Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Науково-бібліографічний відділ

«Порадьте,будь ласка, почитати щось цікаве», — таке прохання хоча б один раз щодня чують бібліотекарі від своїх юних читачів. У відповідь вам радять узяти якусь книжку, а частіше пропонують ознайомитись з книжками, рекомендованими у бібліографічних посібниках. І ви самі виберете літературу, про яку йдеться на сторінках цих видань. Але ж ці, як їх ще називають «книжки про книжки», хтось укладає. Так от, підготовкою таких посібників займаються співробітники науково-бібліографічного відділу. Такі видання укладаються для дітей-читачів різних вікових категорій та дорослих читачів. Найбільшу кількість тематичних рекомендаційних та персональних бібліографічних посібників відділ готує для юних читачів. Для організаторів дитячого читання укладаються науково-допоміжні посібники. Видання готуються у друкованому та електронному вигляді.

Поглибити знання з різних шкільних предметів (математики, хімії, фізики, біології, української літератури) старшокласникам допоможе серія покажчиків-дайджестів «Українська наука у світовій науці». Для дітей молодшого шкільного віку щороку готується пам’ятка за творчістю письменника — лауреата премії імені Лесі Українки. У серії покажчиків «Справжній читач» для дітей різного віку рекомендовано нову художню літературу з різних тем, науково-пізнавальні книги та енциклопедичні видання. Цікавими для дітей-читачів будуть такі тематичні видання: «Вся і давність, і обнова – українська мова», «Парад майстрів» (про художників-ілюстраторів), «В роки війни вони були дітьми», «Будь уважним на дорозі!» тощо.

Для організаторів дитячого читання укладається щорічник «Українська дитяча література», підготовлено покажчик змісту веселчанських збірників «Весняні обрії», «Література. Діти. Час», ведеться електронна база даних «Українська дитяча книга у фондах бібліотек та музеїв України. 1808-1923 рр.» тощо. Життя та творчість письменників, які пишуть для дітей, висвітлюються на сторінках біобібліографічних нарисів серії «Українські дитячі письменники». Це посібники про В. Нестайка, В. Рутківського, А. Качана, Наталю Забілу, Б. Комара, Ю Ярмиша. З текстами видань ви можете ознайомитись на сайті Національної бібліотеки України для дітей у розділі «Видання бібліотек для дітей».

Бібліографи відділу творчо, з душею працюють з рекомендаційними електронними ресурсами «КЛЮЧ» (Краща Література Юним Читачам), «Т. Г. Шевченко для дітей: видання творів в Україні». А також розділом «Книжкограй» у ресурсі «Читання – справа сімейна», ознайомившись з яким, читачі молодшого шкільного віку можуть ще і скласти пазли, розгадати ребуси чи вікторини за текстами рекомендованих книжок.

Запитуйте бібліографічні посібники на абонементах та читальних залах бібліотеки, ознайомлюйтесь з ними на сайті НБУ для дітей. Ці видання допоможуть вам швидше зорієнтуватися в сучасному «книжковому морі», повніше та різноманітніше сконструювати свою систему читання.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей