Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Мабуть, важко знайти літературний жанр, якого б не торкалось перо цього майстра. Він був поетом і прозаїком, філософом і перекладачем, публіцистом і літературним критиком. Майк Йогансен дивував своїх сучасників надзвичайною ерудицією, широтою захоплень, уподобань. Він був затятим мисливцем і рибалкою, "королем більярду", тенісистом, колекціонером, мандрівником.
       Що ми знаємо сьогодні про Майка Йогансена?
       Майк Гервасійович Йогансен (псевдоніми В.Вецеліус, М.Крамар) народився в сім'ї вчителя німецької мови. Майбутній поет навчався в гімназії та на історико-філософському факультеті Харківського університету. На час закінчення вузу (1917 р.) знав старогрецьку і латинську, вільно володів англійською, німецькою, італійською, іспанською, французькою, не кажучи вже про скандінавські та слов'янські мови.
       Ще дев'ятнадцятирічним юнаком почав заробляти приватними лекціями з німецької мови, виступати в періодичних виданнях з віршами російською мовою.
       Після жовтня 1917 року писав українською мовою поезії. За сімнадцять років творчої діяльності Йогансен видав вісім збірок віршів, десять книжок прози, в тому числі дві - гуморесок, п'ять книжок нарисів, чотири збірки для дітей, ряд перекладів.
       Головною справою життя митець вважав поезію, він був єдиним зачинателем революційно-романтичної течії. Реалістичне змужніння цього романтика відбувалось від збірки до збірки, яким він давав символічні назви. Хоч у багатьох творах Йогансена і відчутне замилування красою природи, він є поетом-урбаністом. Разом з тим, незважаючи на стихійність романтичного пориву, він поет-філософ.        Перша поетична книжка "Д'горі" вийшла в 1921 році. За нею побачили світ "Кроковеє коло", "Революція" (1923), "Пролог до комуни" та "Доробок" (1924). Книжка "Ясен" охоплює поетичну творчість 1925-1929 рр.
       Окрім поезії Йогансен успішно виявив себе і в жанрі прози.        На 1928-1929 рр. припадає вихід книжок для дітей. Перша з них - "Жабка. Кіт (Чудило). Собака (Джан)" - побачила світ у 1929 році. Далі з'являються збірки "Хитрі качки" (1935), "Старий вепер" (1936), "Джан та інші оповідання" (1937). Посмертно видано книжки: "Кіт Чудило" (1967, 1968), "Краби" (1968), "Собака, що лазив на дерево" (1989).
       В основі оповідань письменника - особисті спостереження, досвід мисливця-мандрівника. Галерея звірів, птахів, комах проходить перед читачем, він дізнається про їх спосіб життя, звички, ставлення до людей.
       Майк Йогансен любив подорожувати. Чи то із записною книжкою, чи то з мисливською рушницею за плечима, він об'їздив і сходив тисячі кілометрів по Україні, Казахстану, Дагестану. Враження і спостереження з тих мандрівок вилились на сторінки його нарисів "Три подорожі" (1932), "Подорож у Дагестан" (1933), "Подорож людини під кепом", "Кос-Чагил на Ембі" (1936).
       Життя письменника раптово обірвалось в часи сталінізму. 18 серпня 1937 року Йогансен був заарештований і звинувачений в антирадянській, націоналістичній діяльності.
       Розстріляли письменника у Києві.
       Реабілітований посмертно.
       На жаль, сьогодні ім'я М.Йогансена залишається у смузі призабутих, малознаних. Досі не перевидано вибраних творів митця, не написано жодної монографії або збірника., статей про нього.
       Але ніщо цінне не зникає безслідно - живе і діє доробок співця нової ери!


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей