Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Прохіра Рудая,
заступник директора Чернівецької обласної бібліотеки для дітей

Своє коріння плекаймо й бережімо

Бережи своє рідне, бережи, щоб не виродитися,
Щоб не забути народу, з якого ти вийшов.
Бережіть свою віру, звичаї, свою мову,
І тим збережете національну істоту свою ...
Іван Огієнко

   Буковину не випадково називають мальовничим куточком України. Природа щедро обдарувала цю землю: гори Карпати зеленим килимом вкрили букові і хвойні ліси, а на рівнинах - пишні у весняному цвіті та щедрі восени сади. Чарівна ошатність Буковини це доробок працьовитих, добрих і талановитих людей, де в мирі й злагоді живуть та трудяться українці, росіяни, румуни, молдовани, поляки, євреї, вірмени, німці - всього понад 60 національностей. Буковинці протягом багатьох століть, з сивої давнини, творили свою історію, культуру, духовне середовище, наповнюючи їх своєрідними обрядами, звичаями та традиціями. А зберегти і передати нащадкам все те найкраще, що є у нашому краї - основне завдання бібліотек Буковини. Не випадково писала наша землячка, письменниця Ольга Кобилянська: "Згадуйте предків своїх, щоб історія перед вами не згасла, золотої нитки не згубіть ...". І, виконуючи заповіт Ольги Юліанівни, ми намагаємося не втратити її, цієї золотої нитки.
З огляду на специфіку нашого регіону краєзнавство сьогодні є одним з основних напрямів роботи дитячих бібліотек, і немає жодної, де б не було елементів вишивки (рушники, серветки, сорочки), виробів з глини, дерева, металу і наших знаменитих гуцульських писанок. У Мілієвській сільській бібліотеці, що на Вижниччині, на кожному столі у читальному залі - вишиті серветки у вигляді рушничка - господиня, мабуть, підкреслює цим святковість, гостинність, доброзичливість Храму Книги. У всіх бібліотеках є куточки, де зібрано літературу з краєзнавства, підготовлено книжкові виставки, тематичні полиці відповідної тематики: "Буковина - зелена гілка України", "Це мій край Буковинський", "То моя Буковина", "Мій краю, милий, дорогий! Ти, люба Буковино!", "Мій рідний край, моя земля, квітуча Буковина!" та багато інших.
Напрацьовано досить цікавий досвід роботи з народознавства та краєзнавства у Путильському районі, який розташований у мальовничих Карпатах. Серед гір розкинулося село з гарною назвою Яблуниця. Тут, у сільській бібліотеці бібліотекаркою П.П. Пилипко оформлено краєзнавчий куточок "Народознавство відроджує душу" та діє клуб "Путильські вишиванки", учасниця якого М.Г. Лахман неодноразово нагороджувалася грамотами та дипломами Гуцульського фестивалю. Її чудові вишивки радують око та використовуються під час проведення кожного заходу, зокрема на уроці народознавства - "Вишивка - це символи, які уособлюють Мир, Щастя, Радість".
Кожне село, місто нашого краю - це своя історія. Не знаючи свого минулого - майбутнє не побудуєш. Село Сергії, що на Путильщині, знамените своїм хутором Красний Діл, де у 1812 році народився народний месник, захисник простого люду, продовжувач справи Олекси Довбуша - Лук'ян Кобилиця. Його хата збереглася й досі. У центрі села є музей Лук'яна Кобилиці, в приміщенні якого розташована та працює сільська бібліотека. Є тут гарно оформлений бібліотекаркою П.В. Торок краєзнавчий куточок "Зерна народної мудрості". У бібліотеці на уроках краєзнавства "Подорож у давнину: село моє рідне", "Легенди і перекази про моє село" діти вивчають минуле свого села, а також Путильщини й Буковини.
Дитяча бібліотека смт. Глибока, при якій діє клуб "Живиця", знаходиться у приміщенні краєзнавчого музею, екскурсоводи якого - самі бібліотекарі. Експонати музею активно використовуються як наочний матеріал при вивченні історії краю, його природи, звичаїв та обрядів.
Багата своїми звичаями та традиціями і Вижниччина. Для бібліотекарів цього району найважливішою ланкою роботи з краєзнавства та народознавства є ознайомлення дітей з історичним минулим, легендами, переказами, народними традиціями, звичаями, обрядами, зі славними людьми рідного краю та свого села. У с. Рівня, де народився видатний співак, Народний артист України Назарій Яремчук, бібліотекарка В.І. Семовинюк організувала дитячу фольклорну групу, де діти співають гаївки, веснянки, щедрівки, колядки, відроджуючи обрядові пісні.
Чорногузівська бібліотека, у читальному залі якої оформлено краєзнавчий музей, теж має цікавий досвід роботи. Частою гостею бібліотеки є добре знана в Чорногузах вишивальниця Ф.Т. Гулей - Заслужений майстер народної творчості, фольклористка і поетеса. Її книгу "Заспіваймо пісню, гуцули-краяни", де зібрано обрядові пісні села, постійно використовують на уроках літера-тури. Неабияку роль відведено краєзнавчій роботі у бібліотеці-філії с. Виженка. Окрасою цієї бібліотеки став музей. Його Господиня - бібліотекарка Євдокія Яремчук закохана у свою справу людина і фахівець з великої літери - по-материнськи піклується про те, щоб діти мали змогу доторкнутися до скарбів народного мистецтва. У музеї зібрано вироби місцевих майстрів: вишиті рушники, сорочки та багато ін., а на виставці "Писанковий край" юні читачі знайомляться з роботами народного майстра декоративно-прикладного мистецтва Миколи Фірчука. Його художньо виконані писанки не залишають байдужими нікого, і техніка їх консервування застосовується навіть в обласному краєзнавчому музеї.
Євдокія Яремчук - завідуюча бібліотеки-філії с. Виженка
Вздовж берегів річки Дністер простягнулися Заставнівщина, Хотинщина, Кельменеччина, Сокирянщина - райони Буковини, які здавна славляться майстерним виконанням вишивок, гончарством, килимарством та лозоплетінням. У бібліотеці с. Комарів Кельменецької ЦБС створено краєзнавчу кімнату-музей "Відродження", якою завідує С.В. Гринько- бібліотекар від Бога. Вона має вищу освіту і працює у системі вже понад 25 ро ків, тому до кожного музейного експоната з про фесійною майстерністю підібрано відповідну літе ратуру. Всім відоме ім'я Михайла Ткача, і вдячні односельчани с. Лукачани Кельменецького району, звідки він родом, створили при бібліотеці музей поета-земляка. Він став своєрідною базою вивчення літератури рідного краю, і завідує ним фахі вець з 24-річним бібліотечним стажем Н.М. Марценюк. Вона разом з читачами створила музей історії села, в якому можна побачити: макет печі; дерев'яну постіль, вкриту тканою веренею; стіл; скриню; лави; ослінчики, заслані налавничками; рушники; буковинський національний одяг - сорочки, фартушки, горботки, пояси. У Кельменець кій ЦБС діють 29 клубів за інтересами, 15 з яких - для дітей. Ось деякі з них: "Криниченька" (с. Ворониця, с. Козиряни), "Скарбниця" (с. Зелена), "Калинонька" (с. Іванівці, с. Комарів), "Берегиня" (с. Мошанець), "Краянин" (районна бібліотека для дітей), "Творець" (с. Ленківці). У бібліотеках краю стало традиційним проведення таких театралізованих свят, як:"Коляд, коляд, колядниця", "Щедрик, щедрик, щедрівочка", "Ой господар, господарочку, пусти в хату Маланочку", "Стрітення - зустріч зими з весною", "Намалюй мя писаночку", "Ой на Івана, ой на Купала", "Свято обжинків", "Іде святий Миколай".
У Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей вже впродовж багатьох років активно працює клуб "Цікаві зустрічі". Його гостями завжди є видатні цікаві люди краю. Останнім часом на заняттях клубу побували: письменник Віталій Колодій - автор книги "Буковина - край космічний", журналіст Володимир Пелех, поет Олександр Довбуш, співак і композитор Павло Дворський, акторка лялькового театру Марія Нагалюк, художник Орест Криворучко, юрист Василь Безручак та інші.
Під час занять "Вулицями древнього Черна", "Фортеця над Дністром", "Старовинний Василів" у клубі "Буковинчики" маленькі читачі досліджу-ють історію рідного краю, а Н.А. Киричук - науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, яка тут часта гостя, розповідає їм багато цікавого про минуле Буковини.
Результатом тісної співпраці бібліотеки з Меморіальним музеєм стало започаткування обласного конкурсу на краще виконання віршів із збірки-посвяти "Елегії для сина" М.Г. Івасюка, який проходить щороку у листопаді. До складу журі запрошуються відомі і поважні люди, очолює його завжди Олександра Боровкова - заслужена артистка України, диктор Чернівецької телерадіокомпанії. Проведення конкурсу сприяє популяризації пісень Володимира Івасюка та творів його батька - поета Михайла Івасюка. Юні читачі, беручи участь у таких заходах та спілкуючись з відомими, талановитими, цікавими людьми, глибше пізнають духовну скарбницю свого краю, вчаться любити рідну землю. Ось так сумлінно, плідно й цікаво працюють дитячі бібліотеки Буковини. Дійсно, народознавство і краєзнавство - це пріоритетний напрям їхньої діяльності.
Зміцніє, стане на ноги наша держава, і її діти, маючи в серцях високу духовність, заявлять на увесь світ про незалежну Україну.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей