Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Пропустить Навигационные Ссылки.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві


Заняття 44. Бібліографічний опис картографічних видань

         У фондах бібліотек одночасно з текстовими, електронними, нотними, образотворчими виданнями наявні і картографічні, які вирізняються серед інших видів друкованої продукції.
         Чинний стандарт «ДСТУ 3017:2015. Видання. Основні види. Терміни та визначення понять» характеризує картографічне видання як «видання, більшу частину обсягу якого займає картографічне зображення». Відповідно різновидами картографічних видань за знаковою природою інформації є:
         • атлас – картографічне чи образотворче видання, що містить об'єднані загальною темою карти (мапи) або зображення. Атлас може бути анатомічним, астрономічним, ботанічним, географічним, зоологічним, лінгвістичним, медичним тощо. А за матеріальною конструкцією – книжковим чи комплектним виданням.
         • карта, мапа – картографічне аркушеве видання, що містить зменшене, побудоване в картографічній проекції узагальнене й виконане у певній системі умовних познак зображення поверхні Землі, іншого небесного тіла чи позаземного простору з розміщеними на них об'єктами реальної дійсності. За різними класифікаційними ознаками розрізняють карти топографічні, тематичні, спеціальні тощо.
         Для ідентичності опису картографічних видань використовуються чинні стандарти:
         • ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання;
         • ДСТУ ГОСТ 7.80:2007. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні вимоги та правила складання;
         • ДСТУ 3582:2013. Інформація та документація. Бібліографічний опис. Скорочення слів і словосполучень українською мовою. Загальні вимоги та правила;
         • ДСТУ 7093:2009. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Скорочення слів і словосполук, поданих іноземними європейськими мовами.
         Об’єктом бібліографічного опису картографічних видань є документ у цілому, включаючи картографічне зображення та супровідний матеріал: окрема карта/атлас, рельєфна карта, глобус, сукупність карт (багатоаркушева карта, серія карт тощо), окремий аркуш багатоаркушевої карти/атласу, окремий том/випуск багатотомного атласу тощо. Основні елементи опису подаються мовою оригіналу, окремі елементи опису наводяться на мові, прийнятій для створення бібліографічних записів у бібліографуючій установі.
          Головними джерелами інформації для бібліографічного запису є:
         - для карт – титульна сторінка (за наявності); картуш (спеціальна рамка); відомості на верхньому, нижньому, бічних полях карти; зворотний бік аркуша карти; елементи оснащення карти (таблиці, текст та інші відомості на місцях, не зайнятих картографічним зображенням); випускні дані; картографічне зображення; додатки до карти; джерела поза виданням;
         - для атласів – джерела, перераховані вище, і додатково: відомості на картах атласу та покажчик географічних назв.
         Бібліографічний опис картографічних видань має свої особливості.
         У бібліографічному записі картографічних видань у підполі 245$hФізичний носій (формат MARC21) проставляється загальне визначення матеріалу – <[Карти]>.
         Наприклад,
         <Світ. Кліматичні пояси та області [Карти] >
         <Україна [Карти] : населені пункти>
         Для картографічних документів, які мають конкретну територіальну ознаку, опис може бути доповнений територіальним заголовком. Наприклад: <Україна. Київська область>; <Коростенський район (Житомирська область)>; <Африка (північна)>.
         Основна назва формується на основі джерела опису. Хоча відомості, що відносяться до назви, є факультативним елементом, але якщо основна назва є недостатньо інформативною, їх вміщують у заголовку запису. Наприклад: <Атлас світу>; <Фізична карта півкуль>; <Адміністративна карта України>; <Україна. Рослинний та тваринний світ>; <Україна. Адміністративний поділ та історико-етнографічні землі>; <Карпати : туристична карта-схема>; <Київ : карта для автомобіліста>.
         Для бібліографічного опису картографічних видань специфічною є зона математичної основи. Вона може відображати наступні елементи опису: чисельний масштаб, іменований масштаб, графічний масштаб, картографічна проєкція, координати тощо.
         Чисельний масштаб – обов’язковий елемент бібліографічного запису. Слово «масштаб» в описі не наводять. Наприклад, <. – 1:25 000>; <. – 1:1 000 000>.
         Якщо окремі частини карти дані в двох різних масштабах, у записі потрібно вказувати обидва: <. – 1:20 000, 1:100 000>.
         Якщо один масштаб у виданні переважає або всі масштаби різні, у бібліографічному записі можна зазначити: <. – 1:1 000 000 [та ін.]>; <. – [Масштаби різні]>.
         Чисельний масштаб, що не вказаний у виданні, по можливості встановлюють та вказують у квадратних дужках: <. – [1:200 000]>; <. – [Біля 1:2 800 000]>.
         Відомості про відсутність масштабу допускається не наводити або вказувати за формою: <. – [Без масштабу]>; <. – [Масштаб невідомий]>.
         Масштаб зоряних карт наводять у тому вигляді, як він вказаний у виданні, із зазначенням слова «Масштаб» або його еквівалента на інших мовах. Наприклад: <. – Масштаб 2 год. у 4 см>; <. – Scale80 мм per1?>; <. – Масштаб 1,5 мм = 1?>.
         Зона кількісного (фізичного) опису складається з відомостей про кількість сторінок, аркушів у виданні, кольорове оформлення, особливості матеріалу, додаткові матеріали, вміщені на карті тощо. У відомостях про обсяг у підполі 300$aОбсяг (для формату MARC21) для картографічних матеріалів зазначають загальну кількість карт, а в круглих дужках вказують загальну кількість аркушів документа. Для карт на одному аркуші пагінацію не наводять. Наприклад: <. – 1 к.>; <. – 1 к. (4 л.)>; <. – 3 к. (1 л.)>.
         Відомості про зовнішню характеристику вказують у підполі 300$bІлюстрації/тип відтворення (для формату MARC21). Кількість кольорів виокремлюють знаком двокрапка (:). Якщо кольорів більше трьох у бібліографічному записі зазначють: <кольор.>. Якщо документ створено не на папері, а на іншому матеріалі (тканина, пластик, папірус тощо), це позначають в описі: <3 к. : кольор., шовк.>. Наприклад, <. – 1 к. : кольор.>; <. – 1 к. : кольор., фотоіл.>; <. – 1 к. : 3 кольор.>.
         Картографічні видання можуть містити додатки: карти в складі атласів; додаткові карти до основного документа; текст; таблиці; діаграми; графіки; профілі; ілюстрації; збірні схеми і таблиці; покажчики географічних назв тощо. Якщо у виданні є кілька видів додатків, відомості про їх наявність в описі наводять через кому. Наприклад: <. – 1 к. : кольор., 4 дод. карти, діагр., граф., зб. схем, покажч. (125 назв)>.
         Відомості про розмір картографічних видань наводять у сантиметрах. Якщо розмір виражений у сантиметрах і міліметрах, його округлюють до наступного цілого числа сантиметрів. Якщо карта видана на декількох аркушах одного розміру, то вказують розмір одного листа, а якщо різних – розмір найбільшого листа зі словами <[та ін.]>. Наприклад: < ; 89х100 см>; < ; 30х60 см [та ін.]>.br>          Останнім елементом зони є відомості про супровідний матеріал, що подаються в підполі 300$eСупровідний матеріал (для формату MARC21) і в описі відображаються через знак плюс (+). Арабськими цифрами зазначається кількість фізичних одиниць та тип супровідного документа (використовуючи специфічне позначення матеріалу), а також відомості про обсяг та/або розмір супровідного матеріалу. Наприклад, <. – 5 к. : кольор. + 1 бр. (32 с.)>.
         Інші зони та елементи опису наводять за загальними правилами бібліографічного опису.
         Схема спрощеного бібліографічного опису на картографічні видання:

Поля MARC21

Приписані знаки пунктуації

Елементи опису

Бібліографічні відомості

Заголовок бібліографічного запису

100$a

 

    Автор

    Бойко В. М.

110$a

 

    Організація/юрисдикція

    Державна служба України з питань     геодезії, картографії та кадастру

Зона назви і відомостей про відповідальність

245$a

. —

    Основна назва

    Дніпро

245$p

 

    Назва частини/ розділу

 

245$h

[ ]

    Загальне визначення матеріалу

    [Карти]

245$b

:

    Відомості, які відносяться до назви

    план міста

245$c

/

    Перші відомості

    Державна служба України з питань     геодезії, картографії та кадастру     Державне науково-виробниче     підприємство «Картографія»

245$c

;

    Наступні відомості

    ред. В. О. Гречаний ; вигот. карт     В.Шевченко

Зона видання

250$a

. —

    Відомості про видання

    2-е вид.

Зона специфічних відомостей

255$a

. —

    Масштаб, картографічна проєкція,     координати тощо

    1 : 1000000

Зона вихідних даних

260$a

. —

    Місце видання

    Київ

260$b

:

    Видавництво

    Картографія

260$с

,

    Дата видання

    2019

Зона фізичної характеристики

300$a

. —

    Обсяг

    1 к.

300$b

 :

    Іл./тип відтвор.

    кольор.

300$c

;

    Розмір

    70х100

300$e

+

    Супровідний матеріал

 

Зона серії

440$a

. —

    Назва серії

    Міста України

440$v

;

    №, том, вип. тощо

    № 3

Зона приміток

500$a

. —

    Примітки

    1000 пр.

Зона стандартного номера (або його альтернативи) та умов доступності

020$a

. —

    Міжнародний стандартний номер     (ISBN)

    978-966-946-196-4

         Приклади:
         Бойко В. М. Географія [Карти] : зошит для практ. робіт і досліджень : 8 кл. : Україна у світі: природа, населення / В. М. Бойко ; вигот. карт В. Шевченко. — Васильків : Колофон, 2021. — 47 c. : іл., табл., карти + 1 бр. — (Серія розумних посібників). — Дод.: Бойко В. М. Географія. Україна у світі (31 с.). — ISBN 978-966-2498-31-8.
         Дніпро [Карти] : план міста / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; ред. В. О. Гречаний. — 1 : 23000. — Київ : Картографія, 2019. — 1 к. : кольор. ; 70х100. — (Міста України). — 1000 пр. — ISBN 978-966-946-196-4.
         Карпати [Карти] : Рахівський район / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. О. П. Гомайонов, В. О. Гречаний ; фото Ю. Є. Мирончука [та ін.]. — 1 : 75000, 1 см = 750 м. — Київ : Картографія, 2015. — 1 к. : кольор. ; 84х92. — (Туристські маршрути). — 1000 пр. — ISBN 978-617-670-642-7.
         Карта світу [Карти] = Orbis terrarum tabula / Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. Ж. Є. Бонк ; худож. О. Л. Ремізовський. — 1 : 30000000. — Київ : Картографія, 2018. — 1 к. : кольор. ; 64х100. — 1000 пр. — ISBN 978-966-946-061-5.
         Комплект навчальних топографічних карт [Карти] / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. В. О. Прокоп'єва, І. О. Європіна ; дизайн обкл. О. Ю. Андрющенка. — 1 : 10000 [та ін.]. — Київ : Картографія, 2018. — 1 комплект : кольор. ; 62х112. — 4 к.: Демидів. N-34-37 ; Загоряни. N-34-37-B-b ; Загоряни. N-34-37-B ; Загоряни. Малинівка. N-34-37-B-b-4. — 2000 пр. — ISBN 978-966-946-076-9.
         Світ. Кліматичні пояси та області [Карти] : для загальноосвіт. навч. закл. / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. О. Ю. Король, О. В. Онищак. — 1 : 22000000. — Київ : Картографія, 2019. — 1 к. : кольор. ; 160х110. — 1000 пр. — ISBN 978-966-946-208-4.
         Сонячна система ; Зоряне небо [Карти] / ДНВП «Картографія» ; ред. І. Європіна. — Київ : Картографія, 2018. — 1 к. (2 с.) : кольор. ; 70х100. — 1000 пр. — ISBN 978-966-946-241-1.
         Топографічна карта [Карти] : для загальноосвіт. навч. закл. / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. В. І. Остроух, В. О. Прокоп'єва. — 1 : 25000. — Київ : Картографія, 2019. — 1 к. : кольор. ; 147х98,5. — 500 пр. — ISBN 978-966-946-189-6.
         Україна [Карти] : населені пункти / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. І. В. Копилова. — 1 : 1000000. — Київ : Картографія, 2019.  — 1 к. : кольор. ; 105х149. — 500 пр. — ISBN 978-966-946-168-1.
         Атласи:
         Географія [Карти] : атлас : 8 кл. : Україна у світі: природа, населення / упоряд. Т. Г. Гільберг ; худож. І. П. Медведовська. — Київ : Оріон, 2020. – 40, [1] с. : іл., карти. — (Атлас). — Б. т. — ISBN 978-966-991-083-7.
         Атлас територій та об'єктів природно-заповідного фонду Київської області / Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації. — Дніпро : Середняк Т. К., 2019. — 113 с. : фотоіл., карти, табл. — 500 пр. — ISBN 978-617-7822-20-1.
         Моя Україна [Карти] : атлас / Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру ; Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» ; ред. Д. Ісаєв ; худож. О. Ваніфатова [та ін.]. — Київ : Картографія, 2015. — 32 c. : іл., карти. — 2000 пр. — ISBN 978-617-670-643-4.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 07.12.2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей