Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Народився Б.Житков в сім'ї викладача математики. Не було йому ще й десяти років, а він уже чудово плавав, пірнав, виходив на човні далеко в море... Ніхто з однокласників не міг краще і швидше за нього в'язати морські вузли, передбачати погоду, розпізнавати комах і птахів.
       Йому завжди подобались прості і мужні люди, які не бояться ні труднощів, ні небезпек. Думаючи про далекі країни і мандрівки, Б.Житков розумів, що в житті необхідні найрізноманітніші знання. Тому наполегливо вивчав техніку, природознавство, іноземні мови. Воля і наполегливість допомогли йому опанувати багато професій.
       Б.Житков був юнгою, помічником капітана, іхтіологом, штурманом вітрильника, кораблебудівником, морським офіцером, викладачем хімії, фізики і креслення, керувником технічного училища. Він здійснив свою мрію: побував у багатьох містах і країнах земної кулі, в навколосвітньому плаванні та наукових експедиціях.
       А ось стати письменником Борис Житков не збирався. Просто він був чудовим оповідачем. Одного разу, на прохання К.І.Чуковського, Б.Житков занотував одну із своїх розповідей. Це і вирішило його долю... На сорок другому році свого життя він увійшов в літературу для дітей і взагалі в літературу - "на всех парусах...".
       Свою творчість Б.Житков почав з "дорослих" книжок ("Злое море", "Виктор Вавич". А потім, одне за одним з'являються в журналах цікаві оповідання для дітей: "Про слона","Мангуста", "Компас", "Гривенник" та інші. Все, про що писав Б.Житков, він бачив у житті власними очима, або робив власними руками. Тому такі захоплюючі його оповідання. З перших рядків читачів хвилює, чи врятуються пасажири перевернутого під час шторму парусного судна ("Шквал"), чи зможуть матроси зняти компас з захопленого зрадниками пароплава ("Компас").        Оригінальний твором, якого не було ні до, ні після Б.Житкова є його книга "Что я видел". Це енциклопедія для дітей чотирьох-п'яти років, книга відповідей на нескінченні їхні "чому?". І в той же час це повість, яка розповідає про те, якими є пелікани, дикобрази, ослики, зебри, слони, леви та тигри, ведмеді, орангутанги та мавпи, страуси, кенгуру, крокодили, тощо.
       Деякі книги Б.Житкова можна назвати підручниками. Це, в основному, книги з техніки або близькі до них: "Кино в коробке", "Паровоз", "Плотник", "Про эту книгу", "Свет без огня", "Телеграмма"... Всі вони написані захоплююче, жваво, натхненно, багатою і вільною мовою Житкова.
       За творами Б.Житкова знято декілька художніх фільмів: "Смертельный номер", "День ангела", "Морские рассказы", "Шторм на суше". Книги письменника перекладено багатьма іноземними мовами.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей