,
     Що її обрав Сковорода?
     Він ішов землею, наче храмом,
     З великоднім світлом у душі.
     Місяць гострий ріг об ніч надламував
     Й осипав тим сріблом спориші.
     Скрипка й посох. Біблія й сопілка,
     Ось і все, що він надбав за вік.
     Тільки не зітхайте тяжко-гірко –
     Він таки щасливий Чоловік.

     На літературно-музичну феєрію до 300-річчя від дня народження Г. Сковороди завітали вихованці Київської дитячої школи мистецтв Стефана Турчака. Сологуб Мирослава заспівала українську народну пісню «Чом, чому, земле моя…». Також юна скрипалька виконала композицію «Українська пісня». Особливо сподобалася дітям-глядачам варіація на тему народної жартівливої пісні «Ой, що ж то за шум учинився», яку виконав Іван Клюй (скрипка).

     В історії кожного народу серед її великих творців є особистості та імена, які оповиті невмирущою любов’ю та славою. Таким є постать Григорія Сковороди, мудрість якого ми намагаємося розгадати вже три століття. І саме такі особистості здобули для України та українців належне визнання та пошану серед світової спільноти. Вони формують обличчя її історії.

     Постать Григорія Сковороди приходить до нас із пророчими посланнями крізь три століття. Його афоризми, його спосіб життя дають нам алгоритм дій і вчинків, щоб духовно не зламатися у сьогоднішніх реаліях. А його твори надихають і підтримують у важкі часи, дарують сили та стійкість.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 6/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей