Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Майбутній письменник народився в селі Толмачево, що стоїть під Курськом на березі Сейму. Виріс і виховувався в трудовій сім'ї.
       Ще підлітком Женя перемальовував велику кількість кольорових зображень звірів і птахів із томів Брема. Недивно, що набагато пізніше, приступаючи до літературної роботи, він зберіг і розвинув у собі живописне сприйняття відтвореного.
       Знегоди воєнних років, журналістська робота в газетах і журналах, часті поїздки за завданнями - все це дало письменникові можливість пізнати життя таким, яким воно є насправді.
       Перший твір - оповідання "Радуга" - з'явився 1957 року і відзначався великим письменницьким талантом. Успіх надихнув автора, і вже через рік виходить його збірка "На рыбачьей тропе", куди ввійшло більше двох десятків оповідань. Серед них такі прекрасні твори: "Пропавшая заря", "Ракитовый чай", "Зимородок", "Живое пламя". А ще через рік виходить нова книга -"Рассказы". З тих пір письменницька праця остаточно заволоділа Носовим. Він багато працює, вчиться в Москві на Вищих літературних курсах. Саме тут до нього прийшла велика і заслужена слава. Його повісті і оповідання друкуються в журналах, виходять окремими книгами в "Молодой гвардии", "Советском писателе", "Советской России".
       Носов - майстер розповісти побачене, почуте, пережите. В його розповідях відчувається надзвичайна любов до природи, глибока спостережливість, великий талант художника. Звуки і барви, повадки птахів і звірів, їхня психологія, запахи квітів - все це знаходить у Носова розумну цілеспрямованість. Життя природи протікає у письменника не окремо від життя людини, а в єдності з ним. Так у повісті "Моя Джомолунгма" доля тополі невидимими нитками пов'язана з долями мешканців цілого будинку, і не випадково, характери героїв повісті розкриваються через ставлення до дерева.
       Письменник пізнає себе через природу, а природу - через людський досвід. Тема інстинктивного самопожертвування (оповідання "Белый Гусь"), волелюбства ("Чир и Чириха"), мужності ("Трудный хлеб)", доброти і гуманності ("Тридцать зерен") пов'язується в нашій уяві з поняттям про природну норму поведінки людини.
      Є у Носова оповідання чисто описові ("Пропавшая заря", "Что мы видели на песчаной косе"), які відображають погляди самого автора на змальовану дійсність. Але і в них є влучні спостереження і тонкі замальовки.
      Любов до всього живого - якість дійсно людську - прищеплює письменник своїм читачам. Він вчить їх бути добрими, гуманними, спостережливими.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей