Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

      Анатолій Сергійович Агальцов - таким є справжнє ім'я письменника-натураліста Анатолія Онєгова - нічого не придумував у своїх творах, а писав тільки про те, що бачив. А бачив він справді багато. Йому доводилося довго жити в тайзі і разом з іншими мисливцями та рибалками займатися промислами: ловити рибу на малодоступних озерах, збирати гриби, ягоди, полювати. Анатолій Онєгов насправді "вітався" в лісі з ведмедем і пригощав пташенят крячок рибою, а лисиця крала у нього окунів до тих пір, поки він не присоромив рудохвосту. Багато разів зовсім близько йому доводилося бачити вовчицю, зустрічати в тайзі лосів і ведмедицю з ведмежатами. Він спостерігав, як лящі обманюють рибалок, вибираючись із сіток і неводів, як лосі в негоду забираються на стрімкі скелі. Про все побачене у карельських і архангельських лісах, на Алтаї та в заонезькій тайзі Анатолій Онєгов написав у своїх оповіданнях, нарисах, повістях. Це "Лоси на скалах", "Здравствуй, мишка", "Черепок", "Разбойные коты", "Самостоятельные собаки", "Дрозды-разбойники", "Лиса и хорек", "Ондатры", "В медвежьем краю" та багато інших творів.
       Любов до природи Анатолій Онєгов відчув ще в дитинстві завдяки батькові, його розповідям про таємниці рослин і землі, про тих старовинних російських городників, які уміли під скупим північним небом вирощувати чудо-овочі. Анатолій Онєгов і собі хотів стати таким чарівником. Проте така можливість з'явилася нескоро. Розпочалася війна, сім'я поїхала з Москви, і замість цікавих спостережень над рослинами Анатолію Онєгову довелося важко працювати на землі. Тільки по війні збулася його дитяча мрія.
       Крім захоплення городництвом, Анатолій Онєгов мав інтерес життя птахів. Разом з юннатами Московського зоопарку він багато подорожував і вчився не тільки слухати, а й поважати пернатих. Вдома у письменника був свій живий куточок з акваріумом і терраріумом. Щиро вболіваючи за долю звірят і пташок, багато знаючи про рослини і таємниці землі, А.Онєгов написав три книги під назвою "Школа юннатов". В них він вчить дітей тому, як мудро і бережливо входити в світ природи, щоб відкриваючи там цікаве, і не зашкодити всьому живому.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей