Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Ігор Торлін,
заступник генерального директора НБУ для дітей

"Крим-2004" - одинадцята післяювілейна



Міжнародна Конференція "Крим" цього року "розміняла" другий десяток - вона проводилася водинадцяте. Один із найбільших світових форумів бібліотекарів, архівістів, музейників, книговидавців і книгорозповсюджувачів проходив під гаслом "Роль бібліотек, видавництв і виробників інформаційної продукції в еволюції сучасного суспільства". Понад 1500 фахівців з 33 країн світу мали можливість обговорювати нагальні проблеми інформаційної діяльності у 17 секціях, на 15 семінарах та інших спеціальних заходах, які проводилися у рамках конференції.
"Дитячу" секцію вже традиційно гостинно приймала кримськотатарська школа м. Старий Крим. Її тема - "Діти, комп'ютери і Інтернет: проблеми читання та інформаційної грамотності очима школи і бібліотеки" була одночасно цікавою для представників дитячих, юнацьких та шкільних бібліотек, які виступили з 24 доповідями. Цього року більш активними були представники шкільних бібліотек, що і зрозуміло - процес автоматизації шкільних бібліотек розпочався з деяким запізненням порівняно з бібліотеками для дітей та для молоді. У змістовних цікавих доповідях: "Підлітки в Інтернеті: проблема становлення віртуальних дискусійних клубів" і "Дитяча книга Росії", електронна база даних" (О.Л. Кабачек, Н.В. Кулясова, Російська державна дитяча бібліотека, Москва, Росія); "Бібліотеки для дітей і соціальне партнерство" і "Web-сайт дитячої бібліотеки як дзеркало її діяльності" (Г.С. Гречко, Я.Л. Бондаренко, Централізована бібліотечна система для дітей, Миколаїв, Україна); "Формування творчого потенціалу бібліотечних працівників дитячих бібліотек Севастополя" і "Екологія і дитяча бібліотека: майбутнє в наших руках" (Н.В. Сальникова, О.А. Панченко, С.А. Капранова, О.В. Земська, Т.Р. Расновська, Централізована бібліотечна система для дітей, Севастополь, Україна); "Екологія: інформаційне поле дитячої бібліотеки" (В.К. Кузнецова, Центральна міська бібліотека ім. О.С. Пушкіна, Санкт-Петербург, Росія).
Серед інших заходів конференції слід відзначити спеціальний семінар "Віртуальне довідково-бібліографічне обслуговування у бібліотеці", який викликав велику зацікавленість учасників конференції. Це засвідчило нагальність поставленої проблеми. Доповіді на семінарі робили переважно представники бібліотек Росії (здебільшого учасники проекту об'єднаної віртуальної довідки публічних бібліотек Росії), але й Україна не залишилася осторонь. В оглядовій доповіді існуючих служб віртуально-довідкового обслуговування були згадані сервіси віртуальної довідки Національної бібліотеки України для дітей, Державної біб-іотеки України для юнацтва, Луганської обласної бібліотеки для юнацтва.
Під час обговорення виникла жвава дискусія - на які типи запитів мають відповідати довідкові служби бібліотеки (бібліографічні, фактографічні, уточнюючі), які інформаційні ресурси у першу чергу мають бути джерелом виконання довідок (електронний каталог власної бібліотеки, електронні каталоги інших бібліотек, Інтернет). Розглядалося і питання щодо дотримання авторського права в електронному середовищі у зв'язку із виконанням фактографічних довідок.
Оскільки серед користувачів об'єднаної віртуальної служби публічних бібліотек Росії друге місце за кількістю запитів посідають користувачі з України, від організаторів надійшла пропозиція розширити віртуальну бібліографічну службу і зробити її міжнародною. І взяти участь у міждержавному віртуальному довідковому проекті першою погодилася Центральна міська бібліотека для дорослих ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва.

   

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 1/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей